Slijmbeursontsteking heup

Wat is een slijmbeursontsteking in de heup?

slijmbeursontsteking heupBij een slijmbeursontsteking in de heup is de slijmbeurs in het heupgewricht ontstoken. De slijmbeurs is een zakje gevuld met water en zit aan de buitenkant van de heupknop. Het beschermt het heupgewricht tegen wrijving en stoten.
Als het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raakt, ontstaat er een slijmbeursontsteking in de heup. Dit zorgt voor hevige pijn aan de zijkant van de heup. Meestal is de oorzaak overbelasting van de heup.

Symptomen slijmbeursontsteking in de heup

Het duidelijkste symptoom van een slijmbeursontsteking in de heup is pijn aan de zijkant van de heup. In sommige gevallen kan deze pijn doorstralen naar het bovenbeen. De pijn wordt meestal erger als u ligt op de pijnlijke heup, loopt of traploopt. Hierdoor kan uw bewegingsvrijheid beperkt worden.

Daarnaast kan de huid rondom het heupgewricht rood worden, opzwellen en warm aanvoelen.

Oorzaak slijmbeursontsteking in de heup

De oorzaak van een slijmbeursontsteking in de heup is in de meeste gevallen overbelasting van het heupgewricht. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u een beroep uitoefent waarbij u veel uw heup belast of door te intensief te sporten. Het komt vaak voor bij mensen die veel hardlopen. U kunt een slijmbeursontsteking in de heup voorkomen door bij het hardlopen schoenen met goede demping te dragen.

Een slijmbeursontsteking in de heup kan ook acuut ontstaan wanneer u letsel oploopt bij een harde val of een ander ongeluk. Zowel bij een ongeluk als bij langdurige overbelasting kan het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raken en gaan ontsteken.

Behandeling slijmbeursontsteking in de heup

In de meeste gevallen van een slijmbeursontsteking in de heup is behandeling niet nodig; het gaat vanzelf weer over. Het wordt aangeraden om de pijnlijke plek te verkoelen, bijvoorbeeld met een ice pack. Ook is het verstandig om de aangedane heup een tijdlang niet te veel te belasten en voldoende rust te houden. Dit kunt u ook doen met behulp van een heupbrace, of heupbandage. Wij verkopen dit product via onze webshop Blessurewijzer. Tevens kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken om de pijn in de heup te verlichten.

Oefeningen bij een slijmbeursontsteking in de heup

Als de ergste pijn in de heup is afgenomen, is het verstandig om het heupgewricht weer rustig aan te gaan bewegen. Door te veel inactiviteit kan namelijk stijfheid ontstaan. U kunt de volgende oefeningen gewoon thuis uitvoeren.

De lies rekken

Ga rechtop staan. Breng uw rechtervoet een grote stap naar voren en breng uw gewicht zo veel mogelijk naar deze voet. Leun met uw bovenlichaam wat naar achteren en draai een kwartslag naar rechts. U kunt hierbij eventueel met uw handen op een stoel of kruk leunen. Door deze beweging te maken ontstaat er rek in uw linker lies. Houd deze pose een paar seconden vast. Herhaal de beweging voor de andere kant.

Hamstrings rekken

Ga rechtop staan en plaats een stoel of kruk vóór u. Plaats uw linkervoet met de hiel op de stoel, terwijl de tenen omhoog wijzen. Buig voorover en raak met uw linkerhand de tenen van uw linkervoet aan. Houd deze pose een paar seconden vast. Kom weer omhoog met uw bovenlichaam en draai uw rechtervoet nu een kwartslag naar buiten. Buig weer voorover met uw bovenlichaam en raak weer uw tenen aan met uw linkerhand. Houd ook deze pose een paar seconden vast. Herhaal deze bewegingen voor de andere kant.

Welk product(en) kunnen helpen

Een heupbandage of brace, wordt gedragen om pijn of zwelling te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. De zachte braces geven druk bij zwellling en verminderen pijn. Wij verkopen dit product via onze webshop Blessurewijzer.

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
  • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij een slijmbeursontsteking.
  • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Uw heupbrace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen heupbrace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer