In de serie ‘Hoe blijf je fit na…’ verscheen onder leiding van Heliomare onlangs het tweede deel: ‘Hoe blijf je fit na een beenamputatie’. Dit handboek is voor mensen met een beenamputatie die fit en gezond willen worden en blijven.

Experts uit praktijk en wetenschap leggen uit waarom een goede fitheid belangrijk is om goed te functioneren na een beenamputatie en welke mogelijkheden er zijn om actief te zijn en te sporten met of zonder prothese. Ook wordt besproken hoe je je activiteiten het best kunt opbouwen om je fitheid te verbeteren en wat je kunt doen om gemotiveerd te blijven. Bovendien krijg je handige tips om blessures te voorkomen en je voedingspatroon aan te passen om fit te worden en op gewicht te blijven. Dit alles wordt afgewisseld met inspirerende interviews met ervaringsdeskundigen die vertellen waarom en hoe zij in beweging zijn gekomen na hun amputatie en met behandelaars die vertellen hoe zij daaraan bijdragen.

Een actief leven voor iedereen mogelijk

In een actief leven zijn vrij bewegen en sporten belangrijk. Uit onderzoek (o.a. Harbers en Hoeymans, 2013) blijkt dat veel mensen met een lichamelijke beperking behoefte hebben om meer of op een andere manier actief deel te nemen aan het leven dan dat ze feitelijk doen. Daarin bepaalt niet zozeer de aandoening zelf, als wel de gevolgen daarvan en de manier waarop je ermee omgaat de mate waarin je uiteindelijk actief kunt zijn. Daarnaast spelen ook de kennis over wat de mogelijkheden zijn en je weg daarin een grote rol.
Livit helpt iedereen met een functiebeperking graag op weg. Daarbij gaat het altijd om persoonlijke maatwerkoplossingen, want een actief leven betekent voor iedereen iets anders. De een wil weer wandelen met de hond, terwijl de ander graag een potje wil voetballen met vrienden of de Nijmeegse Vierdaagse kunnen lopen. Wat iemands beweeg- of sportambitie ook is, wij zetten alles op alles om hem daarbij te ondersteunen. En er is vaak veel meer mogelijk dan men vooraf denkt. Ook met een dagelijkse orthopedische voorziening. Een kleine aanpassing of gebruik van net een ander onderdeel is vaak al voldoende om weer lekker actief te bewegen en sporten. Bovendien staan de meeste sportverenigingen open om mee te denken in mogelijkheden in plaats van in beperking.

Ook voor partners, familie en vrienden

Als Livit zijn wij er dan ook erg blij mee dat Heliomare het initiatief heeft genomen om heel veel praktische informatie, praktijkcases en wetenschappelijke achtergrond over fit en actief leven na een beenamputatie in een boek te bundelen. Het boek is niet alleen mensen met een amputatie, maar ook zeker voor hun partners, familie, vrienden en zorgverleners. Zij kunnen allemaal helpen om fit te worden en te blijven na een amputatie. Dit nieuwe handboek is tot stand gekomen onder redactie van bewegingswetenschapper en ergotherapeut Linda Valent van Heliomare, hoogleraar revalidatiegeneeskunde Rienk Dekker en hoogleraar klinische bewegingswetenschappen Han Houdijk van Universitair Medisch Centrum Groningen en is mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren, waaronder Livit.

Gratis te bestellen voor Livit klanten

Omdat wij erin geloven dat een gezond en actief bestaan bijdraagt aan een gelukkig leven willen wij iedereen met een beenamputatie stimuleren actief te bewegen en te sporten. Om je te inspireren stellen wij het boek ‘Hoe blijf je fit na een beenamputatie’ gratis te beschikking. Vul hiervoor het aanvraagformulier in, vertel ons wat jouw sportwens of droom op het gebied van actief leven is en ontvang van ons een gratis exemplaar als eerste stap naar jouw nieuwe, actieve leven.

Terug naar overzicht

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer