Artrose pols

Wat is artrose aan de pols?

pols artrosePols artrose is een vorm van reuma waarbij het laagje kraakbeen dat aan het uiteinde van botten rond de pols zit, beschadigd is. Dit kraakbeen beschermt de gewrichten en zorg ervoor dat de gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Bij artrose wordt dit laagje zachter en dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor wrijven de botten tijdens het bewegen tegen elkaar. De meeste mensen hebben last van pijn bij het bewegen en (zwaar) belasten van het gewricht. De pijn (startpijn) treedt vaak op als er na een periode van rust weer bewogen wordt.
De pols is een complex gewricht, dat de arm met de hand verbindt en beweging in alle richtingen mogelijk maakt. Bij nagenoeg alle bewegingen van de hand, is ook het polsgewricht betrokken. Als de pols door artrose pijn doet, gaat bewegen vaak moeizamer. Hierdoor kunnen veel activiteiten en handelingen minder goed worden uitgevoerd en kunt u beperkt worden in uw dagelijkse bezigheden.

Wat zijn de symptomen van artrose in de pols?

Het meest aanwezige symptoom van polsartrose is pijn bij het bewegen en belasten van het polsgewricht. Vaak ontstaat deze pijn als u uw pols een tijdlang niet heeft bewogen en daarna voor het eerst weer beweegt. Dit wordt startpijn genoemd. Ook kan het gewricht stijf zijn, wat net als de pijn vaak extra tot uiting komt na een periode van rust (Bijvoorbeeld als u ’s ochtends wakker wordt). De stijfheid wordt meestal minder na 10 minuten bewegen.
Als de artrose wat verder gevorderd is kan de pijn in rust ook aanwezig zijn en is het polsgewricht vaak wat stijver gedurende de dag. Soms geeft de pols een krakend geluid als deze bewegen wordt. Als de artrose nog verder gevorderd is kan het gewricht misvormd raken waarbij vaak ook zwelling optreedt. Sommige activiteiten zullen steeds lastiger zijn om uit te blijven voeren omdat de pols beperkt wordt in de bewegingen.

Wat zijn de oorzaken van artrose in de pols?

Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van polsartrose. Doordat de pols uit verschillende botten is opgebouwd, is het een kwetsbaar gewricht en extra gevoelig voor slijtage. Veroudering is de belangrijkste oorzaak van polsartrose. Het is bekend dat artrose vaker voorkomt bij mensen op latere leeftijd. Het risico op artrose is hoger vanaf 45 jaar. Ook kan de polsartrose veroorzaakt worden door ontstekingsreacties, zoals gebeurd bij reumatoïde artritis. Het kraakbeen gaat afbrokkelen doordat het aangetast wordt. Vaak vindt dit in beide polsen plaatsen. Artrose kan daarnaast ook ontstaan als gevolg van een breuk of het jarenlang uitoefenen van een zwaar fysiek beroep waarbij de handen en polsen zwaar belast zijn.
Andere factoren die invloed lijken te hebben op het ontstaan van artrose zijn overgewicht, geslacht (artrose komt 2-3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen) en erfelijkheid.

Hoe wordt artrose in de pols behandeld?

Polsartrose is een chronische aandoening. Het kan dus niet genezen. Wel zijn er stappen die u kunt ondernemen om de pijn in uw polsen te verminderen en het dagelijks leven daarmee makkelijker te maken. Zo kunt u een NSAID-gel of ibuprofen gel op het pijnlijke deel van uw pols smeren of paracetamol nemen. Het smeren van gel en het innemen van paracetamol kan ook gecombineerd worden. Het is hierbij wel van belang dat u de aanbevolen dosis niet overschrijdt.

Een polsbrace geeft ondersteuning en vermindert pijnklachten, dit product verkopen wij via onze webshop Blessurewijzer.

Als de pijn en stijfheid in de handen blijft aanhouden, kan uw huisarts NSAID-tabletten voorschrijven, zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen. Deze medicijnen kunnen bij bepaalde gezondheidsproblemen in de geschiedenis echter wel bijwerkingen geven. Het is daarom goed om dit te bespreken met uw huisarts of apotheek.
Als NSAID’s niet werken of als u ze niet kunt gebruiken, dan kan er ook een prik worden gegeven in uw hand(en). Dit kan helpen tegen de pijn en ontsteking. De prik kan 6 tot 12 weken werkzaam zijn. Het is mogelijk dat de klachten daarna wegblijven, maar deze kunnen ook terugkomen.

Welke producten kunnen helpen bij artrose in de pols?

Een polsbrace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten in de pols. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand te ontzien. Hierdoor kunt u uw hand blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast.

Heeft u een extra brace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

Wat zijn goede oefeningen bij artrose in de pols?

U kunt de pijn en stijfheid in uw handen verminderen door oefeningen te doen met uw pols- en handspieren. Door iedere dag 30 minuten te oefenen, maakt u uw spieren sterker. Daarmee voorkomt u dat de klachten op de lange termijn erger worden.
Een oefening die u kunt doen is het keer op keer buigen en strekken van uw polsen, een vuist maken en afwisselend uw vingers strekken en weer spreiden.
Als u net begint met een oefening, kan dit pijnlijk aanvoelen. Vaak verdwijnt deze pijn als u er mee door blijft gaan. Blijft de oefening toch te pijnlijk? Probeer dan de bewegingen te doen terwijl u uw hand(en) in warm water houdt. U kunt dan bijvoorbeeld onder water in een spons of zachte bal knijpen.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra brace nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer
cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken