Wat kost een paar semi-orthopedische schoenen? En worden deze kosten vergoed?

De kosten hangen af van het type schoen en de orthopedische aanpassingen die we aanbrengen. Semi-orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ze komen wel ten laste van uw eigen risico. Of u daadwerkelijk voor uw semi-orthopedische schoenen moet betalen is dus afhankelijk van de zorgkosten die u datzelfde jaar al heeft gemaakt. De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. U heeft hier geen omkijken naar.

Eigen bijdrage

Voor semi-orthopedische schoenen betaalt u een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. Wilt u de schoenen helemaal zelf betalen, houdt u dan rekening met een bedrag van ongeveer € 500 à € 700 per paar.

Meer weten over vergoedingen per zorgverzekeraar? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer

Schoenen

faq
Wat kost een paar orthopedische schoenen? En worden deze kosten vergoed?

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ze komen wel ten laste van uw eigen risico. Of u daadwerkelijk voor uw orthopedische schoenen moet betalen is dus afhankelijk van de zorgkosten die u datzelfde jaar al heeft gemaakt. De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. U heeft hier geen omkijken naar.

Eigen bijdrage

Let op : u betaalt wel altijd een verplichte eigen bijdrage. Deze is wettelijk vastgesteld en staat los van uw zorgverzekering. Uw Livit-adviseur licht dit graag aan u toe. Wilt u de schoenen helemaal zelf betalen, houdt u dan rekening met een bedrag van ongeveer € 1.200 tot € 2.000 per paar. Meer weten over de vergoedingen per zorgverzekeraar? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer

Wat kost een paar semi-orthopedische schoenen? En worden deze kosten vergoed?

De kosten hangen af van het type schoen en de orthopedische aanpassingen die we aanbrengen. Semi-orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ze komen wel ten laste van uw eigen risico. Of u daadwerkelijk voor uw semi-orthopedische schoenen moet betalen is dus afhankelijk van de zorgkosten die u datzelfde jaar al heeft gemaakt. De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. U heeft hier geen omkijken naar.

Eigen bijdrage

Voor semi-orthopedische schoenen betaalt u een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. Wilt u de schoenen helemaal zelf betalen, houdt u dan rekening met een bedrag van ongeveer € 500 à € 700 per paar.

Meer weten over vergoedingen per zorgverzekeraar? Bekijk dan onze vergoedingenwijzer

Wanneer kom ik in aanmerking voor nieuwe schoenen?

Tijdens een controleafspraak bepaalt u samen met de adviseur of de schoenen nog goed zijn (voldoende ondersteunen) en of u in aanmerking komt voor nieuwe schoenen.

Hoe lang duurt het voordat mijn (semi-)orthopedische schoenen klaar zijn?

De eerste keer dat we (semi-) orthopedische schoenen voor u maken, is de levertijd ongeveer vier tot acht weken. Hoe lang het precies duurt, hangt af van hoe complex de aanpassingen aan de schoen zijn. Ook is het soms nodig dat u tussentijds langskomt om de schoenen te passen. Heeft u al eerder schoenen aangeschaft via Livit? Dan is de levertijd meestal vier weken.

Hoe gaat het aanmeten van orthopedische schoenen in zijn werk?

Uw klachten worden uitvoerig besproken, daarna worden uw voeten nauwkeurig opgemeten. Verder maken we blauwdrukken van uw voeten en bekijken we uw looppatroon.

Wat neem ik mee naar een eerste afspraak?

Als u voor het eerst komt, is het belangrijk dat u uw verzekeringspas meeneemt, plus uw verwijzing door de huisarts of medisch specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog, dermatoloog). Met deze informatie stellen we een persoonlijk zorgplan voor u op.

Wat kan ik doen bij voetklachten of problemen met lopen?

U kunt een afspraak maken bij uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar Livit. Maar u kunt ook een vrijblijvende afspraak op één van onze locaties maken. Op werkdagen zijn wij van 08.00 tot 17.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer (088) 245 2000.

Welke sporten kan ik beoefenen met mijn orthopedische schoenen?

Wij adviseren om de orthopedische adviseur, fysio of revalidatiearts te raadplegen voor de begeleiding en mogelijkheden. Afhankelijk van de sport die je wil gaan doen kan het sowieso handig zijn om contact op te nemen met een fysiotherapeut. Hij/zij kan je begeleiden om op een gezonde/veilige manier te starten.

Hoe lang heb ik garantie op mijn orthopedische schoenen?

Op de pasvorm heeft u drie maanden garantie. Op het materiaal is dat zes maanden. Op slijtage door gebruik geldt geen garantie.

Wat kunnen orthopedische schoenen voor mij doen?

Orthopedische schoenen kunnen helpen bij:

 • verminderen van pijn
 • beschermen van uw voeten
 • opheffen van beenlengteverschil
 • corrigeren van de voeten
 • revalideren
 • pasvormproblemen
 • Mijn schoenen zijn door een andere leverancier gemaakt. Kan ik overstappen naar Livit?

  Ja, dat kan. Wij hebben dan wel een kopie nodig van uw originele verwijsbrief óf een nieuwe verwijsbrief van uw huisarts of specialist. Als u ons laat weten wat de laatste leverdatum was van uw laatste en uw voorlaatste paar schoenen, kunnen wij nagaan wanneer wij u schoenen mogen leveren.

  Wat kan ik verwachten bij het passen?

  Bij orthopedische schoenen moeten we soms na het aanmeten de pasvorm nog een keer extra controleren. Zo weten we zeker dat de schoenen die we voor u maken goed zijn. Deze controle voeren we uit met behulp van een doorzichtige schoen. Zo kunnen we precies zien of uw schoen nog moet worden bijgesteld. Voor semi-orthopedische schoenen is deze pasfase niet nodig.

  Welke service biedt Livit voor mijn schoenen?

  Uw schoenen zijn bij Livit in goede handen. Wij zorgen voor controle, onderhoud, aanpassingen en reparaties. Verder vindt u bij ons diverse accessoires, zoals schoenlepels, onderhoudsmiddelen, veters en voetverzorgingsmiddelen.

  Wat gebeurt er bij het ophalen van de schoenen?

  U krijgt van ons bericht dat uw schoenen klaar zijn. Wanneer u de schoenen komt ophalen, past u ze ter plekke en bekijken we samen of de schoenen naar wens zijn. We plannen ook meteen een controleafspraak in.

  Wanneer word ik verwacht voor controle?

  Als u voor het eerst (semi-) orthopedische schoenen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw schoenen komt ophalen.

  Hoe kan ik mijn schoenen het beste onderhouden?

  Bij het ophalen van uw schoenen krijgt u een onderhoudsbrochure mee. Lees deze goed door, voor een optimaal draagcomfort.

  De belangrijkste punten voor u op een rijtje:

 • gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen
 • zorg dat u de sluitingen goed open- of losmaakt voordat u uw schoenen aan- of uittrekt
 • laat uw schoenen regelmatig luchten
 • als uw schoenen nat zijn geworden, laat ze dan drogen op kamertemperatuur
 • poets uw leren schoenen minimaal één keer per week
 • gebruik beschermende spray
 • vervang zolen en hakken tijdig
 • Veelgestelde vragen per categorie

  We krijgen regelmatig vragen over onze hulpmiddelen. Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen per categorie.

  Steunkousen  in drukklasse 1 geven steun bij lichte problemen. Ook worden ze vaak preventief gebruikt om klachten helpen te voorkomen tijdens zwangerschap, bij een staand en/of zittend beroep en tijdens het reizen.
  Steunkousen voor milde klachten (drukklasse 1)
  Steunkousen in drukklasse 2, 3 en 4 worden Therapeutisch Elastische Kousen genoemd (TEK). Deze kousen hebben een therapeutische werking en worden voorgeschreven door uw arts of specialist. Deze kousen worden vergoed door de zorgverzekeraar.
  Therapeutisch Elastische Steunkousen (drukklasse 2,3 en 4)
  Sporten met een orthopedische voorziening. Bij Livit helpen we je graag om jouw drempel te verlagen of zelfs helemaal weg te nemen. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden om te kunnen sporten. Lees meer.
  Sporten
  Bekijk de algemene vragen over Livit
  Algemeen
  In 3 stappen uw steunzolen bestellen, zonder dat u bij Livit op locatie langs hoeft te komen? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Wij maken uw steunzolen voor u op maat, op basis van de (technische) gegevens die bij ons bekend zijn. Bekijk de vragen over online service steunzolen.
  Online Service Steunzolen
  In 3 stappen uw vervangende nieuwe kousen online bestellen, zonder dat u bij Livit op locatie langs hoeft te komen? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Bekijk de vragen over Online Service voor steunkousen.
  Online Service Steunkousen
  In 3 stappen uw vervangende hulpmiddel bestellen, zonder dat u daarvoor uw huis uit moet? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Bekijk de vragen over online service voor confectie orthesen hieronder.
  Online Service Orthesen en Braces
  In 3 stappen uw vervangende enkel voet orthese bestellen, zonder dat u daarvoor uw huis uit moet? Dat kan eenvoudig en snel via de Livit Online Service. Bekijk de vragen over Online Service voor Maatwerk Orthesen.
  Online Service Maatwerk Orthesen
  Steunkousen zijn kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door je bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Bekijk de meest gestelde vragen over steunkousen.
  Steunkousen
  Een orthese kan bij veel klachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen. Bekijk de meest gestelde vragen over orthesen en braces.
  Orthesen
  Iedereen heeft een andere anatomie, maar ook een andere levensstijl en andere wensen. Een prothese wordt daarom speciaal voor u op maat gemaakt. Het aanmeten gebeurt altijd in overleg met u, uw revalidatiearts, uw orthopedisch adviseur en fysiotherapeut. Zo weet u zeker dat u de prothese krijgt die het beste bij u past. Bekijk de meest gestelde vragen over prothesen.
  Prothesen
  Bekijk de vragen over Orteam evo Tatum
  Orteam evo Tatum
  Bekijk de vragen over steunzolen
  Steunzolen
  Bekijk de vragen over badschoenen
  Badschoenen
  Bekijk de vragen over orthopedische pantoffels
  Pantoffels
  Bekijk de vragen over verbandschoenen
  Verbandschoenen
  Bekijk de vragen over aanpassingen aan confectieschoenen
  Aanpassing aan confectieschoenen
  Bekijk de vragen over osseointegratie
  Osseointegratie
  Bekijk de vragen van werkgevers over veiligheidsschoenen
  Veiligheidsschoenen voor werkgevers
  Bekijk de vragen van werknemers over veiligheidsschoenen
  Veiligheidsschoenen voor werknemers
  Lees over onze oplossingen voor veiligheidsschoenen en steunzolen
  Uitleg veiligheidsschoenen

  Goede redenen om bij Livit langs te komen

  afbeelding

  Klanttevredenheid

  Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

  afbeelding

  Altijd dichtbij

  Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

  afbeelding

  We staan voor u klaar

  Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

  afbeelding

  Persoonlijk en op maat

  Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

  afbeelding

  Innovatie

  We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

  afbeelding

  Goed geregeld

  Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

  illustratie

  Afspraak maken

  Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

  Afspraak maken
  illustratie

  Klantenservice

  Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

  Klantenservice
  illustratie

  Innovatie

  Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

  Lees meer