Wanneer kom ik langs voor een controleafspraak?
U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een oproep voor een controle. Als u langskomt kijken we of de maten van uw benen zijn gewijzigd en of de kousen nog functioneel zijn. Heeft u eerder klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Samen met u – en eventueel met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer blijkt dat uw kousen hun werk niet goed genoeg doen, dan meten we nieuwe kousen aan.
Steunkousen
Doorbloeding en de zwaartekracht
De werking van compressiekousen heeft te maken met zwaartekracht. Zwaartekracht is namelijk een belangrijke factor in problemen met doorbloeding. Uw hart en bloedvaten moeten hard werken om daar tegen op te kunnen.
Het zit zo: uw bloed stroomt door uw been of arm omhoog terug naar uw hart. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Of u nu jong bent of oud, gezond of ziek. Maar bij gezonde, jonge mensen zijn hart en bloedvaten zo krachtig dat er meestal geen problemen zijn. Bij ouderen of bijvoorbeeld mensen met problemen met hart en bloedvaten wint de zwaartekracht het. Uw bloed stroomt dan onvoldoende terug naar boven en blijft in uw benen achter. Hoe dat precies kan? U heeft bijvoorbeeld klepjes in uw aderen zitten, die voorkomen dat bloed terugstroomt. Die klepjes werken minder goed bij oudere mensen. Daarnaast zijn er allerlei andere medische oorzaken die deze problemen verergeren. Denk aan overgewicht, te weinig beweging, te zout eten of zelfs zwangerschap!
Compressiekousen helpen uw hart en bloedvaten in de strijd tegen de zwaartekracht. Door de druk die de kousen uitoefenen stroomt het bloed beter omhoog. Een compressiekous drukt sterk op uw been of arm, waardoor bloed hier als het ware weggeduwd wordt. Hoe hoger op uw been of arm, hoe minder de druk. Hierdoor duwt de kous uw bloed naar boven. Zo werken compressiekousen om uw bloedsomloop te verbeteren.
Als u milde klachten heeft, dan heeft u waarschijnlijk voldoende aan steunkousen in drukklasse 1. Steunkousen geven steun bij lichte problemen, zoals dikke enkels, pijnlijke of onrustige benen en (beginnende) spataderen. Komen spataderen of dikke enkels voor in uw familie? Dan kunt u besluiten steunkousen te gaan dragen om dergelijke klachten te voorkomen. De volgende redenen worden ook vaak gegeven voor het dragen van steunkousen:
Ter preventie
Door preventief steunkousen te dragen kunt u veel problemen voorkomen. Bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of wanneer u voor uw werk veel staat, zit en/of reist.
Zwangerschap
Door lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen uw vaatwanden tijdelijk verslappen. De aderen rekken hierdoor uit, waardoor er spataderen kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen, kunt u preventief steunkousen of een -panty speciaal voor tijdens de zwangerschap dragen. Deze zijn er in diverse uitvoeringen.
Steunkousen voor staand werk
Heeft u een staand of juist zittend beroep? Dan kunt u aan het eind van de dag last hebben van pijnlijke of vermoeide benen. Door tijdens uw werk kousen te dragen, zullen uw benen minder vermoeid raken en verkleint u de kans op spataderen. De kousen geven u een comfortabel gevoel en zien eruit als normale kniekousen of panty’s.
Steunkousen voor het reizen
Langdurig stilzitten tijdens een vlieg-, bus- of autoreis vermindert de bloedsomloop. Om de kans op trombose (stolsels in het bloed) te verminderen, kunt u speciale reizigerskousen dragen die de bloedafvoer extra stimuleren. De kousen zijn niet te onderscheiden van normale kousen. U kunt ze gewoon dragen onder uw eigen kleding.
Sport
Sportcompressiekousen worden door veel sporters gedragen en zorgen voor betere prestaties. Ze geven optimale steun en stabiliteit en zorgen voor een betere afvoer van afvalstoffen en een sneller herstel van de spieren.
Steunkousen in drukklasse 1 geven bij lichte problemen. Deze kousen kunt u bij Livit aanschaffen, maar ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ook preventieve steunkousen vallen in drukklasse 1. Dit zijn steunkousen die klachten helpen voorkomen, zoals bij zwangerschap, staand en/of zittend werk en reizen.
Kousen die in drukklasse 2, 3 en 4 vallen, zijn therapeutisch elastische kousen. Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutische kousen vallen wel onder het eigen risico. Of uw zorgverzekering de kosten van steunkousen vergoedt, kunt u het beste in uw polisvoorwaarden nakijken. Of bekijk onze vergoedingenwijzer
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar komt u in aanmerking voor twee paar / twee stuks per 12 maanden of per 14 maanden.
Er is een verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen (TEK). Steunkousen zijn kousen in drukklasse 1 en geven steun bij relatief lichte problemen. Deze kousen worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Therapeutisch elastische kousen (TEK), verkrijgbaar in drukklasse 2, 3 en 4, worden ingezet bij ernstiger klachten. Deze kousen worden wel vergoed door de zorgverzekeraar.
Elastische kousen zijn te onderscheiden aan de hand van de hoeveelheid druk die op de enkels wordt uitgeoefend. Welke hoeveelheid druk u nodig heeft hangt af van uw klachten. Onze consulenten hebben jarenlange ervaring met het aanmeten van steunkousen en weten precies welke kousen het meest geschikt zijn voor uw specifieke klachten.
Afgezien van de druk die de kousen u bieden is de stijfheid van de kousen ook een belangrijke factor. Livit steunkousen bieden een hoge stijfheid waardoor het uitrekken van de kous actiever wordt tegengegaan. Hierdoor helpen Livit steunkousen beter tegen klachten dan normale steunkousen met een lagere stijfheid. Een ander voordeel is dat onze steunkousen met hoge stijfheid een langere levensduur hebben.
Wanneer u de kousen komt ophalen, laat uw consulent zien hoe u de kousen aan- en uittrekt. Gaat dit moeizaam, bijvoorbeeld omdat u een verminderde handfunctie of rugklachten heeft? Dan vindt u bij ons verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen.
Het is belangrijk dat u de steunkousen (drukklasse 1) of therapeutisch elastische kousen (drukklasse 2, 3 en 4) dagelijks draagt. Hoewel de kousen de oorzaak van uw klachten niet wegnemen, voorkomen ze wel dat uw klachten verergeren. Het dragen van therapeutisch elastische kousen zien we dan ook als therapie
Tip bij warm weer
Als het warm weer is, zijn veel mensen geneigd de kousen niet te dragen. Maar bij hoge temperaturen is het juist belangrijk om de kousen wél te dragen. De bloedvaten zetten bij warmte namelijk extra uit en hebben daarom nog meer tegendruk nodig.
Sommige kousen zijn op voorraad en direct leverbaar, maar meestal moeten we de kousen bestellen. In dat geval plannen we meteen een vervolgafspraak met u in. De levertijd van uw kousen is dan gemiddeld één tot twee weken.
Breng uw kousen zo snel mogelijk naar Livit. Wij beoordelen of ze kunnen worden gerepareerd. Er kan sprake zijn van een productiefout. Repareer de kousen in geen geval zelf!
Kapotte kousen vallen niet onder de garantie.
Het is belangrijk dat u de kousen minimaal twee keer per week wast. Huidtalg en transpiratie tasten de kous aan, waardoor de elasticiteit verloren gaat. Zalf, benzine en ander vette substanties tasten de elasticiteit van de kous ook aan. Zalf of bodylotion kunt u het beste aanbrengen voordat u naar bed gaat. Uw adviseur legt tijdens uw afspraak uit hoe u uw kousen het beste kunt onderhouden. U ontvangt ook een wasvoorschrift bij uw kousen.
Niet uitwringen
U kunt de steunkousen wassen in de wasmachine op 40 graden. Maar we adviseren de kousen met de hand te wassen in lauw water. Na het wassen is het belangrijk de kousen goed uit te spoelen. Vervolgens rolt u ze in een handdoek totdat het overtollige water eruit is. Nooit uw kousen uitwringen, hierdoor kunnen de elastische draden knappen.
Aan de lucht drogen
Als het overtollige water eruit is, laat u de kousen aan de lucht drogen. Dus niet in de zon, op de verwarming of ander warmtebronnen.
Ja, dit hoort erbij en is geen teken van slechte bloedcirculatie. De koude voeten worden veroorzaakt door de druk van de kous. Kleine, oppervlakkige huidvaatjes worden leeggedrukt en dat heeft effect op de warmtehuishouding. U hoeft zich over koude voeten dus geen zorgen te maken.
Ja, dat is normaal. De jeuk is een reactie van de huid op de drukverandering. Het gevoel trekt geleidelijk weg.
Op de functionaliteit van de kousen heeft u drie maanden garantie en op de pasvorm één maand. Uiteraard kunt u alleen van onze garantieregeling gebruikmaken als u de kous op de juiste manier gebruikt. Ontstaan er problemen met uw kousen door lichamelijke veranderingen, dan is de garantieregeling niet van toepassing.
Nieuwe kousen geven optimale druk. Dat voelt strak aan, maar wordt al snel weer comfortabel. Naarmate u de kousen langer draagt, kunnen ze druk gaan verliezen. Daarom is het belangrijk dat u de kousen elk jaar laat nakijken.
Het type kous dat het beste bij u past, is afhankelijk van uw medische indicatie. Als u bijvoorbeeld last heeft van oedeem (vocht) in de benen, dan heeft u kousen van dikker materiaal nodig; dunnere kousen houden het vocht onvoldoende tegen, waardoor de kous kan gaan snoeren.
Behalve naar uw medische indicatie kijken we voor de juiste steunkous ook naar eventuele andere ziektebeelden, de vorm van uw been, uw dagelijkse activiteiten en uw beroep.
Therapeutisch elastische kousen kunnen helpen bij:
- pijnlijke benen
- een moe gevoel in de benen
- dikke enkels
- kramp
- onrustige benen
- spataderen
Uw klachten kunnen ontstaan door:
- erfelijke aanleg
- levensstijl (weinig beweging, slechte voeding, roken)
- (over) belasting van de benen
Als u veel staat of weinig beweegt, worden uw bloedvaten extra belast. De kuitspierpomp, die een belangrijke rol speelt bij de afvoer van het bloed, wordt dan te weinig gebruikt. Het gevolg is dat de druk in de bloedvaten toeneemt. De aderen worden wijder, de kleppen in de bloedvaten sluiten onvoldoende, waardoor het bloed, met daarin vocht en afvalstoffen, onvoldoende wordt afgevoerd. Door met een therapeutische kous van buitenaf druk uit te oefenen op het been, zullen de kleppen weer beter sluiten, waardoor de afvoer wordt bevorderd. Zo nemen uw klachten af.
U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een oproep voor een controle. Als u langskomt kijken we of de maten van uw benen zijn gewijzigd en of de kousen nog functioneel zijn. Heeft u eerder klachten? Neem dan altijd contact met ons op. Samen met u – en eventueel met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is van uw klachten. Wanneer blijkt dat uw kousen hun werk niet goed genoeg doen, dan meten we nieuwe kousen aan.
Veelgestelde vragen per categorie
We krijgen regelmatig vragen over onze hulpmiddelen. Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen per categorie.