Steunkousen aanmeten. Hoe werkt dat?

Het aanmeten van steunkousen verloopt volgens onderstaande stappen:

Stap 1: de eerste afspraak met uw consulent
U bespreekt uw klachten en medische indicatie met uw consulent. De consulent neemt vervolgens uw maten op. Waar mogelijk beslist u mee over het model en de kleur van de kous.

Stap 2: van bestelling tot levering
Uw kousen worden besteld en bij uw volgende afspraak aan u geleverd door uw consulent. Het aantal kousen dat u ontvangt, hangt af van uw zorgverzekering. Meestal krijgt u twee paar – of twee stuks wanneer het om één been of arm gaat – per 12/14 maanden. De consulent laat u direct zien hoe u de kousen aan- en uittrekt.

Gaat het om een herhaalbestelling en is er praktisch niets aan uw kousen gewijzigd? Dan kunnen we ze ook naar u opsturen.

Stap 3: Controle
U ontvangt elk jaar of elke 14 maanden een uitnodiging voor een controle. De consulent bespreekt dan met u of de kousen uw klachten inderdaad hebben verminderd. Verder bekijkt de consulent of de maten van uw been zijn veranderd en of uw kousen nog functioneel zijn.

Heeft u eerder klachten of bent u niet tevreden over uw steunkousen? Neemt u dan altijd contact met ons op. Samen – en eventueel in overleg met uw arts – gaan we na wat de oorzaak is. Wanneer blijkt dat de steunkousen onvoldoende hun werk doen, meten we nieuwe kousen aan.

Filmpje

Vanaf uw eerste afspraak bij Livit tot het moment dat u uw steunkousen voor het eerst draagt zit 1 á 2 weken. In een kort filmpje leggen wij uit wat u kunt verwachten wanneer u steunkousen laat aanmeten.

 

Let op: nieuwe kousen kunnen strak aanvoelen
Nieuwe kousen geven optimale druk. Dat voelt strak aan, maar dat is normaal. Het duurt niet lang voordat nieuwe kousen weer comfortabel worden.

De druk van de kous heeft invloed op de kleine bloedvaatjes in uw been. Dit kan wat jeuk en koude voeten veroorzaken. Dit duurt niet lang en is niets om u zorgen over te maken.

Naarmate u de kousen langer gebruikt, kunnen ze druk verliezen. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Daarom is het van groot belang dat u uw steunkousen elk jaar laat controleren.

Te veel oedeem? Eerst zwachtelen
Therapeutisch elastische kousen kunnen niet worden aangemeten wanneer uw benen of armen te veel vocht bevatten. Uw consulent zal in dat geval adviseren eerst te zwachtelen. Door zwachtels met een speciale techniek aan te leggen neemt het oedeem af.

Het zwachtelen wordt gedaan door uw huisarts, de thuiszorg of de dermatologiepoli.

Tips voor gebruik en garantie
Therapeutisch elastische kousen behouden hun werking ongeveer zes tot zeven maanden. U ontvangt minimaal twee paar of twee stuks. Door ze om en om te dragen, werken de kousen het meest optimaal gedurende 12 tot 14 maanden.

U heeft het langst plezier van uw kousen met de volgende tips:

Wassen
Was uw kousen ten minste om de dag. Zo voorkomt u aantasting van het materiaal door transpiratie en talg.

U kunt ze gewoon wassen in de wasmachine. U kunt in principe elk wasmiddel gebruiken, maar niet teveel en gebruik geen wasverzachter. Was de kousen op maximaal 40 graden. Wast u ze op een hogere temperatuur, dan kunnen de kousen krimpen.

Wast u de kousen liever op de hand? Zorgt u er dan voor dat het water lauw is.

Laat de schone kousen ‘aan de lucht’ drogen. De warmte van een droger, verwarming of de zon is niet goed voor het materiaal.

Huidverzorging
Als uw benen droog aanvoelen, dan kunt u een vochtinbrengende lotion of crème gebruiken. Het is belangrijk dat u deze ‘s avonds aanbrengt. De crème kan dan goed in uw been trekken. Komt de crème teveel in aanraking met de kous, dan kan dit de kous beschadigen.

Bij Livit kunt u een speciale lotion aanschaffen, die snel door de huid wordt opgenomen. Na het aanbrengen kunt u uw kous(en) direct aantrekken.

Garantie
Voor therapeutisch elastische kousen geldt een garantie van drie maanden op de werking. De garantie op de pasvorm is één maand. Voor meer informatie over garantie en voorwaarden kunt u bellen met onze Klantenservice: (088) 245 2000.

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer