Verdieping: “Dot or not”

In de financieringsstromen binnen de zorg is de afgelopen jaren flink wat veranderd. De vraag ‘door wie wordt het hulpmiddel betaald?‘ wordt steeds complexer om te beantwoorden. Daarom geven we u graag ons advies.

Diagnosebehandelingscombinaties

Orthopedische hulpmiddelen werden tot 2012 vergoed door de zorgverzekeraar, mits er sprake was van een chronische aandoening en langdurig gebruik van het hulpmiddel. In 2012 is langdurig gebruik veranderd naar levenslang gebruik.

Bovendien heeft de Nederlandse Zorgautoriteit in 2012 een nieuw declaratiesysteem ingericht voor de ‘ziekenhuis verplaatste zorg’, ook wel DOT (DBC’s Op weg naar Transparantie) genoemd. Zoals u wellicht weet is een diagnosebehandelingcombinatie (DBC) het totale traject van de diagnose die de zorgverlener stelt tot en met de (eventuele) behandeling die hieruit volgt. De declarabele prestaties worden uitgedrukt in:

  • DBC-zorgproducten, hier vallen ook de orthopedische hulpmiddelen die deel uitmaken van de behandeling onder;
  • Overige zorgproducten

Voor artsen in een ziekenhuis is het zaak om de juiste DBC-codes bij elkaar te plaatsen om zo een optimale vergoedingsaanvraag in te dienen bij de zorgverzekeraar. Dit kan nogal een puzzel zijn.

Dot or not tabel

Patiënten kiezen vaker voor zelf betalen

Naast deze veranderde financieringsstroom is er door de invoering van het verplichte eigen risico voor de klant ook een verschuiving aan het ontstaan waarbij de patiënt er steeds vaker voor kiest om zelf voor een bepaald hulpmiddel te betalen.

Als arts wilt u graag het beste voor uw patiënt, maar hoe kan dat gefinancierd worden? Livit ontzorgt.

Livit Orthopedie kan u helpen wegwijs te worden in de wirwar van verwijzen en DBC’s voor orthopedische hulpmiddelen. Maar wij doen meer! Livit is mede-eigenaar van MaxFysio, hierin leveren wij therapieondersteunde materialen en advies aan fysiotherapeuten. Via het verwijsportaal kunnen patiënten, in samenspraak met hun fysiotherapeut hulpmiddelen aanschaffen.

Wilt u meer informatie of advies over DOT of over wat Livit hierin voor u kan betekenen, neem dan contact met ons op via dot@livit.nl. Wij helpen u graag!

En wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij Livit en onze nieuwste producten? Vul uw gegevens in en u ontvangt onze nieuwsbrief 3x per jaar.
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer