Hoe trek ik mijn steunkousen aan en uit?

Wanneer u uw nieuwe steunkousen komt ophalen, laat uw consulent u zien hoe u ze aan- en uittrekt.

Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld doordat u minder kracht in uw handen heeft of door rugklachten? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen die het aan- en uittrekken gemakkelijker maken.

Hieronder leest u hoe u de kous aan- en uittrekt. Als u deze stappen volgt, geeft de kous de juiste steun en blijft het materiaal het langst mooi. U zult zien dat u na een paar keer oefenen precies weet hoe het moet.

U trekt de therapeutisch elastische kousen of steunkousen aan met uw handen. Er bestaan ook verschillende aan- en uitrekhulpmiddelen waarmee u uw kousen makkelijker aan- en uit kunt trekken.

Standaard ontvangt u een zijden glijsok bij therapeutisch elastische kousen met een open teen.

Verder zijn er verschillende hulpmiddelen die het aan- en uittrekken gemakkelijker maken. Die zijn onder te verdelen in drie categorieën:

1. Weerstandverlagend, bijvoorbeeld glijzakken zoals Simply-On en Doff n’ Donner
2. Armverlengend, bijvoorbeeld een Dress Buddy of HandyLegs, Steeves
3. Elektrisch, bijvoorbeeld steunkouspistool en Ort.O.mate

Aantrekken

  • Zorg allereerst voor een goed droog been. Een kous aantrekken na het douchen is over het algemeen lastige vanwege de vochtige huid.
  • Draai de kous binnenste buiten tot aan de hiel. Dit doet u door uw hand vanaf het boord in de kous te doen en neem de hak tussen uw duim en wijsvinger. Keer de kous tot aan de voet binnenste buiten. De schacht is nu omgekeerd en het voetgedeelte blijft binnen in de kous
  • Schuif het zijden voetje over uw voet.
  • Trek de opening met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over uw voet, tot aan de wreef. Let op: Plaats uw hiel op de juiste plek in de steunkousen. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous.
  • Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let erop dat u de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in lengte uitrekt. De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is om het boord om te vouwen en stukje voor stukje aan het dubbelgevouwen boord te trekken.
  • Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over uw been, Wanneer u hierbij aantrekhandschoenen gebruikt heeft u meer grip. Zorg ervoor dat de kous zonder plooien of rimpels om uw been zit.

Uittrekken

  • Pak de kous bij de boord. Trek deze naar beneden, tot over de voet.
  • Plaats uw duim tussen de kous en uw hiel en ‘wip’ hem over uw voet.

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer