Exoskelet

Veiligheid, comfort en prestaties op de werkplek

Exoskeletten kunnen werknemers ondersteunen bij het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van repetitieve taken die belastend zijn voor het lichaam. Ze helpen de belasting op de spieren en gewrichten te verminderen, waardoor het risico op letsel wordt verminderd en de fysieke prestaties worden verbeterd.

Vragen? Neem contact met ons op Naar de opdrachtbon

Een exoskelet, ook wel een “robotisch harnas” genoemd, biedt ondersteuning en verlichting bij verschillende taken en omstandigheden.

Hier zijn enkele gebieden waar een exoskelet bij kan helpen:

Fysieke arbeid: Exoskeletten kunnen werknemers ondersteunen bij het tillen van zware voorwerpen of het uitvoeren van repetitieve taken die belastend zijn voor het lichaam. Ze helpen de belasting op de spieren en gewrichten te verminderen, waardoor het risico op letsel wordt verminderd en de fysieke prestaties worden verbeterd.

Revalidatie: In de medische wereld worden exoskeletten gebruikt als hulpmiddel bij revalidatie na letsel of operaties. Ze bieden ondersteuning aan de getroffen ledematen en helpen bij het herwinnen van mobiliteit en spierkracht.

Verbetering van de arbeidsveiligheid: Exoskeletten kunnen worden ingezet in sectoren waar werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke omstandigheden, zoals de bouw, de industrie of de logistiek. Ze helpen bij het verminderen van het risico op letsel door werknemers te beschermen tegen vallen, overbelasting en andere gevaren.

Ergonomie: Voor mensen die langdurig staan of zitten tijdens hun werk, zoals magazijnmedewerkers of monteurs, kunnen exoskeletten helpen om de belasting op het lichaam te verminderen en ergonomische problemen te voorkomen. Ze bieden ondersteuning aan de rug, schouders en andere lichaamsdelen, waardoor de werkhouding wordt verbeterd en vermoeidheid wordt verminderd.

Kortom, exoskeletten kunnen een breed scala aan toepassingen hebben, variërend van het verbeteren van fysieke prestaties en arbeidsveiligheid tot het ondersteunen van revalidatie en het bevorderen van ergonomie op de werkplek.

Wist u dat?

 • Het Exoskelet ervoor zorgt dat het aangedane lichaamsdeel wordt ontlast?
 • Dat de gebruiker minder snel vermoeid raakt door de steun van het Exoskelet?
 • De gebruiker in staat is om harder te werken door middel van het dragen van het Exoskelet?
 • Het Exoskelet een hoge mate van bewegingsvrijheid aanbiedt?
 • Het dragen van een Exoskelet leidt tot productiviteitswinst?
 • Het Exoskelet in alle gevallen past?
 • Het Exoskelet het aantal blessures die ontstaan op de werkvloer worden verminderd?

Exoskeletten kunnen helpen bij een verscheidenheid aan aandoeningen en situaties, waaronder:

Rugklachten: Exoskeletten kunnen ondersteuning bieden aan de rugspieren en de wervelkolom stabiliseren, wat kan helpen bij het verminderen van rugklachten en het voorkomen van letsel bij het tillen van zware voorwerpen.

Gewrichtsproblemen: Voor mensen met gewrichtsproblemen zoals artritis of artrose kunnen exoskeletten de belasting op de gewrichten verminderen en de mobiliteit verbeteren, waardoor dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden.

Spierzwakte: Exoskeletten kunnen worden gebruikt als hulpmiddel bij spierzwakte als gevolg van neurologische aandoeningen zoals beroertes of spierdystrofie. Ze bieden externe ondersteuning aan de spieren en helpen bij het herwinnen van mobiliteit en kracht.

Revalidatie na letsel: Na letsel of operaties kunnen exoskeletten worden ingezet als hulpmiddel bij revalidatie. Ze bieden ondersteuning aan de getroffen ledematen en helpen bij het herwinnen van mobiliteit en functie.

Overbelasting: Voor mensen die herhaalde bewegingen uitvoeren of langdurig staan tijdens hun werk, zoals magazijnmedewerkers of monteurs, kunnen exoskeletten helpen om de belasting op het lichaam te verminderen en ergonomische problemen te voorkomen.

Bij Livit ottobock Care kunt u terecht voor het aanmeten van een Exoskelet.

Het aanmeten van een exoskelet is een zorgvuldig proces. Eerst wordt de gebruiker geëvalueerd om te begrijpen wat ze nodig hebben. Daarna wordt het beste exoskelet gekozen en op maat gemaakt voor hun lichaam. Er worden tests gedaan om te controleren of het exoskelet goed past en comfortabel zit. Tot slot leert de gebruiker hoe ze het exoskelet correct kunnen gebruiken, inclusief het aan- en uittrekken en de juiste lichaamshouding.

Bij Livit Ottobock Care kunt u terecht voor het aanmeten van rug- en schouderexoskeletten. Deze exoskeletten zijn ontworpen om specifiek de rug en schouders te ondersteunen. Ze worden gebruikt om ergonomische problemen te voorkomen en werknemers te helpen bij het uitvoeren van taken met minder belasting op hun lichaam.

 

Info volgt

Vind een Livit werk en veiligheid locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Veelgestelde vragen

 • Livit Ottobock Care heeft meer dan 400 locaties in het land, kijk op onze locatiezoeker waar je steunzolen aan kunt laten meten.

  Livit Ottobock Care heeft meer dan 400 locaties in het land, kijk op onze locatiezoeker waar je steunzolen aan kunt laten meten.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • Veiligheidsschoenen zijn verkrijgbaar als orthopedische schoenen (OSA), semi-orthopedische schoenen (OSB) en we kunnen een aanpassing maken in uw confectieveiligheidsschoenen.

  Veiligheidsschoenen zijn verkrijgbaar als orthopedische schoenen (OSA), semi-orthopedische schoenen (OSB) en we kunnen een aanpassing maken in uw confectieveiligheidsschoenen.

 • Uw orthopedisch adviseur bespreekt uw voetklachten en meet uw voeten. U bespreekt gezamenlijk welke oplossing het best bij u past: OSA, OSB of een aanpassing aan uw confectieveiligheidsschoen. Afhankelijk van het type veiligheidsschoen dat u nodig heeft, maakt de adviseur een gipsafdruk en blauwdruk van uw voeten. Ook een voetdrukmeting kan onderdeel uitmaken van de analyse.

  Uw orthopedisch adviseur bespreekt uw voetklachten en meet uw voeten. U bespreekt gezamenlijk welke oplossing het best bij u past: OSA, OSB of een aanpassing aan uw confectieveiligheidsschoen. Afhankelijk van het type veiligheidsschoen dat u nodig heeft, maakt de adviseur een gipsafdruk en blauwdruk van uw voeten. Ook een voetdrukmeting kan onderdeel uitmaken van de analyse.

 • Werkgevers moeten zorgdragen voor een veilige werkomgeving en vergoeden de persoons-beschermende middelen die nodig zijn om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Het verstrekken van de juiste PBM’s hoort daar bij. Zodra het om een volledig op maat gemaakte veiligheidsschoen gaat, kan er in sommige gevallen aanspraak gemaakt worden op een vergoeding via het UWV. Wij helpen graag met de aanvraag.

  Werkgevers moeten zorgdragen voor een veilige werkomgeving en vergoeden de persoons-beschermende middelen die nodig zijn om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Het verstrekken van de juiste PBM’s hoort daar bij. Zodra het om een volledig op maat gemaakte veiligheidsschoen gaat, kan er in sommige gevallen aanspraak gemaakt worden op een vergoeding via het UWV. Wij helpen graag met de aanvraag.

 • De levertijd van steunzolen voor in veiligheidsschoenen is ongeveer twee weken. 

  De levertijd van steunzolen voor in veiligheidsschoenen is ongeveer twee weken. 

 • Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dan moeten deze ook in de veiligheidsschoenen gedragen worden. Maar wat veel werkgevers en deskundigen (nog) niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen: De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.

  Wanneer een werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen draagt, dan moeten deze ook in de veiligheidsschoenen gedragen worden. Maar wat veel werkgevers en deskundigen (nog) niet weten is dat steunzolen in veiligheidsschoenen aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen: De combinatie schoen en steunzool moet gecertificeerd zijn.

  Steunzolen in veiligheidsschoenen

  Livit mag als erkend bedrijf voor vele merken orthopedische steunzolen in veiligheidsschoenen maken, waarbij de certificering geborgd blijft. Of het nu gaat om steunzolen, schoenaanpassingen of volledig op maat gemaakte veiligheidsschoenen, bij ons staat veiligheid en comfort altijd voorop.

  Waarom certificeren?

  Bij fysiek belastende beroepen komen vaak verschillende voetklachten voor, waarbij een orthopedische steunzool de oplossing biedt. Eigen steunzolen gaan echter niet zomaar samen met de productveiligheid van veiligheidsschoenen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen (orthopedische) steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico.

  Veiligheidsschoenen – en de meegeleverde zolen – zijn CE-gecertificeerd en moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Een eigen steunzool in de veiligheidsschoen plaatsen kan mogelijk de antistatische eigenschappen van de schoen verstoren. Verder laat een steunzool minder teenruimte over onder een stalen neus. Ook dat gaat ten koste van de beschermende werking. En daarnaast zijn steunzolen vaak niet goed voor de slijtweerstand, de vochtopname en de vochtafgifte.

  Door afspraken met leveranciers van veiligheidsschoenen Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata en Uvex kan Livit Ottobock Care voor gecertificeerde veiligheidsschoenen steunzolen leveren, waarbij de certificering geborgd blijft. De schoenen en steunzolen blijven zo voldoen aan de Europese wet en regelgeving.

 • Livit Ottobock Care werkt samen met een groot aantal PBM-leveranciers. Indien uw leverancier in onderstaande lijst voorkomt, raden wij aan om uw aanvraag voor veiligheidsschoenen via hen te laten lopen. Zo houdt u het bij één contactpersoon voor al uw beschermingsmiddelen en bent u evenwel verzekerd van Livit Ottobock Care kwaliteit: Intersafe, Van den Boom, Wiltec, Groenendijk, Pascomfort, Lasaulec, PB Protection, Mauritz, Textiel Services Rijnmond, Biesheuvel/Brammer/Safe en Sure, Voskampgroep, BTN, Baanbreker, Van de Ijssel, Vermeer, Vandeputte, Trital , Joop Gardien, Wijngaarden VeiligGoed, All Safety, Isero en Gunters en Meuser 

  Livit Ottobock Care werkt samen met een groot aantal PBM-leveranciers. Indien uw leverancier in onderstaande lijst voorkomt, raden wij aan om uw aanvraag voor veiligheidsschoenen via hen te laten lopen. Zo houdt u het bij één contactpersoon voor al uw beschermingsmiddelen en bent u evenwel verzekerd van Livit Ottobock Care kwaliteit: 

  Intersafe, Van den Boom, Wiltec, Groenendijk, Pascomfort, Lasaulec, PB Protection, Mauritz, Textiel Services Rijnmond, Biesheuvel/Brammer/Safe en Sure, Voskampgroep, BTN, Baanbreker, Van de Ijssel, Vermeer, Vandeputte, Trital , Joop Gardien, Wijngaarden VeiligGoed, All Safety, Isero en Gunters en Meuser 

  Werkt u nog niet samen met een PBM-leverancier? 

  Neem dan contact op met onze Manager Business to Business Carolien van Gelderen op 06 -53 364 373 of per mail veiligheidzakelijk@livit.nl. Zij kan u helpen met uw aanvraag en weet alles over onze orthopedische oplossingen voor veiligheidsschoenen en onze werkwijze. 

 • Zodra er een orthopedische voorziening of steunzool nodig is in combinatie met een veiligheidsschoen vervalt de CE markering van deze schoen. Livit Ottobock Care heeft met Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata, Lowa, Baltes en Uvex de borging van de CE markering geregeld. U en uw werknemer lopen dan geen risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.

  Zodra er een orthopedische voorziening of steunzool nodig is in combinatie met een veiligheidsschoen vervalt de CE markering van deze schoen. Livit Ottobock Care heeft met Emma, Atlas, Elten, HKS, Bata, Lowa, Baltes en Uvex de borging van de CE markering geregeld. U en uw werknemer lopen dan geen risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid.

 • Nee, tenzij de vergoeding via het UWV verloopt. Wel hebben wij van u een ingevulde opdrachtbon nodig, als uw medewerker bij ons een afspraak maakt. 

  Nee, tenzij de vergoeding via het UWV verloopt. Wel hebben wij van u een ingevulde opdrachtbon nodig, als uw medewerker bij ons een afspraak maakt. 

Bekijk alle veelgestelde vragen