Steunkousen voor mannen

Steunkousen. Vaak denken mensen bij dit woord aan de dikke, bruine kousen van weleer. Maar dat beeld behoort tot het verleden. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren. En iets anders
dat passé is: het idee dat ze er alleen voor vrouwen zijn. Steunkousen helpen ook mannen in de strijd tegen sommige klachten. Op deze pagina leest u bij welke klachten, en vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Wat zijn steunkousen precies?

Steunkousen zijn extra elastische kousen die bedoeld zijn als medisch hulpmiddel. Ze helpen tegen verschillende klachten en aandoeningen. De bekendste: spataders, enkeloedeem (vasthouden van vocht in de enkels) of trombose. Soms worden steunkousen ook als hulpmiddel ingezet tegen reuma en diabetes. Steunkousen helpen vooral om verergering van klachten tegen te gaan. Dat geldt ook voor compressiekousen voor mannen, ook bekend als medische compressiekousen of Therapeutische Elastische Kousen (TEK). Die geven meer druk, zitten wat strakker en helpen ook bij zwaardere klachten. Meer over steunkousen leest u op livit.nl/steunkousen

Tegen welke klachten helpen steunkousen voor mannen?

Steunkousen voor mannen (en die voor vrouwen overigens ook) worden met name ingezet bij klachten als spataderen en enkeloedeem. Op het eerste gezicht lijken die twee aandoeningen weinig met elkaar te maken hebben. Maar: schijn bedriegt. De onderliggende oorzaak is in beide gevallen een slechtere doorbloeding van de (onder)benen.

Meer over de klachten waar steunkousen tegen helpen

De doorbloeding verslechtert bij de meeste mensen als ze ouder worden. In de benen ontstaan dan als eerste problemen. Hoe dat komt? Meestal omdat u wat minder gaat bewegen. Uw beenspieren spelen namelijk een belangrijke rol bij de doorbloeding. Wanneer u wandelt, worden de bloedvaten dichtgedrukt. Uw bloed wordt omhoog geduwd. Aderkleppen helpen te voorkomen dat het bloed terugstroomt. Als uw aderkleppen achteruitgaan, stroomt het bloed moeizamer terug. De druk op uw aderen wordt dan hoger en de kleppen kunnen kapot gaan. Dat kan leiden tot spataders. Uw aders gaan kronkelen en worden zichtbaar aan uw huidoppervlak.

Meer over het ontstaan van spataders

Lees meer

Enkeloedeem (dikke enkels door het vasthouden van vocht) heeft dezelfde onderliggende oorzaak. De kleppen werken minder en er ontstaat teveel druk in de aderen. Onder die druk lekt er extra vocht door de aderwand. Als dit aanhoudt, krijgen mensen last van dikke enkels.

Meer over dikke enkels

Lees meer

Hoe werken steunkousen voor mannen?

U weet nu tegen welke aandoeningen steunkousen voor heren helpen. Hoe de kousen hun werk precies doen, leest u hieronder. Steunkousen (in drukklasse 1) en compressiekousen of therapeutische elastische kousen (drukklasse 2, 3 of 4) helpen uw bloedvaten een handje bij de strijd tegen de zwaartekracht. De kousen doen dit door druk te zetten op uw benen. Met die druk van buitenaf worden de aderen en aderkleppen ondersteund. Dat werkt op meerdere manieren:

  • De aderen vernauwen zich, waardoor de kleppen beter sluiten
  • Uw bloed gaat wat sneller stromen
  • De afvoer van vocht door uw lymfestelsel verbetert

Steunkousen voor heren kunnen preventief werken en helpen verergering van problemen te voorkomen. Maar ook tegen bestaande problemen werken de kousen.

Compressiekousen voor mannen: therapeutisch elastische kousen

Compressiekousen voor heren in drukklasse 2, 3 of 4 geven meer druk dan kousen uit klasse 1 (of A). Deze kousen zijn ook wel bekend als therapeutische elastische kousen (TEK) of medische steunkousen. U raadt het al: hoe serieuzer de klachten, hoe hoger de drukklasse van de kousen die u nodig heeft. Kousen in klasse 3 en 4 kunt u niet zelfstandig aanschaffen. Dat kan alleen op doktersvoorschrift. Compressiekousen moeten worden aangemeten door een compressiespecialist. Dat kan bij Livit. Om deze reden is het verstandig steunkousen voor mannen te overwegen. Het gezegde luidt niet voor niets: voorkomen is beter dan genezen.

Meer info over de drukklassen

Lees meer

Wat is het verschil tussen steunkousen en compressiekousen voor mannen?

Onderstaande tabel laten het verschil tussen steunkousen en compressiekousen voor heren zien:

Steunkousen voor herenCompressiekousen (of therapeutisch elastische kousen) voor heren
Helpen bij lichte klachten, of om medische
aandoeningen te voorkomen
Zijn bedoeld om medische aandoeningen te
behandelen
Verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift Alleen verkrijgbaar op advies van een arts
U kunt ze zelf aanschaffen en gaan dragenU kunt ze aan laten meten bij een medisch
specialist, zoals Livit
Drukklasse 1 (of A)Drukklasse 2, 3 of 4
Oefenen overal gelijke druk uitZitten strakker bij de voet en enkel, minder
strak bij de knie
Niet vergoed door de zorgverzekeringVergoed door de basisverzekering van uw
zorgverzekering

 

Reiskousen

Als u de kousen vooral ter preventie wilt gaan dragen, is het goed om eerst na te gaan wat de problemen precies veroorzaakt. Heeft u een zittend beroep of maakt u vaak lange reizen? Dan kunnen reiskousen u misschien verder helpen. Dat zijn steunkousen, speciaal bedoeld voor tijdens het reizen. Ze zijn onopvallend en modieus vormgegeven en zijn niet als steunkousen te herkennen. CTA-button: Shop nu reiskousen.

Shop nu reiskousen

Naar de webwinkel

Sportcompressiekousen

Als u juist na sporten of (intensief) bewegen last heeft, zijn sportcompressiekousen een goede keuze. Ze helpen uw doorbloeding tijdens en vooral direct na het sporten. Uw spieren raken iets minder snel verzuurd en afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Dat verkleint de kans op spierpijn.

Wat kosten steunkousen voor mannen?

Steunkousen in drukklasse 1 kunt u zelf aanschaffen. Ze worden niet vergoed door de verzekering. Steunkousen voor mannen zijn er in verschillende prijsklassen. Het begint vaak rond de € 30. De betere steunkousen kosten ongeveer het dubbele: € 60. Het kwaliteitsverschil tussen kousen komt tot uiting in de levensduur van de kous. Kwalitatief betere garens gaan langer mee en behouden langer de juiste druk. Ook de productiemethode en afwerking van de kous is van invloed op de prijs. Therapeutische elastische kousen krijgt u alleen na medisch advies. U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. Deze kousen worden wél vergoed door de zorgverzekering. Meer informatie over de kosten van therapeutische elastische kousen vindt u op livit.nl/infotheek-vragen/kosten-steunkousen.

Steunkousen kopen: webshop

Bent u er over uit en wilt u steunkousen voor heren uitproberen? Er zijn verschillende mogelijkheden om steunkousen aan te schaffen. Vanuit Livit verwijzen we u graag naar Steunkousen.nl. Daar vindt u een uitgebreid aanbod steunkousen voor mannen. Maar ook reiskousen, sportcompressiekousen, aantrekhulpen en accessoires.

 

Bekijk het aanbod op Steunkousen.nl

Bekijk

Op doktersvoorschrift: compressiekousen laten aanmeten

Therapeutische Elastische Kousen (TEK) of compressiekousen in drukklasse 2 of hoger zijn alleen op doktersvoorschrift te krijgen. Ze moeten worden aangemeten door een medische speciaalzaak, zoals Livit. Heeft uw arts u geadviseerd om compressiekousen aan te laten meten? Bekijk dan onze pagina over het aanmeten van steunkousen. Daar leggen we uitgebreid uit hoe het werkt en hoe u een afspraak kunt maken.

Alles over het aanmeten van steunkousen

Onderhoud: hoe kunt u steunkousen wassen?

Om uw steunkousen te onderhouden moet u ze regelmatig wassen. Vuil en zweet tasten het materiaal aan. De kous wordt daardoor minder elastisch en gaat dus minder goed werken. Hetzelfde geld voor huidcrème of andere verzorgingsproducten. Was de kousen minimaal om de dag om ze te onderhouden. Er zit een wasvoorschrift bij de kousen. U mag steunkousen gewoon in de wasmachine wassen. Doe dit dan op maximaal 40 graden. Controleer altijd het wasvoorschrift bij de kous. Komt dit een keer niet uit, dan mag wassen op de hand ook. Gebruik een klein beetje wasmiddel en spoel de kousen goed uit, want wasmiddelresten kan ze aantasten. Na het wassen op de hand kunt u de kousen in een handdoek rollen en te drogen leggen of hangen. Let op het volgende:

  • Wring de kousen niet uit! Dat kan ze beschadigen.
  • Hang of leg de kousen niet in de zon of op de verwarming.

Ook warmte kan de kousen aantasten. Kijk voor antwoord op al uw vragen over steunkousen op onze Steunkousen FAQ (veelgestelde vragen)

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

cta image

Maak een afspraak

Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over steunkousen.

Afspraak maken