Valhelm Epilepsiehelm

Bescherming aan het hoofd, de kin en kaak

Een valhelm beschermt het hoofd, de schedel en het gezicht tegen verwondingen van buitenaf zonder de hoofdhuid te beschadigen. Wanneer het hoofd bescherming nodig heeft – bijvoorbeeld bij epilepsie of hoofdbonken, of na een operatie aan de schedel – kan een valhelm uitkomst bieden. Welke valhelm het beste bij u past hangt onder andere af van de aard van uw klachten en hoe u de helm wilt gaan gebruiken. Meer weten over de juiste valhelm voor uw situatie? Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Wat krijgt u vergoed? Maak een afspraak

Informatie over de valhelm

De valhelm, ook wel een orthese of beschermhelm genoemd, biedt optimale bescherming aan het hoofd, de kaak en kin om letsel te voorkomen. Voor mensen met epilepsie, een verkeerd looppatroon, automutilatie of een verstandelijke beperking is dit belangrijk. De helm heeft een optimaal draagcomfort door de flexibele binnenste laag foam en de cosmetisch gevormde harde buitenkant in combinatie met een goede ventilatie. U kunt kiezen uit verschillende materialen, kleuren en prints om de helm zo persoonlijk mogelijk te maken.

Een valhelm kan in verschillende uitvoeringen en materialen worden geleverd. Indien u een maatwerk valhelm nodig heeft, zal uw orthopedisch adviseur u voorlichten over de verschillende materialen en mogelijkheden voor uw maatwerk helm.

https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=48 Kousen
Kousen
10
8,5
1721 beoordelingen

Wanneer een valhelm dragen?

Iemand met epilepsie of een instabiel looppatroon kan zichzelf niet opvangen als hij valt. Voor deze mensen is een valhelm van levensbelang. Dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking of die last hebben van automutilatie. Ook wordt de valhelm ingezet na een schedeloperatie.

Aanmeten van een valhelm

Valhelm aanmeten stap 1 

Tijdens uw eerste afspraak met ons maakt u kennis met een van onze orthopedisch adviseurs. Samen bespreken we uw hulpvraag en nemen we de informatie door die uw arts heeft vermeld in de verwijsbrief. Daar nemen we alle tijd voor. Met de informatie van uw specialist en uw verhaal bekijken we wat de beste oplossing is. Daarnaast geven we advies over de vergoeding en leggen we allerlei gegevens vast.

Tijdens deze eerste afspraak meten we ook de valhelm aan. We nemen de maten van uw hoofd en kijken welke helm het beste bij uw probleem past. Heeft u een maatwerk product nodig, dan nemen we tijdens deze afspraak de maten van uw hoofd. Aan de hand van uw maten, maken wij uw valhelm.

De orthopedisch adviseur maakt meestal een pasafspraak met u over 1 week in geval van een confectieproduct, of over 2 weken in geval van maatwerk.

Valhelm aanmeten stap 2

Tijdens de pas- en afleverafspraak controleren we of uw valhelm goed past en comfortabel zit. We doen de helm bij u op. Tijdens deze afspraak leggen wij u uit hoe u de helm moet gebruiken en schoon kunt maken. Ook maken wij een controleafspraak. Eventueel op een technisch spreekuur met uw voorschrijvend arts erbij.

Uitvoeringen valhelm

Een valhelm kan in verschillende uitvoeringen en materialen worden geleverd. Indien u een maatwerk valhelm nodig heeft, zal uw orthopedisch adviseur u voorlichten over de verschillende materialen en mogelijkheden voor uw maatwerk helm.

Livit Ottobock Care Valhelm® 2.0

De innovatieve kunststof Livit Ottobock Care Valhelm® 2.0 is geïntroduceerd in 2016 en biedt bij alle valpatronen optimale bescherming van hoofd, aangezicht, kin en kaak. Tegelijkertijd is de helm prettig om te dragen en mooi om te zien. De Livit Ottobock Care Valhelm® 2.0 is ontworpen in samenwerking met het Kempenhaeghe en heeft de volgende kenmerken:

 • De helm wordt opgebouwd uit een maatwerk foamlaag die een variabele dikte heeft, en een cosmetisch gevormde harde buitenschaal.
 • De helm is aangenaam licht en heeft een goede ventilatie.
 • De helm heeft een slanke, symmetrische vorm en u kunt zelf uw print kiezen.
 • De helm kan worden uitgevoerd met een vergrendelbare metalen kinbescherming, sluitingen en stootbumpers.

Gebruikshandleiding valhelm

De helm is rigide en tegen vallen en stoten. Na een grote val met impact op de helm, neem dan contact op met de orthopedisch adviseur. Hij kan beoordelen of de helm nog veilig is en eventuele beschadigingen repareren. De voering zal na verloop van tijd stugger worden, waardoor mogelijk een nieuwe voorziening noodzakelijk is.

Aantrekken valhelm

 • Voor het aantrekken van de helm is het van belang de sluiting te openen (eventueel ook de kinsteun naar boven te plaatsen), waarna de helm van voor naar achter over het hoofd wordt geschoven.
 • Hierna kan de helm aan de achterzijde omlaag worden geschoven, tot net over het achterhoofd.
 • Vervolgens kunnen de sluitbanden langs de oren tot onder de kin worden geleid, waar ze gesloten worden en eventueel op lengte kunnen worden gemaakt.
 • Indien de helm een kinbeugel bevat, drukt men de knoppen op het scharnier in, waarna de kinsteun omlaag kan worden bewogen tot deze vastklikt op zijn positie (voor de kin van de drager).
 • Tot slot controleert men of de helm recht op het hoofd staat en volledig aangesloten zit tegen de schedel.

Wennen valhelm

Voor het dragen van een orthopedisch hulpmiddel geldt over het algemeen een gewenningstijd, hoewel deze per gebruiker kan verschillen. Een gemiddelde gewenningsperiode van 1 à 2 weken is normaal, waarin de helm uitgedaan wordt als deze last veroorzaakt. Na twee weken zou men gewend moeten zijn aan de voorziening. De helm kan in het begin druk op de huid uitoefenen. Na afdoen van de helm moeten eventueel rode verkleuring van de huid binnen 30 minuten verdwijnen. De helm mag geen pijn doen of irriteren. Mocht dit toch zo zijn, neem dan contact met Livit Ottobock Care op.

Onderhoud valhelm

Neem de binnenvoering en banden van de sluitingen dagelijks af met een vochtige doek. Bij het ontstaan van geurtjes of verkleuring door vuil kan de voering voorzichtig uit de helm worden gehaald door middel van het losmaken van de klittenbanden. Daarna kan de voering met de hand gewassen worden in warm water en met niet-agressieve zeep. Spoel en droog het materiaal goed na om zeepresten te verwijderen.

Problemen

Het is van groot belang dat u de huid controleert. Dit geldt zeker voor de gewenningsperiode, maar ook daarna. Als er drukplekken of striemen ontstaan, neem dan contact op met de orthopedisch adviseur.

Producthandleiding

 

Garantie valhelm

De valhelm voldoet aan de essentiële eisen van de Europese Verordening (EU) 2017/745 betreft medische hulpmiddelen. Op grond van de classificatiecriteria (bijlage VIII) van deze richtlijn, is dit product ingedeeld in risicoklasse I. Livit Ottobock Care heeft voor valhelmen een conformiteitsverklaring afgegeven en een uniek product nummer (Basic-UDI) toegewezen aan de producten in deze productgroep. De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw op maat gemaakte valhelm is één jaar en gaat in op de datum van aflevering.

Als redelijkerwijs aangenomen kan worden dat problemen door anatomische veranderingen zijn/worden veroorzaakt, is de garantieregeling niet van toepassing. Livit Ottobock Care is niet aansprakelijk voor de gevolgen van het onjuist gebruik van, of het aanbrengen van aanpassingen aan, de door haar geleverde producten door andere dan door Livit Ottobock Care als bevoegd erkende personen. Hiermee vervalt tevens de garantieregeling.

Niet tevreden?

Wij streven naar 100% klanttevredenheid en vragen u om opmerkingen of klachten altijd te melden. Het liefst bij de betreffende Livit Ottobock Care medewerker. Heeft dit onvoldoende resultaat opgeleverd? Dan verwijzen wij u naar onze klachtenprocedure op livit.nl/klachtafhandeling. 
 Wij zoeken zo snel mogelijk naar een passende oplossing voor u.

Wet- en regelgeving

Alle medische hulpmiddelen moeten binnen de Europese Unie (EU) voldoen aan de Medical Device Regulation (MDR). Om dit aan te tonen is het in bepaalde gevallen mogelijk om een CE-markering aan het product toe te voegen.
Alleen volledig naar maat gemaakte producten hoeven deze CE-markering niet te hebben.
Voor alle producten van Livit Ottobock Care geldt dat deze voldoen aan de wettelijke eisen van de Medical Device Regulation.

Vind een Livit orthesen en braces locatie bij u in de buurt

Met meer dan 155 locaties vindt u altijd een locatie bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt

Veelgestelde vragen

 • De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

  De kosten van een orthese hangen af van de uitvoering waarvoor wordt gekozen. Er zijn grote verschillen tussen confectie- en maatwerkoplossing, en tussen verschillende materialen. Wilt u meer duidelijkheid over kosten? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs.

 • Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten.
  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen.

  Voor het aanmeten komen u en uw kind naar één van de Livit Ottobock Care Centers. Er zijn twee of drie afspraken nodig voordat uw kind de orthese kan gaan dragen. Bij de eerste afspraak wordt in samenwerking met de arts het looppatroon en de spierspanning beoordeeld. Daarna wordt de orthese aangemeten door een gipsafdruk van het been te maken en/of door maten op te nemen. Dit duurt zo’n dertig minuten. 

  Het is belangrijk dat u de schoenen die uw kind wil gaan dragen met de orthese bij u heeft op deze afspraak. Of dat u de hielheffing van de schoen weet. Als de orthese zonder binnenschoen wordt besteld, kunt u de orthese binnen twee weken afhalen. Als er wel een binnenschoen is besteld, komt u eerst terug voor een pasafspraak. Dit duurt zo’n vijftien minuten. Eén week daarna wordt een laatste check gedaan en kan uw kind de orthese gaan dragen.

 • U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen. 

  U kunt bij ons terecht voor orthopedische schoenen en schoenaanpassingen, veiligheidsschoenen, steunzolen, steunkousen en therapeutisch elastische kousen, orthesen en braces, bandages, prothesen en redressiehelmen

 • De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

  De garantietermijn op materiaal- en productiefouten in uw orthese is één jaar. Voor producten die niet door Livit Ottobock Care worden gemaakt, zijn de garantievoorwaarden van de fabrikant van toepassing.

 • U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthesevoorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

  U kunt het kunststof deel van de orthese schoonmaken met water of een sopje. Soms is de orthese voorzien van een leren schoentje, let erop dat die tijdens het schoonmaken niet nat wordt. Verder is er geen onderhoud nodig.

 • Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

  Gemiddeld gaat een orthese 2 jaar mee, afhankelijk van het type orthese, de uitvoering en de intensiteit van het gebruik van het hulpmiddel. Vervanging van uw orthese na deze gebruikstermijn wordt vaak door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw orthopedisch adviseur zal u hierover informeren.

 • Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 
  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

  Er is vaak veel meer mogelijk dan u denkt. We helpen u graag op weg bij het vinden van de snelste weg naar uw sportwens, zodat u snel lekker kunt gaan bewegen en sporten. 

  Bespreek de mogelijkheden met uw orthopedisch adviseur. Hij of zij kan goed inschatten of uw voorziening geschikt is voor de sport die u in gedachten heeft. Een speciale sportvoorziening is voor de meeste recreatieve vormen van sport echt niet altijd nodig. Vaak kan een goed advies en een kleine aanpassing aan uw dagelijkse voorziening al voldoende zijn. 

 • Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

  Een orthese van siliconen is veel gemakkelijker schoon te houden dan een orthese van bijvoorbeeld leer. De orthese is afwasbaar met water en een niet-agressieve zeep. Spoel de orthese goed na om zeepresten te verwijderen. Droog goed af. Siliconen is een sterk materiaal, maar kan minder goed tegen scherpe voorwerpen. Een gescheurde orthese kan meestal nog gerepareerd worden, mits de orthese niet te oud is. Bel ons voor een afspraak als u scheurtjes ontdekt. Wij kunnen de orthese dan repareren. Wij kunnen ook de sluiting van uw orthese vernieuwen als deze verder nog goed zit en werkt. 

 • Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar.

  Als uw arts de orthese heeft voorgeschreven en u het hulpmiddel permanent gebruikt (de orthese is noodzakelijk bij uw algemene dagelijkse activiteiten), dan worden de kosten voor het hulpmiddel doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar. Hou wel rekening met het verplichte eigen risico dat u bij uw zorgverzekering heeft. Dat betekent dat de kosten pas vergoed worden, nadat u het volledige eigen risico hebt betaald. De zorg van uw huisarts telt niet mee voor het eigen risico. Uiteraard dienen wij de factuur voor uw orthese in bij uw zorgverzekeraar. Deze stuurt u vervolgens een factuur als u uw eigen risico nog niet volledig hebt betaald. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staan de precieze vergoedingen die u ontvangt. Uw adviseur zal u er meer over vertellen tijdens uw afspraak. Vraagt u zelf een orthese (brace, spalk of bandage) aan, zonder verwijzing van uw arts, dan zijn de kosten voor eigen rekening. 

  Meer weten over de vergoeding van een specifieke orthese? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer.

 • In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

  In sommige situaties wordt een EVO voor de nacht vergoed tegen contracturen. Als dit ook noodzakelijk is, kan Livit Ottobock Care deze zo uitvoeren dat hij geen water opneemt en er een looprubber onder komt.

Bekijk alle veelgestelde vragen