Tremor

Een tremor is wanneer een deel van je lichaam onbedoeld trilt of schudt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met je handen, armen, benen, hoofd of stem. Het trillen kan verschillende oorzaken hebben.

Wat is een tremor?

Een tremor verwijst naar onvrijwillige, ritmische schokkende of trillende bewegingen van een deel van het lichaam. Het kan optreden in verschillende delen van het lichaam, zoals handen, armen, benen, hoofd of stembanden. Een tremor kan variëren in intensiteit (hoe krachtig deze is) en in frequentie.


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Symptomen bij een tremor

Symptomen van een tremor zijn wanneer een deel van je lichaam onbedoeld trilt of schudt. Dit kan gebeuren als je beweegt of juist als je stilzit. Stress kan het erger maken. Soms zijn er ook andere problemen met bewegen, zoals stijfheid. Als je merkt dat dit regelmatig gebeurt, is het slim om naar de dokter te gaan.

 

 

Oorzaken van een tremor

Een tremor, of trilling, kan verschillende oorzaken hebben:

 • Zenuwen en hersenen; soms komt de tremor door problemen met de zenuwen of hersenen. Dit betekent dat de boodschappen die je hersenen naar de spieren sturen, niet goed aankomen.
 • Stress en Vermoeidheid; soms trillen we omdat we gestrest zijn of moe. Het is als een reactie van ons lichaam op die gevoelens.
 • Ziekten; sommige ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, kunnen ervoor zorgen dat je trilt. Dit komt omdat deze ziekten invloed hebben op hoe de zenuwen en spieren samenwerken.
 • Medicijnen; Sommige medicijnen kunnen ook trillingen veroorzaken als bijwerking. Het is als een reactie van het lichaam op de medicijnen die je neemt.
 • Alcohol of Drugs; Het gebruik van alcohol of bepaalde drugs kan ook trillingen veroorzaken.

Als je merkt dat je vaak trilt en je maakt je zorgen, is het een goed idee om met een dokter te praten. De arts kan helpen ontdekken waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Behandeling bij een tremor

Als iemand trilt en hier last van heeft, zijn er een paar manieren om ermee om te gaan:

 • Medicijnen: Soms kan de dokter medicijnen voorschrijven om de trillingen te verminderen.
 • Oefenen met de therapeut: Een ergotherapeut kan tips en tricks geven over het gebruik van de arm met een tremor. Dit kan helpen om de dagelijkse activiteiten makkelijker uit te voeren.
 • Ontspanning en rust: Het vermijden van stress, genoeg rust nemen en gezond leven kan ook helpen.
 • Aanpassingen in de omgeving: Het kan handig zijn om dingen in huis aan te passen, zoals speciale hulpmiddelen gebruiken.
 • Een STIL orthese stabiliseert de handen van mensen met een tremor.  De STIL orthese is een klinisch bewezen orthese die tremor in de pols en onderarm vermindert bij mensen met essentiële tremor.
 • Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen als andere methoden niet genoeg helpen.

Let op, een arts kan bepalen wat het beste is voor de persoon met een tremor en welke aanpak het meest geschikt is.

Welke producten kunnen helpen

Een STIL orthese stabiliseert de handen van mensen met een tremor.  De STIL orthese is een klinisch bewezen orthese die tremor in de pols en onderarm vermindert bij mensen met essentiële tremor. U kunt deze orthese door onze ervaren orthopedisch adviseurs laten aanmeten.

Livit Ottobock Care logo vierkant

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt