Hielspoor

hielspoor zooltjes voor hielspoor behandeling

Hielspoor behandeling

Hoe komt u van Hielspoor af?

Hielspoor kan in de meeste gevallen goed behandeld worden. Er zijn een aantal medische ingrepen beschikbaar en in het uiterste geval kan er zelfs gekozen worden voor een operatieve ingreep.

U kunt zelf echter ook veel doen om hielspoorpijn te verlichten.

In de eerste plaats is het belangrijk om uw voeten voldoende rust te geven en uw peesspier niet teveel te belasten. Daarnaast bieden professionele op maat gemaakte steunzolen een goed en praktisch alternatief voor dagelijks gebruik omdat steunzolen uw voeten verlichting geven bij het bewegen en u dus minder last ervaart van hielspoor pijn. Wie wilt er nou niet pijnvrij kunnen genieten van een wandeling?

Uitgebreide Voetanalyse met Deskundig Advies

Wilt u van uw hielspoor afkomen? Dan is het belangrijk om eerst uit te zoeken wat de oorzaak is. Pas als bekend wordt wát de oorzaak is, kunt u er iets aan doen met een passende behandeling.

Livit biedt gratis een dynamische voetdrukmeting aan, waar u samen met een orthopedisch adviseur gaat kijken naar uw looppatroon, de stand van uw voeten en waar zich de drukpunten onder uw voeten bevinden. Voeten zijn uniek en drukpunten zijn belangrijk om een passende oplossing voor uw klachten te vinden. De voetdrukmeting duurt slechts een paar minuten. Na deze voetdrukmeting krijgt u van onze adviseur een digitaal voetenpaspoort en een persoonlijk advies. Dit rapport kunt u zelf inzien en ook delen met uw eigen huisarts of fysiotherapeut.

Uiteraard kunt u voor vragen over het voetenpaspoort ook altijd terecht bij uw eigen Livit adviseur.

Hielspoor zooltjes

Wat zijn Steunzolen en bieden ze de oplossing voor Hielspoor?

Steunzolen zijn op maat gemaakte voetbedden, die u in uw confectieschoenen kunt dragen. U kunt ze gemakkelijk van het ene paar schoenen in het andere paar overplaatsen. In het begin is het meestal even wennen, maar al snel wilt u niet meer zonder. Steunzolen verminderen namelijk de druk op de hiel. Daarnaast zorgen zij er met hun corrigerende werking voor dat het voetgewelf op de juiste manier wordt ondersteund en het natuurlijk looppatroon wordt hersteld. De druk op uw voeten vermindert. Dit biedt het bindweefsel meer kans op genezing. Als u hielspoorklachten heeft, kunnen steunzolen dus een oplossing zijn.

Steunzolen

Steunzolen ondersteunen de juiste lichaamshouding door de stand van de voet te corrigeren.

Steunzolen

Wat is Hielspoor?

Hoe ontstaat Hielspoor?

hielspoor zooltjes

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Deze verkalking ziet er een beetje uit als sporen die tijdens het paardrijden gebruikt worden, vandaar de naam hiel’spoor’. De verkalking aan het hielbeen hoeft geen klachten te geven, maar gaat regelmatig gepaard met fasciitis plantaris, een pijnlijke ontsteking van de pees die langs de onderkant van de voet loopt en het hielbot verbindt met de bal van de voet. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat dan onder spanning, gaat irriteren en vervolgens ontsteken. In de praktijk wordt de term hielspoor overigens vaak gehanteerd om verschillende problemen in de hiel aan te duiden.

De pijn bij hielspoor zit, zoals de naam al aangeeft, in de hiel en is erg pijnlijk. Mensen die last hebben van hielspoor ervaren een felle of stekende pijn onder de hiel tijdens het staan of lopen. Het hielbeen kan pijnlijk zijn als er op gedrukt wordt en er kan een lichte zwelling ontstaan.

De pijn is vaak hevig bij het opstaan in de ochtend en neemt in de loop van de dag weer iets af. Vaak komt de pijn weer terug  na enige tijd van inactiviteit of rust.

Hielspoor symptonen

Wat zijn de oorzaken van Hielspoor?

Hielspoor ontstaat door overbelasting van de voeten en kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is een combinatie van de volgende factoren de oorzaak.

  • Schoenen met onjuiste/onvoldoende ondersteuning.
  • Afwijkend looppatroon, waarbij er extra druk komt te staan op het hielbot en de voetzoolpees.
  • Hardlopen of joggen, vooral op een harde ondergrond.
  • Overgewicht.
  • Onvoldoende ondersteuning van de voetboog.

Gelukkig is hielspoor vaak goed te behandelen. Door het dragen van steunzolen kan hielspoor in enkele weken tot maanden verholpen worden.

Andere risicofactoren:

  • Leeftijd. De flexibiliteit van de peesspier neemt af en het beschermende hielkussentje onder de hiel wordt dunner.
  • Diabetes.
  • Veel en langdurig staan.
  • Intensief sporten.
  • Platvoeten of een hoge voetboog.

Over Livit

Bij Livit Orthopedie doen we er alles aan om uw pijn te verlichten en uw bewegingsvrijheid terug te geven. Wij helpen u bij het vinden van oplossingen die bij uw voeten én bij uw persoonlijke wensen en levensstijl passen.

cta image

Livit heeft een landelijke dekking

Met meer dan 400 vestigingen is er altijd een voeten-expert van ons bij u in de buurt.

Afspraak Maken