Hoe onderhoud ik mijn prothese?

Knieprothese HeroEen prothese is in alle opzichten een kostbaar bezit. Als u uw prothese goed onderhoudt, is dat goed voor het draagcomfort en voor de gebruiksduur. U kunt Livit natuurlijk altijd om advies vragen. Om u op weg te helpen geven we u hieronder alvast een aantal tips. Heeft u specifieke vragen over het onderhoud van uw prothese? Neemt u dan contact op met uw orthopedisch adviseur.

Vijf tips voor het onderhouden van uw prothese

  1. Maak de koker dagelijks schoon met een vochtige doek. Wilt u de koker intensief reinigen, dan kunt u eventueel gebruik maken van een desinfecterend middel. Zorg er dan wel voor dat u aansluitend de koker nogmaals goed schoonmaakt met een vochtige doek. Laat de koker goed drogen voordat u de prothese aantrekt. Is uw koker bekleed, bijvoorbeeld met leer, gebruik dan geen alcohol, water of zeep. Gebruikt u een liner met een pinsysteem, dan raden wij u aan de adapter van het pinsysteem (in de koker) eenmaal per week goed uit te zuigen met de stofzuiger.
  2. Maak ook de binnenkant van de liner elke avond schoon. Gebruik hiervoor altijd ongeparfumeerde zeep. Parfum kan namelijk schade veroorzaken aan het materiaal van de liner en zo huidirritatie veroorzaken. Spoel na het schoonmaken de liner af met lauw water tot alle zeepresten verdwenen zijn.Tot slot dept u de liner droog met een stofvrije doek en laat u de liner verder drogen op de plastic standaard, met de stoffen bekleding aan de buitenkant.
  3. Stel de liner nooit langdurig bloot aan hitte, van verwarming of zonlicht. Het materiaal waarvan de prothese gemaakt is, kan daar niet goed tegen.
  4. Haal uw prothese niet zelf uit elkaar. De onderdelen zijn door een deskundige op een speciale manier aan elkaar bevestigd. Is er iets met uw prothese aan de hand, probeert u het dan niet zelf op te lossen, maar neem contact op met uw Livit-adviseur.
  5. Uw prothese is zo gemaakt dat deze bestand is tegen dezelfde krachten als normale menselijke ledematen. Teveel kracht kan schade veroorzaken aan uw prothese. Heeft u een beroep of beoefent u een sport waar veel krachten aan te pas komen, meldt u dit dan al bij het aanmeten.

Meer lezen over leven met een prothese?

Lees er meer over op onze pagina’s over het aanmeten en passen van een prothese en sporten met een prothese.

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer