Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeursontsteking?

Slijmbeursontsteking schouderEen slijmbeursontsteking treedt op wanneer een slijmbeurs is ontstoken. Een slijmbeurs bevindt zich rondom gewrichten en dient als een soort stootkussentje. De slijmbeurs is een klein zakje dat gevuld is met vocht. Bij een slijmbeursontsteking zal de slijmbeurs opzwellen, wat pijn doet in het desbetreffende gewricht.

Slijmbeursontstekingen die het meest gezien worden zijn een slijmbeursontsteking in de schouder, slijmbeursontsteking in de elleboog en slijmbeursontsteking in de heup. Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute slijmbeursontsteking, welke ontstaat door een acute oorzaak, zoals een ongeluk, en een chronische slijmbeursontsteking. Deze vorm ontstaat door langdurige overbelasting.

Symptomen slijmbeursontsteking

De symptomen van een slijmbeursontsteking zijn afhankelijk van het gewricht waar de ontsteking zit. Toch zijn er een aantal algemene kenmerken van slijmbeursontsteking die u op kunt merken als u hier last van heeft:

  • Pijn in het gewricht
  • Roodheid rondom het gewricht.
  • Moeite om het gewricht te bewegen.
  • Zwelling in het gewricht.

Oorzaak slijmbeursontsteking

De oorzaak van slijmbeursontsteking is dat de vloeistof in de slijmbeurs is geïrriteerd. Dat kan gebeuren wanneer het gewricht wordt overbelast, er een bacteriële infectie is of een ongeluk.

Een acute slijmbeursontsteking wordt meestal veroorzaakt door een val op het gewricht in kwestie of een ander soort trauma, dat zorgt voor een irritatie van de slijmbeurs. Het kan ook zijn dat het gewricht eenmalig is overbelast, bijvoorbeeld door een keer iets zwaars te tillen.

Chronische slijmbeursontsteking wordt meestal veroorzaakt wanneer er sprake is van langdurige of zelfs chronische overbelasting van het gewricht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u voor uw werk of tijdens het sporten stelselmatig een bepaald gewricht overbelast. Maar ook door bepaalde gewrichten te weinig te belasten kan slijmbeursontsteking ontstaan. Door deze inactiviteit verzwakken de spieren namelijk en als zij dan een keer wel worden belast, kan dit al snel te zwaar zijn voor de slijmbeurs.

De volgende factoren kunnen ook het risico op een slijmbeursontsteking verhogen:

  • Met de leeftijd neemt de kracht van de slijmbeurs af, wat het risico op ontstekingen verhoogt.
  • Onderliggende aandoeningen zoals reuma, jicht of artrose.
  • In enkele gevallen kan een slijmbeursontsteking optreden door een bacterie die de slijmbeurs binnendringt, bijvoorbeeld na een wond bij een val of een beet.

Behandeling slijmbeursontsteking

Als u vermoedt dat u een slijmbeursontsteking heeft, is het goed om hiermee naar uw huisarts te gaan. Deze verwijst u mogelijk door naar een fysiotherapeut. In de meeste gevallen bestaat de behandeling van een slijmbeursontsteking uit het niet te veel belasten van het gewricht in kwestie en afwachten tot de ontsteking vanzelf verdwijnt. Mocht de ontsteking zijn veroorzaakt door een bacteriële infectie, dan krijgt u antibiotica voorgeschreven.

Welk product(en) kunnen helpen

Een brace, of orthese, wordt gedragen om pijn of zwelling te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. Braces geven druk bij zwellling en verminderen pijn. Wij verkopen verschillende soorten braces via onze webshop Blessurewijzer.

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
  • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij een slijmbeursontsteking.
  • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Uw orthese of brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer