Tarsaal tunnel syndroom

Wat is het tarsaal tunnel syndroom

tarsaal tunnel syndroomHet tarsaal tunnel syndroom houdt in dat een voetzenuw beklemd is. Dit zorgt voor klachten in uw voeten, tenen of hiel. Bij het tarsaal tunnel syndroom ervaart u pijn aan de binnenkant van uw enkel en de onderkant van uw voet. Vooral bij mensen die vaak hardlopen of een sport uitoefenen waarbij ze veel springen wordt deze aandoening vaak gezien.

De ‘tarsale’ tunnel bevindt zich aan de binnenkant van de enkel. In deze ‘tunnel’ loopt onder andere de ‘nervus tibialis’ zenuw. Wanneer er sprake is van tarsaal tunnel syndroom is deze zenuw beklemd in de tunnel. Dat kan vervolgens leiden tot klachten in de voet en de enkel.

 

Symptomen Tarsaal tunnel syndroom

Welke symptomen horen bij tarsaal tunnel syndroom?

  • Pijnlijk, verdoofd, tintelig en/of branderig gevoel aan de binnenkant van de enkel
  • Uitstralende pijn naar de onderkant van de voet, hiel of tenen
  • Klachten worden erger bij lang staan, wandelen of hardlopen
  • Klachten verdwijnen bij rust, maar in de nacht kan de pijn weer opspelen
  • Strakke schoenen dragen verergert de klachten
  • Soms een kramp aan de binnenkant van de enkel
  • Soms uitstralende pijn naar de binnenkant van de kuit

Oorzaken tarsaal tunnel syndroom

Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot het tarsaal tunnel syndroom. Vaak komt het door een zwelling (oedeem) die continu druk uitoefent op de zenuw. Als een enkel ooit verzwikt, verstuikt of beschadigd is geweest en dit heeft geleid tot een zwelling aan de binnenkant van de enkel, kan dat een oorzaak zijn van tarsaal tunnel syndroom. Ook kan het zijn dat uw voet een afwijkende stand heeft, wat de kans op tarsaal tunnel syndroom vergroot. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een doorgezakte voet (platvoet) of een voet die erg naar binnen is gekanteld.

Er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan het risico op een tarsaal tunnel syndroom, zoals het dragen van slechte schoenen. Op deze manier kan er namelijk te veel druk op de enkel komen te staan. Ook overbelasting (bijvoorbeeld door sporten) kan een oorzaak zijn van tarsaal tunnel syndroom. Daarom wordt deze aandoening soms ook wel ‘joggersvoet’ genoemd. Daarnaast komt het vaak voor na een lokale ontsteking of artrose. Ook mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op tarsaal tunnel syndroom aangezien in dat geval de zenuwen extra gevoelig zijn voor druk.

Hoe kan een tarsaal tunnel syndroom behandeld worden?

Wanneer u vermoedt dat u te maken heeft met tarsaal tunnel syndroom is het verstandig om hiermee zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Aangezien de klachten door verschillende factoren kunnen worden veroorzaakt, zijn er ook meerdere behandelingen mogelijk. Pijnklachten kunnen op korte termijn worden verholpen met pijnstillers. Daarnaast is rust houden en het niet overbelasten van de voet belangrijk. Door stevig schoeisel te dragen, eventueel met een speciale ondersteunende zool, kunnen klachten soms ook afnemen. Speciale steunzolen kunnen de stand van de voet veranderen en daardoor wordt de zenuw niet langer beklemd.

Als de klachten van uw tarsaal tunnel syndroom ernstig zijn, kan u worden doorverwezen naar een fysiotherapeut of zelfs naar een chirurg. Soms is het nodig om injecties met corticosteroïden te krijgen of te kiezen voor een operatie. Bij een dergelijke operatie zoekt de chirurg naar het punt waar de zenuw wordt bekneld en verhelpt dit door de zenuw vrij te maken.

Oefeningen bij het tarsaal tunnel syndroom

Met onderstaande oefeningen voor tarsaal tunnel syndroom kunt u de pijnklachten en zwelling in de enkel verlichten.

Kuiten strekken

Sta rechtop tegenover een muur. Plaats uw handen plat tegen de muur op schouderbreedte afstand van elkaar. Plaats uw aangedane been achter u en zet de knie van dit been ‘op slot’. Houd uw hiel zo dichtbij de vloer als u kunt. Stap met uw andere been naar voren en buig deze knie. Houd uw aangedane hiel dichtbij de vloer. U voelt hierbij een lichte stretch in de achterkant van uw aangedane been. Houd deze positie voor 20 seconden vast en kom dan weer in een neutrale positie. Als u in uw andere voet ook last heeft van de symptomen van tarsaal tunnel syndroom, herhaal de oefening dan met uw andere been. Doe dit drie tot vijf keer per dag.

Hielen optillen

Sta rechtop tegenover een stoel of een kastje en plaats uw handen op de leuning of het blad. Ga langzaam op uw tenen staan en gebruik het meubelstuk hierbij als ondersteuning. Houd deze positie 5 seconden vast. Laat de ondersteuning los en kom langzaam weer terug op de grond. Met deze oefening versterkt en strekt u de beknelde zenuw. Dit kan helpen om de zwelling en pijnklachten te verminderen. Herhaal dit 15 keer per sessie en doe twee sessies per dag.

Gratis voetonderzoek bij Livit

Livit biedt een uitgebreide voetanalyse met deskundig advies van een orthopedisch adviseur.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken