Zware benen

Wat zijn zware benen?

Veel mensen zullen bekend zijn met de term ‘zware benen’. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hierbij om een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Dit vervelende gevoel treedt vaak op bij warm weer aan het einde van de dag. Ook als u een beroep heeft waarbij u lange tijd achter elkaar moet zitten of staan, kunt u later op de dag last krijgen van zware benen.

Zware benen kunnen ook optreden tijdens de zwangerschap, na een lange reis met de auto, de trein of het vliegtuig of na het sporten. Vrouwen krijgen vaker te maken met zware benen dan mannen. Hoewel de klachten meestal de volgende ochtend, na een nacht slapen, weer zijn verdwenen, kunnen zware benen op het moment zelf voor ongemak en zelfs pijn zorgen.

Wat zijn de symptomen van zware benen?

 • Opgezwollen benen, met name bij de enkels.
 • Ook voeten en tenen zijn vaak opgezwollen.
 • Vermoeid, zwaar gevoel in de enkels en benen.
 • Tintelingen, branderig gevoel en zelfs pijn.
 • U kunt de benen minder goed bewegen door de zwelling.
 • Soms kan de huid verkleuren.
 • De klachten worden erger aan het einde van de dag.
 • De klachten nemen toe als u loopt.
 • De klachten nemen af als u uw benen omhoog legt.

Wat zijn de oorzaken van zware benen?

De oorzaak van zware benen licht bij het minder goed functioneren van de bloedcirculatie. De bloedcirculatie zorgt er onder andere voor dat overtollig vocht uit uw voeten en benen wordt meegevoerd naar uw hart. Als de aderen, om wat voor reden dan ook, niet optimaal functioneren, kan het vocht niet meer goed worden afgevoerd. Het resultaat is dat het vocht zich ophoopt rondom de enkels en later ook in de rest van de (onder)benen.

De reden dat de bloedcirculatie niet optimaal verloopt kan te maken hebben met diverse factoren:

 • Erfelijkheid
 • Leeftijd
 • Zwangerschap
 • Overgewicht
 • Te lang achtereen staan of zitten
 • Te weinig lichaamsbeweging

Hoe kunnen zware benen behandeld worden?

In de meeste gevallen is het niet nodig om behandeling te zoeken voor zware benen en hoeft u niet naar de dokter. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om de klachten te verminderen:

 • Het allerbelangrijkste om zware benen te voorkomen is door voldoende te bewegen. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat uw bloedcirculatie goed blijft werken. Zorg daarom dat u minimaal 30 minuten per dag wandelt, fietst, zwemt of op een andere manier in beweging blijft.
 • Het dragen van steunkousen helpt om zware benen tegen te gaan. Deze kousen oefenen druk uit op uw benen, wat de bloedcirculatie bevordert. Via onze webshop Steunkousen.nl kunt zelf gemakkelijk zelf modieuze en kwalitatief goede steunkousen aanschaffen tegen een voordelige prijs.
 • Zorg dat u niet urenlang achter elkaar zit of staat. Heeft u een zittend beroep? Loop dan regelmatig even een rondje. Bij een staand beroep is het belangrijk om regelmatig even te bewegen en vaak uw kuitspieren aan te spannen.
 • Draag schoenen met een goede ondersteuning. Dat wil zeggen schoenen die niet te smal zijn en een lage hak hebben. Ook is het goed om af en toe op blote voeten te lopen.
 • Een gezond voedingspatroon kan ook helpen om zware benen te voorkomen. Door niet te roken en weinig alcohol te consumeren behoudt u uw bloedvaten. Het eten van voldoende groenten, fruit en volkorenproducten is eveneens goed voor uw bloedcirculatie.
 • Leg uw benen omhoog zodra u last heeft van zware benen. ’s Nachts kunt u ook een kussen onder uw voeten leggen, waardoor ze nog hoger komen te liggen.
 • U kunt de bloedcirculatie ook bevorderen door uw voeten en benen te masseren. Masseer hierbij altijd richting uw hart.
 • Als u last heeft van zware benen is het verstandig om loszittende kleding te dragen. Kleding, kousen, riemen en schoenen die te strak zitten kunnen de bloedcirculatie blokkeren.

Om van uw vermoeide benen af te komen zijn er een aantal oplossingen die u zelf in de hand kunt nemen. Zo is het belangrijk om erop te letten dat u niet te lang achtereen zit of staat. Neem regelmatig een pauze waarbij u beweegt of een rondje loopt. Ook kan het helpen om uw benen meerdere keren per dag te masseren, om zo de bloedcirculatie te bevorderen. Erg belangrijk is ook om voldoende te bewegen. Zorg ervoor dat u minstens 30 minuten per dag actief beweegt, bijvoorbeeld door te fietsen, zwemmen of wandelen. Als u last heeft van vermoeide benen, is het eveneens aan te raden om uw benen regelmatig omhoog te leggen en geen strakke, beknellende kleding te dragen.

Wat zijn goede oefeningen bij zware benen?

De volgende oefeningen kunnen helpen bij zware benen doordat het de bloedcirculatie in uw benen bevordert:

Tenen strekken

Ga zitten op de bank of op bed met uw benen uitgestrekt voor u uit. Trek de tenen van uw linkervoet zo ver mogelijk naar u toe. Houd deze positie één seconde vast. Duw vervolgens de tenen van uw linkervoet zo ver mogelijk van u af. Houd ook deze positie één seconde vast. Herhaal deze beweging met uw rechterbeen. Voer de oefening per been 10 keer uit en doe dit dagelijks.

Auto oefening

Deze auto kunt u zelfs doen als u in de auto zit. Ga zitten op een stoel met de voeten op de grond. Til uw linkerbeen een beetje op. Maak vervolgens met uw linkervoet 15 ronddraaiende bewegingen met de klok mee. Maak daarna met uw linkervoet 15 ronddraaiende bewegingen tegen de klok in. Herhaal deze bewegingen met uw rechtervoet. Houd steeds 20 seconden rust tussen elk setje oefeningen. Deze oefening kunt u zo vaak uitvoeren als u wilt.

Welke producten kunnen helpen bij zware benen?

Steunkousencompressie kousen zijn kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden, zo neemt het zware gevoel in de benen af.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Steunkousen online kopen

Een stel steunkousen aanschaffen voor uw zware benen? Steunkousen.nl is onze webshop voor kwalitatieve en voordelige steunkousen.

Naar webshop Steunkousen.nl

Kom langs bij Livit

Nog niet klaar om meteen steunkousen aan te schaffen? Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

 

cta image

Maak een afspraak

Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden. Maak vandaag nog een afspraak - wij bevinden ons op meer dan 400 locaties in het land.

Afspraak maken