Redressietherapie baby

Als je baby last heeft van een afgeplat hoofdje, ook wel bekend als plagiocefalie, kan redressietherapie een waardevolle en effectieve behandelingsoptie zijn.

Wat is een afgeplat hoofdje?

Plagiocephalie en brachycephalie zijn beide termen die worden gebruikt om verschillende vormen van afgeplatte hoofdjes bij baby’s te beschrijven. Plagiocephalie verwijst naar een asymmetrische vervorming van de schedel, waarbij één zijde van de schedel afgeplat is, vaak aan de achterkant of aan de zijkant van het hoofdje van de baby. Brachycefalie verwijst naar een verbreding van het hoofdje, meestal aan de achterkant.

Veel voorkomende oorzaken van zowel plagiocefalie als brachycefalie zijn onder meer langdurig rugligging, beperkte hoofdbeweging en een voorkeurshouding tijdens het slapen. Een arts kan de ernst van de vervorming beoordelen en passende maatregelen aanbevelen, waaronder mogelijk redressietherapie (bijvoorbeeld een helm) of oefeningen om de hoofdbeweging van de baby te bevorderen.

Het is belangrijk om elke vorm van schedelafplatting serieus te nemen en advies in te winnen bij een kinderarts of een specialist in kinderontwikkeling om de meest geschikte behandelingsbenadering te bepalen.

Redressietherapie

Redressietherapie kan helpen om het hoofdje van je baby te corrigeren. Door het dragen van een speciaal ontworpen helm wordt er zachte druk uitgeoefend op de uitstekende delen van de schedel, terwijl ruimte wordt geboden aan de afgeplatte gebieden om zich te ontwikkelen. Dit draagt bij aan het bereiken van een meer symmetrische en normale schedelvorm.

Vroegtijdige behandeling met redressietherapie kan helpen voorkomen dat de afplatting van het hoofdje blijvende gevolgen heeft. Omdat de schedel van baby’s nog zacht en vervormbaar is, is het goed om snel in te grijpen om toekomstige problemen te minimaliseren.

Redressiehelm

Redressietherapie wordt gedaan door middel van een redressiehelm. Een redressiehelm is een babyhelm die gebruikt kan worden om het afgeplatte hoofd van een baby of jong kind (plagiocefalie en brachycefalie) te corrigeren. Dit corrigeren gebeurt niet door druk maar door het toelaten van groei bij de afvlakking. De redressiehelm sluit namelijk aan bij gebieden waar geen groei gewenst is maar ligt af daar waar groei wel toegelaten moet worden. Hierdoor verdwijnt de platte kant van het hoofdje en wordt het ronder.

Lees meer over de redressiehelm

Stimulering van motorische vaardigheden

Redressietherapie moedigt je baby aan om het hoofd op verschillende manieren te bewegen, wat de ontwikkeling van motorische vaardigheden bevordert. Dit is met name belangrijk in de eerste jaren van het leven, waar motorische ontwikkeling een sleutelrol speelt. Door het dragen van de helm wordt jullie baby zich bewuster van hoofdbewegingen en de omgeving, wat de sensorische integratie kan bevorderen. Dit draagt bij aan een betere coördinatie en balans tijdens de groei en ontwikkeling.

Redressiehelm aanmeten

Maak een afspraak

Onze orthopedisch adviseurs staan voor u klaar voor het aanmeten van een redressiehelm voor uw baby.

Afspraak maken

Maatwerk

De redressiehelm wordt op maat gemaakt om de druk gelijkmatig te verdelen en rekening te houden met de unieke vorm van je baby’s hoofdje. Dit maatwerk draagt bij aan de effectiviteit van de therapie.

Het is begrijpelijk dat deze situatie zorgen en vragen kan oproepen. Het is altijd raadzaam om te overleggen met de kinderarts of een specialist op het gebied van kinderontwikkeling om de meest geschikte behandelingsopties voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Boek een telefonisch consult

Wilt u liever eerst wat meer informatie ontvangen over onze redressiehelm? Boek dan een telefonisch consult met een van onze orthopedisch adviseurs. Onze adviseur kan u gedetailleerde uitleg geven over wat een redressiehelm is, hoe het werkt en wat u kunt verwachten. Ook kunt u tijdens een telefonisch consult vragen stellen en eventuele zorgen die u heeft bespreken.

Boek een telefonisch consult
Redressiehelm

Jazzlyn droeg haar eerste levensjaar geen schattig babymutsje maar een stoere helm

Alle ervaren ouders zullen het bevestigen; jong ouderschap kent veel vreugde en euforie, maar ook veel angst en onzekerheid. En de roze wolk van een ideale bevalling en kraamtijd bestaan voornamelijk in films. Ook Sabrine kan dit bevestigen. Haar dochtertje Jazzlyn werd eind 2023 een jaar en is inmiddels een blije, gezonde baby. Maar haar eerste levensjaar was pittig: ‘Wat ben ik blij dat ik naar mijn eigen gevoel heb geluisterd!’

Lees meer

Over Livit Ottobock care

Bij Livit vinden wij dat iedereen het verdient om vrij te kunnen bewegen. Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor wie dit niet (meer) vanzelfsprekend is. Door te luisteren. Door mee te denken. Door te helpen. Met onze orthopedische kennis, expertise en hulpmiddelen. Net zolang tot we samen een oplossing vinden waarmee u weer vrij(er) kunt bewegen.

Op 450 plekken in het land zetten wij ons met 475 collega’s in voor de bewegingsvrijheid van ruim 100.000 medemensen voor wie deze vrijheid niet of niet meer vanzelfsprekend is. Dit doen we vanuit diverse achtergronden en specialismen. Onze adviseurs en consulenten geven dagelijks persoonlijk bewegingsadvies en meten orthopedische hulpmiddelen aan bij onze klanten. In onze orthopedische werkplaatsen bedenken, ontwikkelen en maken onze technische collega’s orthopedische maatwerkoplossingen. En achter de schermen zorgen onze administratieve en logistieke collega’s ervoor dat iedereen zo snel en aangenaam mogelijk het juiste hulpmiddel krijgt.