Spit

Wat is spit?

onderrug spitSpit of lumbago is een vorm van rugpijn die opeens in uw rug lijkt te schieten. U voelt hierbij een intense pijn in uw onderrug, maar de pijn kan ook uitstralen naar uw bovenbenen. Meestal ontstaat de spit na het uitvoeren van een bepaalde beweging, maar u kunt het ook ervaren wanneer u ’s ochtends opstaat. Bij bewegen lijkt de pijn erger te worden.

Spit is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. Zo’n 7% van de mannen en 6% van de vrouwen komt wel eens bij de huisarts met deze klachten. Bij een groot deel van deze mensen komt de spit later terug. Tegenwoordig is de officiële term voor spit ‘aspecifieke rugpijn’, omdat er voor spit meestal geen directe oorzaak is aan te wijzen.

Symptomen spit

De symptomen van spit of lumbago zijn niet voor iedere persoon hetzelfde. Toch zijn er een aantal kenmerkende symptomen die vaak voorkomen in het geval van spit:

 • Hevige, acute pijnscheut in de (onder)rug. De pijn voelt stekend.
 • Een verstijfd gevoel in de rug.
 • Uitstralende pijn naar de billen of bovenbenen.
 • Moeite om de onderrug te bewegen. Wanneer u dit toch probeert, doet dit pijn.
 • De pijn wordt vaak eerst zeer lokaal ervaren in de onderrug, maar kan na verloop van tijd verplaatsen naar links of rechts.

Oorzaken spit

Aangezien spit of lumbago valt onder aspecifieke rugpijn, is het niet altijd mogelijk om een oorzaak aan te wijzen voor de klachten. Vaak heeft dit echter wel te maken met kleine scheurtjes in de wanden van de tussenwervelschijven. Door de kleine scheurtjes in de tussenwervelschijven, gaan de spieren in de onderrug zich overmatig aanspannen, oftewel verkrampen. Dat zorgt voor de kenmerkende, acute pijn van spit.

Wanneer er al kleine scheurtjes in de tussenwervelschijven zitten, kan dit opeens erger worden door het maken van een verkeerde beweging. Daarom rapporteren veel mensen met spit dat het ‘in hun rug schoot’ door te bukken, draaien of zwaar te tillen. De volgende factoren kunnen de oorzaken zijn van de scheurtjes in de tussenwervelschijven:

 • Het overbelasten van de rug door een verkeerde houding of door lichamelijk zwaar werk.
 • Het maken van een plotselinge beweging, zoals bukken of draaien.
 • Een slechte lichamelijke conditie of te weinig lichaamsbeweging.
 • Hernia in de onderrug.
 • Slijtage van de tussenwervelschijf door ouderdom.

Behandeling van spit

Meestal zullen de klachten van spit vanzelf weer verdwijnen. Om het herstel te versnellen is het belangrijk dat u, ondanks de pijn, juist in beweging blijft. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn geschikte manieren om te bewegen zonder uw rug overmatig te belasten. Zorg dat u dagelijks minimaal 30 minuten beweging krijgt. Zorg dat u niet te lang in dezelfde houding blijft zitten, want daarvan kunnen uw spieren stijf worden, wat de klachten zal verergeren. Ook kunt u speciale oefeningen doen om de klachten te verminderen.

Een rugbrace, ook wel orthese genoemd, wordt gedragen om de pijn in de rug te verminderen. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het ruggewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Deze braces verkopen wij via onze webshop Blessurewijzer.

Let er ook op dat u voorlopig geen plotselinge bewegingen maakt en niet bukt of zware voorwerpen tilt. Probeer uw onderrug ook zo min mogelijk te draaien. Let hier bijvoorbeeld op wanneer u in en uit bed stapt. Om de pijn te verlichten kan warmte helpen. Neem bijvoorbeeld een warme douche of een warm bad, gebruik een kruik of een warmtekussen. Om de pijn van spit te verlichten kunt u ook pijnstillers innemen, zoals paracetamol, ibuprofen. Als de klachten langer dan 6 weken blijven aanhouden, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan u adviseren en zo nodig doorverwijzen naar een oefentherapeut of fysiotherapeut

Oefeningen bij spit

Zoals eerder benoemd is het bij spit belangrijk om in beweging te blijven. Door onderstaande oefeningen te doen, stimuleert u de doorbloeding in uw onderrug. Dat is bevorderlijk voor uw herstel.

Rug hol en bol maken

Neem plaats op de grond op handen en knieën. Maak langzaam uw rug hol door omhoog te kijken. Maak vervolgens langzaam uw rug bol door uw nek te buigen en omlaag te kijken. Wissel deze beweging 10 keer af.

Knieën naar de borst

Ga plat op de grond liggen met uw knieën gebogen en uw voeten plat op de grond. Houd tijdens de hele oefening uw knieën gebogen. Breng eerst uw linkerknie zo dicht mogelijk naar uw borst met behulp van uw handen. Breng uw linkerbeen weer terug in de startpositie en doe vervolgens dezelfde beweging met uw rechterknie. Herhaal deze oefening per been 10 keer.

Rug draaien

Ga plat op de grond liggen met uw armen gespreid. Uw schouders blijven gedurende de hele oefening de grond raken. Breng uw knieën helemaal naar links en vervolgens helemaal naar rechts, terwijl u ze bij elkaar houdt. Draai hierbij uw heupen, bekken en onderrug helemaal mee, zodat uw voeten de grond niet meer raken op de uiteindes van de oefening.

Welk product(en) kunnen helpen

Een rugbrace, of orthese,wordt gedragen om pijn in de rug te verminderen. Maar ook ter ondersteuning van de rugspier,  of om bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
 • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij spit.
 • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Uw orthese of brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer