Osteoporose

Wat is osteoporose?

osteoporose bottenOsteoporose, ook wel ‘botontkalking’ genoemd, is een aandoening waarbij de botten zwakker zijn dan gemiddeld. Hierdoor is de kans op botbreuken groter. Bij osteoporose verandert de structuur binnenin de botten, waardoor ze poreuzer en minder sterk zijn. Hierdoor breekt u, bij vallen of stoten, sneller een bot als u osteoporose heeft.

Gedurende ons leven wordt er steeds bot afgebroken en nieuw bot aangemaakt. Naarmate we ouder worden, wordt er meer bot afgebroken en minder bot aangemaakt, dat is normaal. Als er echter te veel bot wordt afgebroken en te weinig weer wordt aangemaakt, spreken we van osteoporose. Deze aandoening wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.

Wat zijn de symptomen van osteoporose?

De symptomen van osteoporose worden vaak pas duidelijk na een botbreuk. Voor die tijd is osteoporose een sluimerende aandoening die geen klachten geeft. Het is daarom aan te raden om na een botbreuk te onderzoeken of er sprake is van osteoporose, vooral als u 50 jaar of ouder bent.

Wat ook kan optreden bij osteoporose is een wervelinzakking, aangezien de wervels ook botten zijn. Hierdoor buigt uw rug, waardoor u meer naar voren gaat lopen en in lengte kleiner wordt. Dit kan ervoor zorgen dat u ademhalingsproblemen ontwikkelt, omdat de longen minder ruimte hebben.

Wat zijn de oorzaken van osteoporose?

Zoals benoemd ligt de oorzaak van osteoporose bij de veranderende structuur van de botten. Maar hoe komt het dat dit bij sommige mensen wel en bij anderen niet gebeurt? Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van osteoporose vergroten:

 • Erfelijkheid. Osteoporose is deels genetisch bepaald. Dat betekent dat u een groter risico loopt op osteoporose als u familieleden heeft die hieraan lijden.
 • Te weinig lichaamsbeweging: voldoende beweging zorgt voor sterkere botten.
 • Vitamine D-tekort
 • Tekort aan calcium
 • Roken en overmatig alcoholgebruik
 • Een eerdere botbreuk, met name na het 50e levensjaar.
 • Leeftijd

Hoe kan osteoporose behandeld worden?

De behandeling van osteoporose is erop gericht om uw botten sterker te maken en om vallen te voorkomen. Uw arts zal u adviseren over de dingen die u zelf kan doen om uw botten te versterken. Hierbij kunt u denken aan:

 • Dagelijks voldoende beweging.
 • Iedere dag naar buiten gaan. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D, wat uw botten versterkt.
 • Voldoende melkproducten eten, want hier zit kalk in, wat ook uw botten versterkt.
 • Omdat u met osteoporose sneller een botbreuk oploopt als u valt, is het des te belangrijker om vallen zo veel mogelijk te voorkomen. Dit kunt u onder andere doen door drempels in huis te verwijderen, handgrepen te plaatsen bij de douche en het toilet en door te lopen met behulp van een wandelstok of rollator.

Soms zal uw arts medicatie voorschrijven bij osteoporose. Vaak gaat het hierbij om extra vitamine D, kalk of bisfosfonaten.

Osteoporose maakt botten broos. Om breuken te voorkomen is het zaak ze te stabiliseren of te beschermen. Een orthese of een korset ondersteunt de rug en wervels en helpt pijnklachten te verminderen. Deze orthesen en korsetten zijn via onze webshop Blessurewijzer eenvoudig te bestellen.

Wat zijn goede oefeningen bij osteoporose?

Het belangrijkste wat u kunt doen als u osteoporose heeft is blijven bewegen. Zorg ervoor dat u minstens een halfuur per dag wandelt, fietst, zwemt of op een andere manier in beweging komt. Lichaamsbeweging bevordert de aanmaak van botweefsel. Bovendien oefent u met lichaamsbeweging ook uw spieren. Als u veel beweegt, wordt uw reactievermogen beter, waardoor u minder snel zal vallen. Het is dus belangrijk om actief te blijven.

Welke producten kunnen helpen bij osteoporose?

Met name in de rug kan botontkalking zorgen voor  wervelfracturen (breuk). Een rugbrace is een goede aanvulling om te zorgen voor stabiliteit en ondersteuning in de rug.  Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Een orthese of brace aanmeten

Een rugbrace of rugorthese kan bij osteoporose worden ingezet om de gewrichten in de rug te ondersteunen en te beschermen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra brace nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer