Artrose in de rug

Wat is artrose in de rug?

artrose in de rug illustratie

Artrose in de rug (spondylartrose) is een aandoening waarbij het kraakbeen in de wervelkolom is beschadigd. De wervelkolom in uw rug bestaat uit meerdere, op elkaar gestapelde wervels. Tussen deze wervels zit kraakbeen, wat functioneert als een soort ‘stootkussen’, zodat de wervels niet over elkaar schuiven.

Als dit kraakbeen afneemt of zelfs helemaal verdwijnt, kunnen de ruggenwervels minder soepel over elkaar bewegen. Dat zorgt voor meer moeite met bewegen en pijnklachten in uw rug. Artrose in de rug komt vaker voor bij ouderen, maar kan op iedere leeftijd ontstaan.

Wat zijn de symptomen van artrose in de rug?

Het meest kenmerkende symptoom van artrose in de rug is startpijn. Deze pijn in de (onder)rug voelt u wanneer u weer gaat bewegen na lange tijd stilzitten, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan of na een lange vliegreis of vergadering. Vaak gaat hier ook een startstijfheid bij gepaard die u vooral voelt in de onderrug. Startpijn en startstijfheid kunnen worden voorkomen door voldoende te bewegen. Te veel bewegen kan bij artrose in de rug echter ook weer zorgen voor een toename van de pijnklachten.

Een ander gevolg van artrose in de rug is dat er botuitstulpingen kunnen vormen in de ruggenwervels. Hierdoor wordt het wervelkanaal nauwer en dat beklemd de zenuwen die daar lopen. Het gevolg is lage rugpijn, maar de pijn kan ook voelbaar in de billen en benen. Deze toestand wordt lumbale stenose genoemd.

Wanneer artrose in de rug verder gevorderd is, kan dit ook leiden tot ontstekingen in de spieren en pezen in de rug. Daarnaast kunnen stukjes kraakbeen gaan afbrokkelen, wat zorgt voor nog meer irritaties in uw gewrichten.

Wat zijn de oorzaken van artrose in de rug?

Het is niet altijd bekend hoe artrose in de rug ontstaat. Vaak is er al jarenlang sprake van slijtage van het kraakbeen tussen de ruggenwervels, maar ontstaan er pas later pijnklachten. Er zijn meerdere factoren die de kans op artrose in de rug vergroten:

  • Hoge leeftijd
  • Overgewicht
  • Fysiek zwaar werk
  • Schoenen die niet goed ondersteunen
  • X-benen of O-benen
  • Te zwaar sporten
  • Beenlengteverschil

Hoe kan de artrose in de rug behandeld worden?

Artrose in de rug is een chronische aandoening. Het is dus niet te genezen en de klachten kunnen mettertijd erger worden. Voor pijnbestrijding bij artrose in de rug wordt met name paracetamol voorgeschreven. Als er sprake is van ernstige pijnklachten, kunnen ontstekingsremmers worden gebruikt.

Een rugbrace geeft ondersteuning aan de rug en vermindert pijnklachten, wij verkopen deze braces ook via onze webshop Blessurewijzer.

Naast pijnbestrijding is blijven bewegen van groot belang bij artrose in de rug. Als u namelijk te weinig beweegt, bijvoorbeeld om uw rug te ontzien, zullen de spieren in uw rug verzwakken. Hierdoor kunnen zij de wervelkolom niet meer optimaal ondersteunen, waardoor de gewrichten nog zwaarder belast worden. Het gevolg is een toename van de klachten. Als er sprake is van artrose in de rug, is het dan ook belangrijk om in beweging te blijven. Door dagelijks 30 minuten te wandelen, fietsen of zwemmen houdt u uw spieren soepel en gezond en vermindert u de pijn in uw rug.

Welke producten kunnen helpen bij artrose in de rug?

Een rugbrace, ook wel orthese genoemd, wordt gedragen om de pijn in de rug te verminderen. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om het ruggewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Via onze webshop Blessurewijzer verkopen wij rugbraces van Livit voor een zeer voordelige prijs. Kwaliteit gegarandeerd.

En denkt u tenslotte ook aan goede schoenen of steunzolen: een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar het knie- en ruggewricht. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces bij Livit

Een rugorthese kan bij artroseklachten worden ingezet om de ruggewrichten te ontzien en te ondersteunen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Lees meer

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra brace of orthese nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer

Wat zijn goede oefeningen bij artrose in de rug?

Als u last heeft van artrose in de rug, is het aan te raden om u te laten adviseren door een fysiotherapeut over hoe u het beste kunt bewegen. De volgende oefeningen kunnen helpen om de spieren in uw rug te versterken, waardoor de symptomen van artrose in de rug verlicht kunnen worden.

Bekken kantelen

Ga plat op uw rug liggen. Gebruik voor comfort eventueel een matje en een kussentje voor onder uw hoofd. Buig uw knieën en houd uw voeten plat op de grond. Kantel uw bekken omhoog. Hierbij komen uw billen enigszins van de grond. Houd deze pose 3 seconden vast en herhaal 10 keer.

Benen strekken

Ga plat op uw rug liggen met uw benen gestrekt. Trek één knie met behulp van uw handen zo ver mogelijk richting uw borst. Beweeg het been vervolgens langzaam weer terug en herhaal de beweging met het andere been. Herhaal deze oefening 10 keer per been.

Rug hol en bol maken

Neem plaats op de grond op handen en knieën. Maak uw rug afwisselend hol en bol in een langzaam tempo. Houd hierbij de hele tijd uw armen gestrekt. Doe deze oefening 1 minuut.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw artroseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken