Exoskelet

Veiligheid, comfort en prestaties op de werkplek

Exoskeletten kunnen werknemers ondersteunen bij het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van repetitieve taken die belastend zijn voor het lichaam. Ze helpen de belasting op de spieren en gewrichten te verminderen, waardoor het risico op letsel wordt verminderd en de fysieke prestaties worden verbeterd.

Vragen? Neem contact met ons op Naar de opdrachtbon

Meer informatie over het Exoskelet

Een exoskelet, ook wel een “robotisch harnas” genoemd, biedt ondersteuning en verlichting bij verschillende taken en omstandigheden.

Hier zijn enkele gebieden waar een exoskelet bij kan helpen:

Fysieke arbeid: Exoskeletten kunnen werknemers ondersteunen bij het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van repetitieve taken die belastend zijn voor het lichaam. Ze helpen de belasting op de spieren en gewrichten te verminderen, waardoor het risico op letsel wordt verminderd en de fysieke prestaties worden verbeterd.

Revalidatie: In de medische wereld worden exoskeletten gebruikt als hulpmiddel bij revalidatie na letsel of operaties. Ze bieden ondersteuning aan de getroffen ledematen en helpen bij het herwinnen van mobiliteit en spierkracht.

Verbetering van de arbeidsveiligheid: Exoskeletten kunnen worden ingezet in sectoren waar werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke omstandigheden, zoals de bouw, de industrie of de logistiek. Ze helpen bij het verminderen van het risico op letsel door werknemers te beschermen tegen vallen, overbelasting en andere gevaren.

Ergonomie: Voor mensen die langdurig staan of zitten tijdens hun werk, zoals magazijnmedewerkers of monteurs, kunnen exoskeletten helpen om de belasting op het lichaam te verminderen en ergonomische problemen te voorkomen. Ze bieden ondersteuning aan de rug, schouders en andere lichaamsdelen, waardoor de werkhouding wordt verbeterd en vermoeidheid wordt verminderd.

Kortom, exoskeletten kunnen een breed scala aan toepassingen hebben, variërend van het verbeteren van fysieke prestaties en arbeidsveiligheid tot het ondersteunen van revalidatie en het bevorderen van ergonomie op de werkplek.

Wist u dat?

 • Het Exoskelet ervoor zorgt dat het aangedane lichaamsdeel wordt ontlast?
 • Dat de gebruiker minder snel vermoeid raakt door de steun van het Exoskelet?
 • De gebruiker in staat is om harder te werken door middel van het dragen van het Exoskelet?
 • Het Exoskelet een hoge mate van bewegingsvrijheid aanbiedt?
 • Het dragen van een Exoskelet leidt tot productiviteitswinst?
 • Het Exoskelet in alle gevallen past?
 • Het Exoskelet het aantal blessures die ontstaan op de werkvloer worden verminderd?

Aandoeningen waarbij een Exoskelet kan helpen

Exoskeletten kunnen helpen bij een verscheidenheid aan aandoeningen en situaties, waaronder:

Rugklachten: Exoskeletten kunnen ondersteuning bieden aan de rugspieren en de wervelkolom stabiliseren, wat kan helpen bij het verminderen van rugklachten en het voorkomen van letsel bij het tillen van zware voorwerpen.

Gewrichtsproblemen: Voor mensen met gewrichtsproblemen zoals artritis of artrose kunnen exoskeletten de belasting op de gewrichten verminderen en de mobiliteit verbeteren, waardoor dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden.

Spierzwakte: Exoskeletten kunnen worden gebruikt als hulpmiddel bij spierzwakte als gevolg van neurologische aandoeningen zoals beroertes of spierdystrofie. Ze bieden externe ondersteuning aan de spieren en helpen bij het herwinnen van mobiliteit en kracht.

Revalidatie na letsel: Na letsel of operaties kunnen exoskeletten worden ingezet als hulpmiddel bij revalidatie. Ze bieden ondersteuning aan de getroffen ledematen en helpen bij het herwinnen van mobiliteit en functie.

Overbelasting: Voor mensen die herhaalde bewegingen uitvoeren of langdurig staan tijdens hun werk, zoals magazijnmedewerkers of monteurs, kunnen exoskeletten helpen om de belasting op het lichaam te verminderen en ergonomische problemen te voorkomen.

Aanmeten Exoskelet

Bij Livit Ottobock Care kunt u terecht voor het aanmeten van een Exoskelet.

Het aanmeten van een exoskelet is een zorgvuldig proces. Eerst wordt samen met u geëvalueerd om te begrijpen wat u precies nodig heeft. Daarna wordt het best passende exoskelet voor uw situatie gekozen en op maat gemaakt voor uw lichaam. Er worden tests gedaan om te controleren of het exoskelet goed past en comfortabel zit. Tot slot leert u hoe u het exoskelet correct kunt gebruiken, inclusief het aan- en uittrekken en de juiste lichaamshouding.

Exoskelet Rug

Bij Livit Ottobock Care kunt u terecht voor het aanmeten van een exoskelet voor de rug. Deze exoskeletten zijn ontworpen om specifiek de rug te ondersteunen. Ze worden gebruikt om ergonomische problemen te voorkomen en werknemers te helpen bij het uitvoeren van taken met minder belasting op hun lichaam.

Werking Exoskelet

Het Exoskelet werkt volgens een biomechanisch principe. Het ontlast de wervelkolom en onderrug van de gebruiker tot ongeveer 60% en wordt door middel van het draagstructuur van het Exoskelet overgebracht naar de dijen. De energieopslag neemt kracht op tijdens het buigen en geeft dit af bij het optillen van een zwaar object.

Indicaties: Bij spieraandoeningen; Bij skeletaandoeningen; Bij het verrichten van fysiek zwaar werk waarbij de rug wordt belast; Bij arbeidsongeschiktheid door bijvoorbeeld een hernia of na een operatie.

Exoskelet Enterprise Package

Het doel van de Enterprise Package is tweeledig: (1) bepalen of het Livit Ottobock Care exoskelet past bij uw bedrijf, werkplekken, taken, gebruikers, bedrijfsprocessen en cultuur en (2) de basis leggen om de inzet van het exoskelet gemakkelijk op te schalen, door de juiste mensen binnen uw bedrijf te betrekken.

Wat zit er in de Enterprise Package?

De Enterprise Package omvat:

• Testperiode van twee weken met één tot vier exoskeletten,
• Introductiesessie: exoskelet demonstratie, gebruikers- en supervisortraining (met certificaat) op uw locatie*,
• Ondersteunende materialen zoals een instructieposter met handige tips and tricks,
• Advies hoe het exoskelet ingezet kan worden bij andere taken binnen uw bedrijf,
• Twee telefonische adviesgesprekken met de supervisor tijdens de testperiode,
• Optionele LinkedIn post over de inzet van exoskeletten bij uw bedrijf.

Opzet Enterprise Package

De Enterprise Package begint met een introductiesessie met de gebruikers, teamleiders en management. Het programma duurt ongeveer 3.5 uur en ziet er als volgt uit:


Wat kan ik verwachten van de gebruikers- en supervisortraining?

Eén van onze exoskelet specialisten komt naar uw locatie om het exoskelet te demonstreren. Tijdens de hierop volgende gebruikerstraining wordt de maat van de exoskeletten zorgvuldig op de gebruikers afgesteld, leren de gebruikers hoe ze het exoskelet kunnen gebruiken en wat ze van het exoskelet kunnen verwachten.

Er wordt in overleg een supervisor aangewezen. De supervisor is verantwoordelijk voor de testen met het exoskelet binnen uw bedrijf en is hét centrale aanspreekpunt voor de exoskeletgebruikers. Een goede supervisor is benaderbaar, enthousiast over techniek en innovatie, communicatief, werkt op dezelfde locatie als de testers en is voldoende beschikbaar tijdens de testperiode. De supervisor leert tijdens de supervisor training hoe de instellingen van het exoskelet aangepast kunnen worden en welke vragen hij/zij kan verwachten over het exoskelet. De supervisor ontvangt na de training een supervisorhandleiding en een certificaat.

Vervolg

Na de testperiode kan het exoskelet worden aangeschaft of geleased. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u een offerte voor het Enterprise Package ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op via veiligheidzakelijk@livit.nl of via ons contactformulier.

Veelgestelde vragen

 • Nee, wij leveren een hulpmiddel altijd fysiek af, tenzij anders aangegeven.

  Nee, wij leveren een hulpmiddel altijd fysiek af, tenzij anders aangegeven.

 • Ja, u ontvangt na het aanmeten van het hulpmiddel een kostenoverzicht van onze afdeling customer service, waarop u een inkoopnummer kunt aanmaken en opnieuw door kunt geven aan customer service.

  Ja, u ontvangt na het aanmeten van het hulpmiddel een kostenoverzicht van onze afdeling customer service, waarop u een inkoopnummer kunt aanmaken en opnieuw door kunt geven aan customer service.

 • Ja, deze is verplicht. Zonder opdrachtbon kunnen we een aanvraag niet in behandeling nemen.

  Ja, deze is verplicht. Zonder opdrachtbon kunnen we een aanvraag niet in behandeling nemen.

 • Nee, deze is niet noodzakelijk.

  Nee, deze is niet noodzakelijk.

 • Nee, deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

  Nee, deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 • Nee, behalve de orthopedische veiligheidssteunzool en het Exoskelet voor de rug vallen onder de PBM wetgeving.

  Nee, alleen de orthopedische veiligheidssteunzool en het Exoskelet voor de rug van Livit Ottobock Care vallen onder de PBM wetgeving.

 • Nee de werkgever kan geen beroep doen op het UWV, alleen de werknemer kan een aanvraag indienen voor vergoeding via het UWV.

  Nee de werkgever kan geen beroep doen op het UWV, alleen de werknemer kan een aanvraag indienen voor vergoeding via het UWV.

 • Zodra er een orthopedische voorziening of steunzool in combinatie met een veiligheidsschoen nodig is, vervalt de CE-markering van deze schoen. Livit Ottobock Care heeft met Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata, Lowa, Haix en diverse andere merken de borging van de CE-markering geregeld. U en uw werknemer lopen dan geen risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.

  Zodra er een orthopedische voorziening of steunzool in combinatie met een veiligheidsschoen nodig is, vervalt de CE-markering van deze schoen. Livit Ottobock Care heeft met Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata, Lowa, Haix en diverse andere merken de borging van de CE-markering geregeld. U en uw werknemer lopen dan geen risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.

Bekijk alle veelgestelde vragen