Discopathie

Discopathie wordt in de volksmond ook wel een ‘versleten rug’ genoemd. Hierbij is er sprake van verouderen van de tussenwervelschijven in uw wervelkolom. Deze wervelschijven kunt u zien als een soort ‘stootkussentjes’ die ervoor zorgen dat u schokken kunt opvangen en uw rug soepel kunt bewegen. Als er sprake is van discopathie, zijn uw tussenwervelschijven uitgedroogd, waardoor ze kleiner en minder elastisch worden. Ook kunnen de tussenwervelschijven sneller scheuren als ze zijn uitgedroogd.  

Wat is discopathie?

Discopathie wordt in de volksmond ook wel een ‘versleten rug’ genoemd. Hierbij is er sprake van verouderen van de tussenwervelschijven in uw wervelkolom. Deze wervelschijven kunt u zien als een soort ‘stootkussentjes’ die ervoor zorgen dat u schokken kunt opvangen en uw rug soepel kunt bewegen. Als er sprake is van discopathie, zijn uw tussenwervelschijven uitgedroogd, waardoor ze kleiner en minder elastisch worden. Ook kunnen de tussenwervelschijven sneller scheuren als ze zijn uitgedroogd.  

Het is normaal dat tussenwervels in de loop der jaren enigszins slijten. Dit hoort bij de ouderdom. Bij sommige mensen is de slijtage aan de tussenwervels echter overmatig en leidt het tot klachten. Dan spreken we van discopathie. Deze slijtage van de tussenwervelschijven kan zorgen voor pijnklachten in uw onderrug. Het kan ook leiden tot druk op uw zenuwen, waardoor u pijn in uw benen kunt ervaren.  

Symptomen bij discopathie

 • Scherpe pijn in uw rug.  
 • Stijfheid in de rug als u opstaat.  
 • Klachten worden erger als u langdurig zit of loopt.  
 • Soms uitstralende pijn of tintelingen in de benen of armen.  
 • Beperkt in bepaalde bewegingen, zoals objecten optillen.  
 • Moeite met het buigen van de onderrug.  
 • Instabiliteit.  

Oorzaken van discopathie

Bij discopathie is er sprake van uitgedroogde tussenwervelschijven. Het proces van dit uitdrogen kan een aantal oorzaken hebben. Zo is het algemeen bekend dat op oudere leeftijd de tussenwervelschijven sneller uitdrogen. Er zijn nog een aantal andere risicofactoren die de kans op discopathie vergroten:  

 • Een fysiek zwaar beroep, waarbij u bijvoorbeeld veel moet tillen.  
 • Een combinatie van vaak draaiende bewegingen maken en veel tillen met gestrekte benen en knieën.  
 • Lange tijd in dezelfde houding zitten of staan.  
 • Verslechterde conditie van de spieren.  
 • Plotselinge intense inspanning.  
 • Overgewicht.  
 • Roken.  
 • Gebrek aan lichaamsbeweging.  

Behandeling bij discopathie

Discopathie is in veel gevallen een slapende aandoening, wat wil zeggen dat de aandoening wel aanwezig is, maar men hier geen symptomen van ervaart. U hoeft er dus niet altijd last van te hebben. Als u wel pijnklachten heeft in de rug, dan kan dit mogelijk liggen aan discopathie. Dit kunt u laten onderzoeken bij uw huisarts.  

Als er sprake is van scheurtjes in de tussenwervelschijven, geneest dit in veel gevallen vanzelf weer na een paar weken. Om dit genezingsproces te bevorderen is het van belang dat u bewegingen vermijdt die pijn doen. Wandelen is juist erg belangrijk. Let er hierbij wel op dat het geen klachten geeft. Merkt u bijvoorbeeld dat uw klachten krijgt na 30 minuten wandelen, wandel dan 20 minuten.  

Een rugbrace, of orthese, wordt soms gedragen om pijn in de rug te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. Wij verkopen deze producten via onze webshop Blessurewijzer.  

Een fysiotherapeut kan u begeleiden in de behandeling van uw discopathie. Deze zal onderzoeken waar in de wervelkolom precies de aangetaste tussenwervelschijf zit. Samen met de fysiotherapeut voer uw oefeningen uit die ervoor zorgen dat uw spieren sterker worden. Dat ontlast uw rug, waardoor de klachten zullen afnemen. De fysiotherapeut kan u behandelen met ontspanningstherapie of spierversterkende therapie.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Rugbrace
Lees meer

Oefeningen bij discopathie

Onderstaande oefeningen kunnen helpen om de klachten die bij discopathie horen te verminderen. Let erop dat de oefeningen geen pijn doen als u ze uitvoert en overleg bij twijfel altijd met uw fysiotherapeut.  

Bovenlichaam omhoog brengen  

Ga met uw buik op de grond liggen, eventueel op een yoga mat. Strek uw armen uit naar de zijkanten en richt de handpalmen naar beneden. Laat uw handen iets boven de grond zweven. Breng vervolgens uw bovenlichaam omhoog en daarna langzaam naar beneden. U kunt ervoor kiezen om, terwijl u de armen heft, ook uw benen omhoog te brengen. Maak een setje van 10 van deze bewegingen en herhaal dit 3 keer. Houd tussen de setjes 20 seconden rust.  

Heen en weer wiegen  

Ga op uw rug liggen met uw benen gestrekt. Breng vervolgens uw knieën omhoog naar uw borst en houd ze vast met uw handen. Wieg een paar keer heen en weer van links naar rechts. Daarna strekt u de benen weer. Herhaal deze oefening 5 keer en voer dagelijks uit.  

Welke producten kunnen helpen

Een rugbrace, of orthese, wordt gedragen om pijn in de rug te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. Wij verkopen deze producten via onze webshop Blessurewijzer.  

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen of steunzolen: een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar het knie- en ruggewricht. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Rugbrace aanmeten
Naar rugbrace

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 156 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt