Boutonnière

  Wat is boutonnière?

boutonniere vingerDe aandoening boutonnière is een dwangstand van de vinger. Het houdt in dat de strekpees van uw hand of vinger is afgescheurd. Dit brengt pijnklachten met zich mee, die in het begin niet aanwezig zijn. Hierdoor is het lastig om de aandoening aan het begin te herkennen. Pas na een aantal dagen kan de vinger niet volledig meer worden gestrekt en lukt dit alleen nog met behulp van de andere hand.

  Wat zijn de symptomen van boutonnière?

Onderstaand ziet u de symptomen van boutonnière:

  • Pijnklachten, zwellingen en/of een rode verkleuring rondom het middelste gewricht van de vinger.
  • De vinger kan in het middelste gewricht niet volledig strekken.
  • De vinger overstrekt voornamelijk in het eindgewricht. Dit is niet altijd meteen zichtbaar.

  Wat zijn de oorzaken van boutonnière?

Boutonnière wordt vaak veroorzaakt door een ongeluk of ziekte. Denk hierbij aan reuma. Bij reuma is het vingergewricht waarover de strekpees loopt ontstoken. Door de ontsteking wordt de strekpees steeds zwakker, met het gevolg dat hij scheurt.

  Hoe kan boutonnière behandeld worden?

Door middel van een behandeling kan ervoor gezorgd worden dat u de vinger weer volledig kan strekken en bewegen. Dit kan via een niet operatieve behandeling en een operatieve behandeling.

Bij de niet operatieve behandeling wordt spalktherapie ingezet. De vinger staat hierbij in een gestrekte stand, waardoor de strekpees weer aan elkaar kan groeien. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

Als de niet operatieve behandeling niet heeft geholpen, wordt de strekpees door middel van een operatie hersteld.

  Wat zijn goede oefeningen bij boutonnière?

Onderstaand ziet u een aantal oefeningen die u kunt uitvoeren als u lijdt aan boutonnière.

Vinger strekken

Leg uw hand op een dun boekje of ander voorwerp van ongeveer 0,5 cm dik. Het middelste gewricht laat u ontspanning liggen. Strek de vinger nu zo ver mogelijk. Houd dit een aantal seconden vast. Herhaal de oefening regelmatig. Probeer het op te bouwen met steeds dikkere voorwerpen.

Vuist maken

Probeer een vuist te maken. Als u het middelste gewricht niet kan buigen, is dat niet erg. Strek de vingers daarna volledig. Herhaal de oefening 10 keer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Handspalken bij Livit

Een vingerspalk kan bij boutonniere worden ingezet om de vinger in gestrekte stand te houden, zodat de pees weer aan kan herstellen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken