Haglund exostose

Wat is haglund exostose?

haglund exostose

Een Haglundse extose, kortweg Haglund genoemd, is een botuitsteeksel aan de achterkant van uw hiel. Doordat er extra botgroei plaatsvindt, kan uw hiel erg pijn doen. Haglund kan ontstaan doordat er te veel druk op de hiel heeft gestaan, bijvoorbeeld door een te harde achterkant van uw schoen.

Het uitstekende stuk bot, de extose, wrijft bij het lopen tegen uw schoenen aan, wat pijn doet. Dit kan vervolgens ook weer leiden tot een slijmbeursontsteking. Haglund wordt ook wel een ‘pump bump’ genoemd, omdat het vaak gezien wordt bij het dragen van pumps met harde randen.

 

Wat zijn de symptomen van haglund exostose?

Bij Haglund zal u merken dat er een harde zwelling zit aan de achterkant van uw hak, die pijn doet. De hak zal ook rood kleuren. Daarnaast is uw achillespees dikker en pijnlijk. Zodra er druk op deze plek komt te staan, bijvoorbeeld wanneer u loopt met schoenen aan, zal deze pijn toenemen. Als u op blote voeten loopt of op slippers, heeft u geen last van uw hak. Aangezien u aan beide voeten dezelfde soort schoenen draagt, komt Haglund wel eens aan allebei de voeten tegelijkertijd voor.

Wat zijn de oorzaken van haglund exostose?

De oorzaak van Haglund is meestal te veel druk op de hak door schoenen die niet goed zitten. Dit komt vaak voor bij schoenen met een harde hielkap, die tegen uw hak aan wrijft. Als het bot lange tijd onder te veel druk staat, zal het plaatselijk gaan verdikken. Dit leidt uiteindelijk tot een uitstekende bult.

Het risico op Haglund is hoger als u een holvoet heeft, oftewel een hoge voetboog. Ook mensen die schaatsen krijgen eerder Haglundse extose, aangezien schaatsen vaak een harde hielkap hebben. Vrouwen die vaak strak zittende pumps dragen hebben ook een verhoogd risico op Haglund.

Hoe kan haglund exostose behandeld worden?

In veel gevallen gaat Haglund vanzelf over. Als u hier last van heeft, wordt aangeraden om zo min mogelijk druk te zetten op de aangedane hak. Dit kunt u doen door schoenen te dragen met een zachte hielkap.

Als u door Haglund een slijmbeursontsteking hebt opgelopen, krijgt u hiervoor een ontstekingsremmend medicijn of injectie voorgeschreven.

Mochten de klachten aan de hak aanhouden, dan kan een operatie worden overwogen. In dat geval wordt het botuitsteeksel operatief weggehaald. Meestal wordt er nog wat extra bot weggehaald. Als bot geneest, is het namelijk geneigd om te sterk aan te groeien, waardoor mogelijk opnieuw klachten kunnen ontstaan.

Welke producten kunnen helpen bij haglund exostose?

Vaak begint de behandeling met een schoenadvies van de orthopedische schoenadviseur. Die kan uw schoen ter hoogte van de exostose oprekken, waardoor de druk verdwijnt. U kunt bij Livit een gratis voetonderzoek uit laten voeren door een orthopedisch adviseur, wij zijn op meer dan 400 plekken in Nederland aanwezig, dus altijd bij u in de buurt. Maakt u daarvoor hieronder een afspraak.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Gratis Voetonderzoek bij Livit

Een gratis uitgebreide voetanalyse met deskundig advies van een orthopedisch adviseur bij u in de buurt.

Maak een afspraak