Pectus Carinatum

  Wat is Pectus Carinatum?

De aandoening Pectus Carinatum wordt ook wel kippenborst genoemd. Het borstbeen steekt naar voren, waardoor er een afwijking aan de borstkas ontstaat. De klachten die ontstaan verschillen per persoon. Bij de een treden er ernstige symptomen op en bij de ander minder ernstige symptomen.

  Wat zijn de symptomen van Pectus Carinatum?

Symptomen die vaak voorkomen bij Pectus Carinatum zijn:

  • Pijnklachten.
  • Kortademigheid.
  • Vermoeidheid.
  • Verslechterde uithoudingsvermogen.

Vaak willen patiënten een behandeling ondergaan vanwege cosmetische redenen. Vooral tieners worden onzeker van het feit dat hun borst naar voren wijkt. Het kan ernstige gevolgen opleveren voor het zelfbeeld van patiënten.

  Wat zijn de oorzaken van Pectus Carinatum?

Het is onduidelijk wat de oorzaak is van Pectus Carinatum. Zo is bijvoorbeeld een overmatige hoeveelheid ribbenkraakbeen een oorzaak van de afwijking van de borst. De ribben worden ontzet, waardoor het borstbeen naar binnen wordt geduwd en er een soort kippenborst ontstaat. Wat onduidelijk is aan deze oorzaak, is wat precies deze overmatige hoeveelheid aan ribbenkraakbeen veroorzaakt.

Erfelijkheid wordt ook vaak genoemd als oorzaak. Er is hier geen duidelijk bewijs voor. Wel komt Pectus Carinatum in 35 procent van de gevallen voor in dezelfde familie.

Onderstaand ziet u een aantal aandoeningen die vaak gepaard gaan met Pectus Carinatum:

  • Scoliose
  • Het syndroom van Marfan; afwijking in bindweefsel
  • Het syndroom van Poland; afwijking van borst en borstspier

  Hoe kan Pectus Carinatum behandeld worden?

Pectus Carinatum kan behandeld worden via een niet-operatieve en operatieve manier.

Een niet-operatieve manier is bijvoorbeeld het inzetten van een brace. De pectusbrace kan helpen om het borstbeen te corrigeren en te ondersteunen. Livit maakt de pectusbrace voor u op maat in onze werkplaats, hiervoor kan een orthopedisch adviseur uw maten opnemen.  

Als een brace niet helpt om de klachten van Pectus Carinatum te verminderen, vindt er een operatie plaats.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken