Reuma in de handen

Wat is reuma in de handen?

reuma vingers

Reuma in de handen is een vorm van reuma die optreedt in uw handen. Het gaat hierbij om reumatoïde artritis en u ervaart hierbij pijn en stijfheid in één of beide handen, waardoor het lastig wordt om dagelijkse taken uit te voeren met uw handen. Reuma in de handen is een aandoening die vaak voorkomt bij mensen van alle leeftijden.

Reuma in de handen is een chronische aandoening en een auto-immuun ziekte. Uw lichaam ziet de eigen cellen in het handweefsel als lichaamsvreemd (en daarom en bedreiging) en produceert daarom antistoffen om de cellen aan te vallen. Dit leidt tot zwellingen en ontstekingen op verschillende plekken in uw hand, wat zorgt voor pijnklachten en gevoeligheid. Bij reuma in de handen kan een polsbrace een uitkomst bieden om klachten te verlichten.

Wat zijn de symptomen van reuma in de handen?

  • Pijn in de hand en vingers, dit neemt toe bij het bewegen
  • De hand is gevoelig
  • Vingers zijn gezwollen
  • Ochtendstijfheid: de hand is extra stijf na lange tijd rust, zoals ’s ochtends na het slapen
  • Vingers voelen dik en warm aan

Wat zijn de oorzaken van reuma in de handen?

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van reuma in de handen. Echter kan er nog geen eenduidige oorzaak worden aangewezen. Wel is bekend dat reuma over het algemeen vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Het kan echter op iedere leeftijd voorkomen, zelfs bij kinderen. Bij reuma in de handen is er sprake van een ontregeling van het auto-immuunsysteem. Dat kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie of overmatige belasting van de handen maar bijvoorbeeld ook door stress.

Hoe kan reuma in de handen behandeld worden?

Welke behandeling de juiste is voor reuma in de handen is afhankelijk van hoe ernstig uw klachten zijn en hoe lang ze al spelen. Er zijn meerdere opties mogelijk. Als de klachten mild zijn, wordt vaak begonnen met een hand- of polsbrace. Een specialist kan u hierover adviseren. Een brace biedt ondersteuning wanneer u de hand gebruikt voor alledaagse taken. Uw hand wordt op deze manier minder belast, wat zorgt voor minder pijnklachten. U kunt dit combineren met pijnmedicatie zoals paracetamol.

Als paracetamol niet volstaat, kan de arts u een injectie geven met ontstekingsremmende corticosteroïden. Daarnaast kan een handtherapeut u handtherapie aanbieden waarbij u oefeningen aanleert die de klachten kunnen verminderen.

Een handbrace of  handspalk geeft ondersteuning aan de gewrichten in de hand en vermindert pijnklachten. We verkopen dit product via onze webshop Blessurewijzer.

Als de reuma in de handen vergevorderd is, kan een operatie worden overwogen. Bij een preventieve operatie wordt het ontstoken slijmvlies of een botuitsteeksel weggehaald. Dit helpt om te voorkomen dat een pees gaat scheuren. Daarnaast kan door middel van een operatie reconstructie plaatsvinden. Hierbij wordt de functie van een gescheurde pees overgenomen door een andere pees. In de meest ernstige gevallen van reuma in de handen wordt een prothese geplaatst. Hierbij wordt het ontstoken gewricht vervangen door een kunstgewricht.

Wat zijn goede oefeningen bij reuma in de handen?

Als er bij u sprake is van reuma in de handen, is het raadzaam om regelmatig oefeningen te doen. Hiermee houdt u de hand soepel en u versterkt de spieren in uw hand. Bij reuma in de handen kunt u de volgende oefeningen uitvoeren:

Vuist maken

Ga aan tafel zitten en leg uw hand (waar u klachten aan heeft) en onderarm op tafel. Maak nu langzaamaan een vuist. Buig hierbij eerst langzaam de topjes van uw vingers, vervolgens de middelste vingerkootjes en daarna de knokkels. Houd uw hand 5 seconden in deze positie en breng hem dan weer terug in de beginpositie. Herhaal deze beweging 5 keer. Doe de oefening twee keer per dag.

Vingers spreiden

Ga aan tafel zitten en leg uw hand (waar u klachten aan heeft) plat op tafel met de handpalm naar beneden. Spreid langzaamaan uw vingers en duim zo ver mogelijk. Houd deze positie 5 seconden vast. Breng uw vingers en duim daarna weer samen. Herhaal deze beweging 5 keer. Doe de oefening twee keer per dag.

Duim naar de pink

Steek uw hand (waar u klachten aan heeft) recht voor u uit. Beweeg het topje van uw duim richting de onderkant van uw pink. Als dit moeilijk gaat, kunt u eventueel helpen met uw andere hand. Houd deze positie 5 seconden vast. Beweeg daarna uw duim weer terug. Herhaal deze beweging 5 keer. Doe de oefening twee keer per dag.

Welke producten kunnen helpen bij reuma in de handen?

Een handbrace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten in de hand. Een orthese is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand te ontzien. Hierdoor kunt u uw hand blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Heeft u een extra brace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces bij Livit

Een handorthese kan bij artroseklachten worden ingezet om de gewrichten in de hand te ontzien en te ondersteunen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Livit webshop blessurewijzer

Heeft u een extra brace nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw artroseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken