Enkel Voet Orthese Orteam® Tatum

Ondersteuning speciaal voor kinderen met Cerebrale Parese

Kinderen met cerebrale parese (CP) hebben vaak ondersteuning nodig van een enkel voet orthese (EVO)– om goed te kunnen lopen. De reguliere enkel voet orthesen zijn voor hen niet optimaal. Die zijn ontwikkeld voor volwassenen, terwijl de bewegingen van een kind om specifieke ondersteuning vragen. Daarom heeft Livit Ottobock Care voor deze kinderen de enkel voet orthese Orteam® Tatum ontwikkeld: deze enkel voet orthese verbetert de loopbeweging van kinderen met CP en brengt meer rust in het looppatroon waardoor uw kind meer ontspannen en sneller kan lopen. Zo kan uw kind (weer) spelen en meedoen met andere kinderen en wordt minder snel moe. Wij maken de enkel voet orthese Tatum op maat in onze werkplaats, hiervoor kan een orthopedisch adviseur de maten opnemen.

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over de Enkel voet orthese Orteam® Tatum

Deze bijzondere enkel voet orthese heeft zijn naam te danken aan een meisje dat Tatum heet. Tatum is geboren met cerebrale parese en draagt sinds haar tweede verjaardag een enkel voet orthese. Tatum heeft meegewerkt aan wetenschappelijk georiënteerde testen in ons looplab en loopt al sinds lange tijd met deze orthese. We zien een aanzienlijke verbetering in haar loopgang. Ze draagt de orthese vaker én met plezier en ze kan gewoon de schoenen kopen die ze leuk vindt.

De enkel voet orthese Orteam® Tatum is een op maat gemaakte, kunststof enkel-voetorthese die speciaal is ontwikkeld voor kinderen met looptype 2 of een mild looptype 3 AGC (Amsterdam Gait Classification). De enkel voet orthese Orteam® Tatum is één van Livits gepatenteerde producten, ontwikkeld door onze eigen adviseurs.

Minstens zo belangrijk is dat deze enkel voet orthese slank en scharniervrij is waardoor uw kind gewone schoenen kan dragen en shoppen weer een feest wordt. Lees meer over kinderschoenadvies bij gebruik van een enkel-voetorthese. Daarbij is de enkel voet orthese Orteam® Tatum leverbaar in leuke dessins.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Orthesen
Orthesen
10
8,5
998 beoordelingen

Indicaties bij een Enkel voet orthese Orteam® Tatum

De enkel voet orthese Orteam® Tatum is ontwikkeld voor kinderen met looptype 2 of een mild looptype 3 AGC (Amsterdam Gait Classification). Een looptype 2 of mild type 3 AGC ontstaat vaak bij kinderen met cerebrale parese (CP). Bij deze aandoening is er in de hersenen een zuurstoftekort geweest tijdens de zwangerschap (bijvoorbeeld door een herseninfarct) of tijdens de bevalling. Het deel van de hersenen dat de voetheffers aanstuurt laat het dan afweten.

Aanmeten van een Orteam® Tatum Enkel voet orthese

Orteam® Tatum aanmeten stap 1 

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we de hulpvraag van uw kind en nemen we de informatie door die de arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van de specialist en het verhaal van uw kind, bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Daarna beoordelen we, samen met de arts, het looppatroon en de spierspanning van uw kind. Welke enkel voet orthese het beste past bij het specifieke loopprobleem, bepaalt samen met uw orthopedisch adviseur.

Nadat we alle details met u hebben besproken meten we de enkel voet orthese aan bij uw kind. Dit doen we door de maten op te nemen door middel van een cast, gips of via een scan. Aan de hand van de maten, maken wij de enkel voet orthese Orteam® Tatum.

Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wilt gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet.

Bekijk ons kinderschoenadvies om u te helpen bij uw keuze. Als u vragen heeft over welke schoenen geschikt zijn, neem dan contact op met uw adviseur. De aanmeetafspraak duurt ongeveer 30 minuten.

De orthopedisch adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 2 weken.

Orteam® Tatum aanmeten stap 2 

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of de enkel voet orthese Orteam® Tatum goed past en comfortabel zit. We doen de enkel voet orthese bij uw kind om. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de enkel voet orthese moet gebruiken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met de voorschrijvend arts erbij.

Schoenadvies bij de enkel voet orthese

De enkel voet orthese geeft stevigheid aan de enkel en de voet. Wanneer u een enkel voet orthese draagt, is dit altijd in combinatie met de schoen waarop de orthese is aangemeten. Deze confectieschoen dient simpel en licht in gewicht te zijn. Let bij het kopen van schoenen verder op de volgende punten:

Genoeg ruimte

De schoen moet ruim zitten, de tenen mogen niet strak tegen de voorzijde voelen, ook in de hoogte niet. De orthese komt namelijk ook nog in uw schoen. Een uitneembaar voetbed in de schoen is wenselijk, omdat deze er uit kan en ruimte kan geven aan de orthese.

Hielheffing

Kies een schoen zonder hielheffing. De enkel voet orthese is namelijk uitgelijnd met een hielheffing van 0 cm.

Voorbeeld: Bij deze basketbalschoen is de zoolhoogte achter 1 cm en aan de voorkant ook 1 cm. Omdat deze gelijk zijn, zit er geen hielheffing in de schoen.

 

Bij de sneaker is de zoolhoogte achter 2,5 cm en aan de voorkant 0,7 cm. Hier is dus een hielheffing van 1,8 cm. In principe wordt een enkel-voetorthese gemaakt voor een schoen met 0 cm hielheffing.

Mocht u schoenen met hielheffing willen gebruiken, geef dit dan van tevoren aan, zodat we er rekening mee kunnen houden tijdens het maken van de orthese.

Rechte hak

Wanneer u vanaf achteren naar de schoen kijkt is een brede, rechte hak het beste voor de stabiliteit van de schoen. Een afgeronde hak zorg ervoor dat de schoen kan wankelen. Hoe rechter de hak, hoe beter de stabiliteit.

Foto 3 en 4

Bij de derde foto ziet u een afgeronde hak, deze gaat een beetje naar binnen aan de onderzijde. Wanneer u deze schoen naar links/rechts kantelt wankelt deze.

Op de vierde foto ziet u een mooie rechte hak, deze gaat op een verticale manier naar beneden. Wanneer u deze schoen naar links/rechts kantelt, blijft deze goed op de ondergrond staan. Dit geeft meer stabiliteit.

Schoenen moeten goed naar voren toe open kunnen

Om het aantrekken te vergemakkelijken is het van belang dat de schoen aan de voorzijde ruim genoeg open kan. Zie plaatje van een schoen waarbij de veters lekker ver open kunnen en de tong goed naar voren toe kan klappen. Hierdoor wordt het aantrekken van de schoen over de spalk makkelijker.

Goede sluiting op de wreef

Om de orthese optimaal te laten werken, is het belangrijk dat de schoen hoog op de wreef sluit. Hierdoor wordt de voet goed achter in de orthese gehouden en wordt bijvoorbeeld slippen in de enkel voet orthese te voorkomen.

Vetersluiting

Het liefst zien we een schoen met vetersluiting. Met een vetersluiting is namelijk de druk het best te verdelen. Wanneer dit niet lukt, mag het ook met een klittenbandsluiting. In dat geval wel graag de stevige versie, waarbij het bandje eerst door een metalen ringetje gaat en daarna vast geklit wordt.

Belangrijk: Gaat u nieuwe schoenen kopen? Let u er dan op dat de hielheffing hetzelfde is als in de schoenen die u nu draagt met uw enkel-voetorthese.

Wilt u uw schoen eerst door ons laten beoordelen?
Vraag aan uw schoenleverancier of u de schoen eventueel mag retourneren. Heeft u nog verdere vragen of wilt u persoonlijk schoenadvies? Uw Livit adviseur helpt u graag verder.

Gebruikshandleiding Enkel voet orthese Orteam® Tatum

De enkel voet orthese Orteam® Tatum is een kostbaar product, waar zorgvuldig mee omgegaan dient te worden. Om de enkel voet orthese in goede conditie te houden m.b.t. hygiëne volgen hieronder enkele tips voor onderhoud en gebruik.

 • Niet traplopen of ladder beklimmen met volle belasting op de voorvoet.
 • Niet langdurig op de hurken zitten.
 • De enkel voet orthese Orteam® Tatum niet blootstellen aan extreme hoge of lage temperaturen.
 • Belastende sporten, zoals ver- en hoogspringen, kan de levensduur van de orthese bekorten.

In het algemeen geldt voor een orthopedisch hulpmiddel een gewenningstijd, dit is per soort voorziening verschillend. Soms is ook een opbouwadvies aan de orde. Het dragen van een enkel voet orthese vergt enige aanpassing van de houding, druk op de huid of correctie van een gewricht of ander lichaamsdeel. Neemt u hier rustig de tijd voor en overleg met de orthopedisch adviseur en zo nodig uw voorschrijvend arts wat voor uw kind het beste advies is.

Aantrekken Enkel Voet Orthese Orteam® Tatum

Als het aantrekken stroef verloopt en de voet niet goed in de schoen schuift, dan kan gebruik worden gemaakt van wat talkpoeder. Strooi wat poeder over het voetgedeelte en wrijf dit uit, het aantrekken zal nu gemakkelijker gaan.

Schoenen bij een enkel voet orthese Orteam® Tatum

De enkel voet orthese Orteam® Tatum is tijdens het aanmeten afgestemd op uw schoeisel, samen vormen zij een zo optimaal mogelijke afstemming op uw behoefte.

 • Indien u het schoeisel vervangt door een ander kan de werking van de enkel voet orthese veranderen.
 • Zorg voor een gelijk hoogteverschil tussen de voorvoet en de hiel (hakhoogte).
 • Als bij de schoenen losse inlegzolen aanwezig zijn, dan moet de inlegzool aan de kant van de enkel voet orthese, uit de schoen worden verwijderd.
 • Als er geen inlegzolen aanwezig zijn, is het verstandig om in de schoen zonder enkel voet orthese een inlegzool te gaan dragen (zoals een geurvreter), dit om het hoogteverschil te compenseren.
 • Om een goede hechting van de voet in de schoen te verkrijgen dient de schoen een goede grip op de wreef te hebben, indien deze onvoldoende is kan een wreefband zijn toegevoegd.
 • Schoenen met een vetersluiting geven het beste resultaat. De enkel voet orthese alleen dragen in geadviseerde schoenen, i.v.m. de werking en garantie.

Neem bij vragen of problemen omtrent schoenen contact op met uw leverancier.

Onderhoud en hygiëne enkel voet orthese Orteam® Tatum

De enkel voet orthese is gemaakt van kunststof en deze kan eenvoudig met wat lauw water en zeep worden schoongemaakt. De sluitband(en) die van kunststof zijn kunt u reinigen net als de orthese. Indien de sluitbanden of de orthese gedeeltelijk uit leer bestaat, kunt u dit het best reinigen met een vochtige doek. Maak de doek niet te vochtig i.v.m. de invloed van vocht op het product. Met een beetje blank ledervet houdt u het leder in een perfecte conditie.

Problemen

Het is belangrijk dat u de enkel voet orthese Orteam® Tatum nakijkt op drukplekken. Neemt u veranderingen waar aan de orthese, dan dient u direct contact op te nemen met uw adviseur om het probleem op te lossen.

Wennen aan de enkel voet orthese Orteam® Tatum

In het algemeen geldt voor een orthopedisch hulpmiddel een gewenningstijd. Per soort voorziening is deze gewenningstijd verschillend. Laat uw kind hiervoor rustig de tijd nemen en laat uw adviseur of arts u uitleggen hoe u de draagtijd opbouwt. Controleer tijdens de opbouwfase het lichaamsdeel van uw kind op drukplekken. Doe dit 25 minuten na het uitdoen van de orthese. Plekken die dan nog behoorlijk rood zijn, noemen we drukplekken en vaak vindt u die op de kuit, voet of hak. Dit is een heel normaal verschijnsel. Ziet u deze plekken verschijnen, bouw het dragen van uw orthese dan iets langzamer op. Als de drukpunten na 1 tot 2 weken niet zijn verdwenen, maak dan een afspraak met uw orthopedisch adviseur.

Controle

Door het dragen van de orthese kan er slijtage optreden. Door slijtage aan bijvoorbeeld de pasvorm, het materiaal of de sluitingen kan de werking van het hulpmiddel verminderen. Laat de orthese daarom regelmatig controleren door uw orthopedisch adviseur. Wij nemen contact met u op voor het plannen van deze controle-afspraak. Heeft u last of vragen, bel ons dan gerust.

Garantie enkel voet orthese Orteam® Tatum

De enkel voet orthese Orteam® Tatum voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. Livit Ottobock Care heeft voor dit product een conformiteitsverklaring afgegeven en een uniek product nummer (Basic-UDI) toegewezen. De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte enkel voet orthese Orteam® Tatum is één jaar en gaat in op de datum van aflevering. Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u uw opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vergoeding zorgverzekeraar voor braces en orthesen

Vaak worden braces en orthesen uit de basisverzekering vergoed. Dit is wanneer de brace of orthese noodzakelijk is voor het dagelijks functioneren. Orthesen en braces die gebruikt worden voor sport of educatie worden over het algemeen niet vergoed. Dit geldt ook voor braces en orthesen die gebruikt worden tijdens een behandeling (geen vergoeding). Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding voor uw brace of orthese? Check dan de vergoedingenwijzer.

Wat is er nodig bij de aanvraag?

Voor elke orthese of brace geldt dat wij de aanvraag voor dit hulpmiddel vooraf indienen bij uw zorgverzekeraar. Voor de meeste orthesen en braces is vooraf geen toestemming nodig.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Het enige dat we van u nodig hebben om uw aanvraag te kunnen indienen is een voorschrift van uw arts (medisch specialist) met de medische indicatie en het behandeldoel, aangevuld met een zorgplan dat u samen met de Livit adviseur opstelt.

Of u voor vergoeding van uw hulpmiddel in aanmerking komt, is afhankelijk van uw medische indicatie en uw hulpvraag en bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Check de vergoedingenwijzer.

Informatie over eigen risico bij braces en orthesen

Ook al wordt uw hulpmiddel door de zorgverzekeraar vergoed, kan het zijn dat de kosten ten laste komen van uw eigen risico. Het eigen risico is een wettelijk bepaald jaarbedrag dat voor iedereen gelijk is. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Dit bedrag is gelijk aan vorig jaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico.

Bij sommige verzekeraars kunt u uw eigen risico in termijnen betalen. Of dat in uw geval ook geldt, kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Informatie over de eigen bijdrage

Voor sommige hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor orthopedische en semi-orthopedische schoenen, geldt behalve het eigen risico ook een eigen bijdrage. Dit bedrag betaalt u zelf. De overheid bepaalt voor welke hulpmiddelen een eigen bijdrage geldt en hoe hoog de bijdrage is. Dit geldt voor hulpmiddelen uit zowel de basisverzekering als uit de aanvullende verzekering.

Sommige zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering, waarbij de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

Contracten Zorgverzekeraars

Livit werkt samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Met de juiste indicatie worden de meeste orthopedische hulpmiddelen geheel of gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Livit dient de declaratie voor hulpmiddelen die onder de basisvergoeding vallen rechtstreeks in bij uw zorgverzekeraar. Voorwaarden daarvoor zijn dat wij in het bezit zijn van de gegevens van uw zorgverzekering, uw identiteitsbewijs en een verwijsbrief van uw arts of specialist. Of u voor een vergoeding in aanmerking komt, is dus afhankelijk van uw verwijzing (medische indicatie).

Wilt uw weten of u aanspraak kunt maken op vergoeding? Check dan de vergoedingenwijzer.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 150 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen
“‘Bart is helemaal niet bezig met zijn beperkingen, hij wil gewoon lekker spelen'”

Verhaal van Anne en Bart

Anne en Bart hebben CP. ‘Er zijn momenten dat even geen zin heb om de hele tijd met alles rekening te houden. Dan wil ik net als andere moeders gewoon onbezorgd en vol energie genieten van mijn kind. Maar als ik dan naar Bart kijk, dan denk ik, die komt er wel. Hij is helemaal niet bezig met zijn beperkingen, hij wil gewoon lekker spelen. Daar kan ik nog wat van leren. Je vooral richten op wat wel kan. En dat is veel. In mijn toekomstdroom gaat Bart zelfstandig wonen, in welke vorm dan ook. Terwijl ik weer meer dingen voor mezelf oppak. Gewoon dingen doen waar ik blij van word en energie van krijg. En ondertussen blijven we uniek. Niet om wat we hebben, maar om wie we zijn.’

Bekijk het hele verhaal