Orthopedische schoenen (OSA)

Ieder voetprobleem is uniek. Heeft u voetklachten waardoor u geen confectieschoenen uit de winkel meer kunt dragen en een aanpassing aan uw schoenen niet voldoende is? Dan kunt u in overleg met uw arts in aanmerking komen voor orthopedische schoenen.

Orthopedische schoenen – ook wel A-schoenen genoemd – zijn schoenen die wij volledig voor u op maat maken. U kunt kiezen uit verschillende modellen, kleuren en leersoorten.

Hoe gaat het aanmeten in zijn werk?

Herenschoen OSAUw orthopedisch adviseur meet uw voeten op en maakt meestal gipsafdrukken en een blauwdruk van uw voeten. Na een uitgebreide analyse van uw voetklachten bepaalt u samen met uw adviseur welke oplossing het beste bij u past.

Ook een voetdrukmeting kan deel uitmaken van de analyse. Een voetdrukmeting meet de druk onder uw voeten tijdens het lopen.

Aan de hand van alle meetgegevens maken we individuele leesten (modellen van uw voet). Op basis van deze leesten maken we in de meeste gevallen passchoenen. Zo kunnen we samen de pasvorm goed beoordelen. Zit de schoen goed, of voelt u nog drukpunten die we moeten aanpassen?

Pas als alles naar wens is, maken we de schoenen definitief. De levertijd van op maat gemaakte schoenen is ongeveer vier tot acht weken.

Collecties bekijken

U kunt online de collecties voor dames-, heren-, kinderen- en veiligheidsschoenen bekijken:

Of de schoenen van uw keuze ook de schoenen zijn die het beste passen bij uw voeten bespreekt u vervolgens met uw Livit adviseur. U kunt dan meteen aangeven hoe u wilt dat uw schoenen eruit gaan zien.

De voordelen op een rij

 • U kunt weer vrij(er) bewegen en/of beter lopen
 • Uw schoenen zitten als gegoten om uw voet
 • Het uiterlijk van uw schoenen sluit aan bij uw persoonlijke wensen
 • Wij regelen de vergoeding rechtstreeks met uw zorgverzekeraar

Productinformatie ontvangen

Vul hieronder uw naam en e-mail in, dan nemen wij direct contact met u op.

‘Met de schoenen kan ik m’n hondje weer uitlaten’

De orthopedische proefschoenen brengen een zee aan verlichting. Voor het eerst sinds lange tijd kan ik weer een hele dag lopen. Ik draag de proefschoenen alleen onder een lange broek. Maar als mijn orthopedische schoenen straks klaar zijn, doe ik ze lekker onder een korte broek aan.

Lees het hele verhaal

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen worden het vaakst door mensen gesteld over dit product. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u liever persoonlijk antwoord? Dan kunt u natuurlijk altijd terecht bij uw adviseur.

faq
Wanneer kom ik in aanmerking voor nieuwe schoenen?

Tijdens een controleafspraak bepaalt u samen met de adviseur of de schoenen nog goed zijn (voldoende ondersteunen) en of u in aanmerking komt voor nieuwe schoenen.

Wanneer word ik verwacht voor controle?

Als u voor het eerst (semi-) orthopedische schoenen aanschaft, is de controle meestal na drie maanden, tenzij u eerder klachten heeft. De afspraak voor de controle maakt u met uw orthopedisch adviseur op het moment dat u uw schoenen komt ophalen.

Hoe kan ik mijn schoenen het beste onderhouden?

Bij het ophalen van uw schoenen krijgt u een onderhoudsbrochure mee. Lees deze goed door, voor een optimaal draagcomfort.

De belangrijkste punten voor u op een rijtje:

 • gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen
 • zorg dat u de sluitingen goed open- of losmaakt voordat u uw schoenen aan- of uittrekt
 • laat uw schoenen regelmatig luchten
 • als uw schoenen nat zijn geworden, laat ze dan drogen op kamertemperatuur
 • poets uw leren schoenen minimaal één keer per week
 • gebruik beschermende spray
 • vervang zolen en hakken tijdig
 • Welke service biedt Livit voor mijn schoenen?

  Uw schoenen zijn bij Livit in goede handen. Wij zorgen voor controle, onderhoud, aanpassingen en reparaties. Verder vindt u bij ons diverse accessoires, zoals schoenlepels, onderhoudsmiddelen, veters en voetverzorgingsmiddelen.

  Wat gebeurt er bij het ophalen van de schoenen?

  U krijgt van ons bericht dat uw schoenen klaar zijn. Wanneer u de schoenen komt ophalen, past u ze ter plekke en bekijken we samen of de schoenen naar wens zijn. We plannen ook meteen een controleafspraak in.

  Wat kan ik verwachten bij het passen?

  Bij orthopedische schoenen moeten we soms na het aanmeten de pasvorm nog een keer extra controleren. Zo weten we zeker dat de schoenen die we voor u maken goed zijn. Deze controle voeren we uit met behulp van een doorzichtige schoen. Zo kunnen we precies zien of uw schoen nog moet worden bijgesteld. Voor semi-orthopedische schoenen is deze pasfase niet nodig.

  Hoe gaat het aanmeten van orthopedische schoenen in zijn werk?

  Uw klachten worden uitvoerig besproken, daarna worden uw voeten nauwkeurig opgemeten. Verder maken we blauwdrukken van uw voeten en bekijken we uw looppatroon.

  Hoe lang heb ik garantie op mijn orthopedische schoenen?

  Op de pasvorm heeft u drie maanden garantie. Op het materiaal is dat zes maanden. Op slijtage door gebruik geldt geen garantie.

  Wat kunnen orthopedische schoenen voor mij doen?

  Orthopedische schoenen kunnen helpen bij:

 • verminderen van pijn
 • beschermen van uw voeten
 • opheffen van beenlengteverschil
 • corrigeren van de voeten
 • revalideren
 • pasvormproblemen
 • Wat neem ik mee naar een eerste afspraak?

  Als u voor het eerst komt, is het belangrijk dat u uw verzekeringspas meeneemt, plus uw verwijzing door de huisarts of medisch specialist (orthopedisch chirurg, revalidatiearts, reumatoloog, dermatoloog). Met deze informatie stellen we een persoonlijk zorgplan voor u op.

  Hoe lang duurt het voordat mijn (semi-)orthopedische schoenen klaar zijn?

  De eerste keer dat we (semi-) orthopedische schoenen voor u maken, is de levertijd ongeveer vier tot acht weken. Hoe lang het precies duurt, hangt af van hoe complex de aanpassingen aan de schoen zijn. Ook is het soms nodig dat u tussentijds langskomt om de schoenen te passen. Heeft u al eerder schoenen aangeschaft via Livit? Dan is de levertijd meestal vier weken.

  Wat kost een paar orthopedische schoenen? En worden deze kosten vergoed?

  Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ze komen wel ten laste van uw eigen risico. Of u daadwerkelijk voor uw orthopedische schoenen moet betalen is dus afhankelijk van de zorgkosten die u datzelfde jaar al heeft gemaakt. De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. U heeft hier geen omkijken naar.

  Eigen bijdrage

  Let op : u betaalt wel altijd een verplichte eigen bijdrage. Deze is wettelijk vastgesteld en staat los van uw zorgverzekering. Uw Livit-adviseur licht dit graag aan u toe. Wilt u de schoenen helemaal zelf betalen, houdt u dan rekening met een bedrag van ongeveer € 1.200 tot € 2.000 per paar. Wilt u precies weten hoe het voor u persoonlijk zit? Neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.

  Wat kost een paar semi-orthopedische schoenen? En worden deze kosten vergoed?

  De kosten hangen af van het type schoen en de orthopedische aanpassingen die we aanbrengen. Semi-orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ze komen wel ten laste van uw eigen risico. Of u daadwerkelijk voor uw semi-orthopedische schoenen moet betalen is dus afhankelijk van de zorgkosten die u datzelfde jaar al heeft gemaakt. De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. U heeft hier geen omkijken naar.

  Eigen bijdrage

  Voor semi-orthopedische schoenen betaalt u een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage. Wilt u de schoenen helemaal zelf betalen, houdt u dan rekening met een bedrag van ongeveer € 500 à € 700 per paar.

  Wilt u precies weten hoe het voor u persoonlijk zit? Neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.

  Mijn schoenen zijn door een andere leverancier gemaakt. Kan ik overstappen naar Livit?

  Ja, dat kan. Wij hebben dan wel een kopie nodig van uw originele verwijsbrief óf een nieuwe verwijsbrief van uw huisarts of specialist. Als u ons laat weten wat de laatste leverdatum was van uw laatste en uw voorlaatste paar schoenen, kunnen wij nagaan wanneer wij u schoenen mogen leveren.

  Welke merken schoenen verkoopt Livit?

  Semi-orthopedische schoenen:

  Nimco, Bimakon/Piedro, Durea, Schein, TOM en Neskrid

  Confectieschoenen dames :

  Durea, Hartjes, XSensible, Loints, Solidus, Schneider, Think, Hassia, Wolky en in de toekomst weer Finn Comfort

  Confectieschoenen heren:

  Solidus, Hartjes, Piedro, Gijs, Think, Finn Comfort, Xsensible, Cloud 9

  Sportschoenen:

  Asics, Brooks, Adidas, Saucony, Mizuno, Meindl, Mammoet, Kswiss

  Berg- en wandelschoenen:

  Meindl en Mammut

  Werk- en veiligheidsschoenen

  HKS, Emma en Gelria, Atlas

  Wat kan ik doen bij voetklachten of problemen met lopen?

  U kunt een afspraak maken bij uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar Livit. Maar u kunt ook een vrijblijvende afspraak op één van onze locaties maken. Op werkdagen zijn wij van 08.00 tot 17.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer (088) 245 2000.

  Goede redenen om bij Livit langs te komen

  afbeelding

  Klanttevredenheid

  We vragen regelmatig aan onze klanten of ze tevreden zijn. Livit wordt gewaardeerd met gemiddeld een 8,1 (gemiddelde over de afgelopen 2 maanden).

  afbeelding

  Altijd dichtbij

  Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

  afbeelding

  We staan voor u klaar

  Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

  afbeelding

  Persoonlijk en op maat

  Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

  afbeelding

  Innovatie

  We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

  afbeelding

  Goed geregeld

  Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

  Afspraak maken

  illustratie

  Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

  Afspraak maken

  Klantenservice

  illustratie

  Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

  Klantenservice

  Innovatie

  illustratie

  Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

  Lees meer