17 juli 2023 /

Meer bewegingsvrijheid voor kinderen en volwassenen met een functie-uitdaging in Rwanda

2 minuten leestijd

Begin juli gaven onze orthopedisch adviseurs Pieter van der Snoek en Wouter de Vos samen met Betty Vliekx, physician assistant in Revalidatiecentrum Klimmendaal een training aan een groep van 16 orthopedisch instrumentmakers, fysiotherapeuten en orthopedisch technici in Rwanda. Deze training is onderdeel van een groter project, waarmee wij willen bijdragen aan een betere orthopedische hulpmiddelenzorg in Rwanda. Dit doen we in nauwe samenwerking met het Liliane Fonds en Nudor Rwanda.

Tijdens de afgelopen trainingsdagen stond de enkel-voetorthese centraal. Van diagnose stellen aan de hand van verschillende looptypen, het aanmeten, maken, afstellen tot het controleren van enkel-voetorthesen. Alle theorie en praktijk werden vol enthousiasme ontvangen en direct toegepast.

Vooral kinderen in Rwanda met Cerebrale Parese (CP) zijn gebaad zijn bij betere orthesezorg. Wouter de Vos: ‘Met de juiste orthese kan een kind met CP veel vrijer ontwikkelen en spelen. Dat is heel fijn voor het kind, maar ook voor zijn of haar omgeving én toekomst. Door onze collega’s in Rwanda op te leiden kunnen zij deze kinderen veel beter helpen, dat is een win voor iedereen.’  Een belangrijk uitgangspunt is dat de collega’s in Rwanda alle opgedane kennis en ervaring met  hun eigen mensen en middelen kunnen toepassen. Daarom zijn onze trainingen zo opgebouwd dat er geen afhankelijkheid van Westers landen of liefdadigheid ontstaat voor bijvoorbeeld machines of materialen. ‘Autonomie staat voorop bij alles wat we in Rwanda doen. En dat er dan binnen vier dagen gelijk twee kinderen geholpen zijn met een kwalitatief goede enkel-voetorthese, is de kroon op ons werk’, besluit Wouter de Vos.

Meer weten over ons project in Rwanda? Lees dan ons artikel over onze samenwerking met het Liliane Fonds in Rwanda.