Ziekte van Sever

Wat is de ziekte van Sever?

hielspoor klachtenDe ziekte van Sever is een aandoening die kan voorkomen bij kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud. Hierbij doet de achterkant van de hiel pijn en ook kan de hiel wat gezwollen zijn, vooral tijdens of direct na het sporten of andere activiteiten. Bij de ziekte van Sever is de groeischijf in de hiel geïrriteerd geraakt.

Omdat kinderen nog groeien, zitten er groeischijven op hun botten. In de volwassenheid zijn alle groeischijven weg. Zolang ze er nog zijn, zijn groeischijven kwetsbare plekken die relatief snel getroffen worden door breuken of overbelasting. Op het hielbeen, waar de Achillespees vastzit aan de hiel, zit bij kinderen ook een groeischijf. Als deze overbelast wordt, bijvoorbeeld door overmatig veel sporten, kan de ziekte van Sever optreden.

 

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Sever?

  • Pijnlijk gevoel in de hiel.
  • Vooral pijn tijdens of direct na het sporten, met name sporten waarbij veel wordt gelopen en gesprongen zoals voetbal, ballet en basketbal.
  • Lichte zwelling op de hiel.
  • Neiging om op de tenen te lopen om zo de hiel te ontlasten.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Sever?

De oorzaak van de ziekte van Sever ligt bij de groeischijf. Kinderen zijn nog in de groei en daarom zitten er groeischijven op hun botten. Deze groeischijven zijn voor het grootste deel van kraakbeen. Als de kuitspieren worden aangespannen, trekt de Achillespees aan het hielbeen. Dat zorgt voor een tijdelijke spanning op het hielbeen. Dat is normaal. Echter, als de spanning langdurig aanwezig is en veel wordt herhaald, kan het zijn dat de groeischijf geïrriteerd raakt, wat resulteert in pijn in de hiel. Dan is de ziekte van Sever opgetreden.

Deze overbelasting van de hiel wordt voornamelijk gezien bij kinderen die fanatiek sporten beoefenen waarbij zij veel rennen en springen. Hierbij valt te denken aan voetbal, atletiek, basketbal of ballet. De ziekte van Sever komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Hoe kan de ziekte van Sever behandeld worden?

Het is moeilijk om de ziekte van Sever te diagnosticeren aangezien het niet kan worden aangetoond door middel van een röntgenfoto of een scan. Het kan zijn dat er echter toch een scan wordt gemaakt, om uit te sluiten dat de klachten niet worden veroorzaakt door een andere aandoening.

In de meeste gevallen zal de blessure zich vanzelf oplossen op het moment dat het skelet is uitgegroeid. Doorgaans duurt dit zes tot twaalf maanden, maar het kan ook tot twee jaar in beslag nemen.

Als de klachten ernstig zijn, kan worden aangeraden dat het kind tijdelijk minder of helemaal niet meer sport. Daarnaast helpt het om voorafgaand en na afloop van het sporten goed te rekken en strekken. Na het sporten kan er een ijszak op de hield worden gelegd. Onze Livit orthopedisch adviseur kan een speciaal steunzooltje opmeten. U kunt hiervoor een afspraak maken op een van onze 400 Livit locaties in het land. Bij de ziekte van Sever wordt nooit geopereerd.

Wat zijn goede oefeningen bij de ziekte van Sever?

De volgende oefeningen kunnen helpen om de klachten bij de ziekte van Sever te verlichten:

Op één been leunen

Ga rechtop staan met de armen langs het lichaam. Beweeg tegelijkertijd één been gestrekt naar achteren en leun met de romp naar voren. Doe dit 12 keer. Herhaal deze oefening 3 keer achter elkaar. Doe dit dagelijks.

Tegen de muur duwen

Ga op uw handen en knieën op de vloer waarbij de tenen bijna tegen de muur aankomen. Maak de rug recht. Plaats één voet plat tegen de muur en duw hiermee tegen de muur aan voor 5 seconden. Breng de voet weer in de oorspronkelijke positie. Doe dit 12 keer. Herhaal deze oefening 3 keer achter elkaar. Doe dit dagelijks.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Gratis voetonderzoek bij Livit

Livit biedt een uitgebreide voetanalyse met deskundig advies van een orthopedisch adviseur.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw voetklachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken