Obstetrische Plexus Brachialis

  Wat is Obstetrische Plexus Brachialis?

De aandoening Obstetrische Plexus Brachialis is een letsel dat veroorzaakt wordt bij de geboorte door een ‘schouderverhaking’. De plexus brachialis is een soort zenuwvlechtwerk in de arm. Het ontstaat uit 5 zenuwwortels uit het ruggenmerg. De vertakkingen eindigen hoog in de oksel. Zodra een kindje geboren wordt, kan er hieraan een letsel ontstaan. Er is dan sprake van een schouder dat onder het schaambeen steekt.

  Wat zijn de symptomen van Obstetrische Plexus Brachialis?

Onderstaand ziet u een aantal symptomen die horen bij Obstetrische Plexus Brachialis aan het bovenste gedeelte van de plexus:

 • Verzwakking van de spieren in de boven- en onderarm.
 • Verlies van kracht in de boven- en onderarm.
 • Moeite met het bewegen van de arm.
 • De huid is minder gevoelig.
 • Tintelingen.

Onderstaand ziet u een aantal symptomen die horen bij Obstetrische Plexus Brachialis aan het onderste gedeelte van de plexus:

 • Verlamming van spieren in de hand.
 • Verlies van gevoel in de hand en onderarm.
 • Pijnklachten.

  Wat zijn de oorzaken van Obstetrische Plexus Brachialis?

Er zijn een aantal factoren bekend waardoor het risico op Obstetrische Plexus Brachialis wordt verhoogd:

 • Een smal bekken
 • Schouderverhaking bij geboorte
 • Geboortegewicht is hoog
 • Suikerziekte
 • Stuitligging
 • Verlossing door middel van vacuümpomp

1 op 3 per 1000 kinderen krijgen te maken met Obstetrische Plexus Brachialis. Het herstelt vaak uit zichzelf. Bij ongeveer 10 tot 15 procent van de baby’s gaat het herstel niet vanzelf.

  Hoe kan Obstetrische Plexus Brachialis behandeld worden?

Als het kindje niet uit zichzelf is hersteld, vindt er vaak een operatie plaats om de zenuwen te herstellen. Helaas zal de schouder na de operatie niet goed meer functioneren. Na de operatie zal er oefentherapie plaatsvinden, zodat de beweging van het schoudergewricht verbeterd kan worden.

  Wat zijn goede oefeningen bij Obstetrische Plexus Brachialis?

Onderstaand ziet u een aantal oefeningen die u met uw baby kunt uitvoeren. Let erop dat de oefening langzaam uitgevoerd wordt en dat de houding aan het einde van de oefening 10 seconden wordt vastgehouden. Voer de oefeningen meerdere keren per dag uit.

Arm naar het oor brengen

Pak de onderarm van uw baby vast. Breng de arm voorzichtig boven het hoofdje. Houdt de arm 10 seconden dicht tegen het oor.

Arm draaien

Breng de onderarm van uw baby zijwaarts en buig de elleboog 90 graden. Draai vervolgens de arm naar achteren zodat de elleboog onder komt. Draai tot slot de arm weer terug zodat de handpalm onder komt.

Arm naar binnen en buiten draaien

Breng de arm van uw baby tegen de zijkant van het lichaam. Zorg dat de elleboog 90 graden gebogen is en leg de handpalm op de buik. Houd met uw andere hand de schouder vast. Draai vervolgens de onderarm naar buiten.

 

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Rustspalk bij Plexus Brachialis

Een rustspalk kan bij Plexus Brachialis worden ingezet en geeft rust en zorgt voor een goede positie van de hand en pols. Ook zorgt de spalk ervoor dat de mobiliteit van de pols en hand wordt behouden en versterkt. Uw orthopedisch adviseur kan u vertellen welke spalk het meest geschikt is voor u.

Maak een afspraak

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken