'Ik heb niet alleen het gevoel dat mijn vingers bewegen, ze bewegen ook echt'

Al mijn hele leven voel ik het bewegen van mijn vingers. Ook nadat mijn hand werd geamputeerd had ik het gevoel dat m’n vingers bewogen. Gelukkig maar, want dat is één van de voorwaarden om de Bebionic – een handprothese die de functie van de originele hand nabootst – te kunnen dragen. Omdat m’n hersenen nog steeds de spieren van m’n vingers aansturen, sturen ze nu de beweging van de handprothese aan. Sinds ik die draag heb ik niet alleen het gevoel dat m’n vingers bewegen maar bewegen ze ook echt.

Ongeluk

Door een ongeluk ben ik op m’n dertiende mijn rechterhand verloren. Ik speelde als kind met militair oefenmateriaal, maar het bleek geen oefenmateriaal. De granaat explodeerde en door de klap raakte ik mijn hand kwijt. De rest van m’n lichaam was ook zwaar aangedaan, maar door adequaat handelen van de dokteren is dat gered. Het viel niet mee om als actieve jonge jongen daarvan te herstellen. Ik deed van alles, zoals gitaar spelen, mountainbiken en wielrennen. Tegenwoordig fiets ik nog steeds en ik speel ook weer gitaar. De snelheid van Eddie van Halen haal ik niet, maar met de Bebionic speel ik de langzamere werken van Miles Davis zo mee.

Over boomstronken springen

Er zijn weinig wegen op Mallorca die ik niet ken. Ik was er in 1995 om wielrenners te helpen op hun trainingskamp. Zelf fiets ik ook veel, op een speciaal voor mij gemaakte fiets. Ik heb een recht stuur in plaats van een stuur met een beugel, en de remmen en schakelaar zitten aan de kant van m’n natuurlijke hand. Daardoor rem én schakel ik met één hand.
Ik heb meerdere handprothesen en kies de hand die het best past bij het parcours dat ik fiets. De Bebionic is kwetsbaar voor trillingen en water. Een ritje naar de supermarkt gaat er prima mee, maar als ik ga mountainbiken draag ik een speciale fietsprothese. Wanneer je dan een keer valt als je over een boomstronk springt, is de schade minder groot.

Een amputatie is zowel fysiek als psychisch

Het is altijd erg als je een hand verliest en je hebt ontzettend veel pech als het je overkomt. Ik merk dat er tegenwoordig veel meer aandacht voor de psychologische kant van een amputatie is dan vroeger. Dat juich ik enorm toe. Ik heb EMDR-therapie gevolgd waardoor ik geen last meer heb van nachtmerries. Dat kan ik iedereen aanraden om te volgen. En kies vervolgens de hand die het best bij je past, want niet iedereen kan de Bebionic dragen. Voor sommige mensen doet het te veel pijn om de koker te dragen. Voor hen is het misschien minder geschikt.

Mijn leven is weer compleet

Met de Bebionic is mijn leven weer compleet. Ik kan weer gitaarspelen, autorijden en huishoudelijk werk doen. Ik weet als de dag van gisteren dat ik de Bebionic voor het eerst droeg. Ik deed hem om en de fysiotherapeut zei tegen me: ‘Beweeg nu je hand maar eens’. En ik zag het, mijn vingers bewogen weer. Toen moest ik wel even op m’n onderlip bijten.

Ervaringen van andere gebruikers

‘Een hulpmiddel? Ik zie dit gewoon als mijn eigen been’

Sinds maart 2016 gaat het beter dan ooit met me. Mijn kunstbeen met elektrische enkel zorgt ervoor dat ik mijn leven als nooit tevoren leef. En, ik vraag mezelf weleens af wat mensen met ‘een hulpmiddel’ bedoelen? Ik heb helemaal geen hulpmiddel. Dit is mijn been, gewoon, iets dat van mij is. Niet iets dat je in de winkel kunt kopen.

Arianne
Gebruiker van Livit beenprothese

‘Steunzolen zijn een minimale aanpassing met maximaal resultaat’

Sinds ik steunzolen draag heb ik mijn leven terug. Ik heb drie jaar lang last van mijn voeten en tenen gehad. Ik dacht aan ouderdom als oorzaak, maar vond dat ik op mijn vijftigste fitter moest zijn dan ik me voelde. Toen ik de steunzolen voor het eerst droeg hadden ze een bijna magische uitwerking. Binnen een paar uur waren de ergste teenklachten weg. Later verdwenen alle klachten die me drie jaar lang teisterden.

Rene van Mook
Gebruiker van Livit steunzolen

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer