Torticollis

Torticollis, ook wel bekend als “scheefhals” of “nekverdraaiing”, is een aandoening waarbij de nekspieren abnormaal samentrekken. Dit kan resulteren in pijn en ongemak, evenals beperkingen in het bewegen van de nek.

 

Wat is Torticollis?

Het draaien van de nek is een normale en veelvoorkomende beweging die je dagelijks maakt om je hoofd van de ene naar de andere kant te draaien. Echter, soms kan het draaien van de nek gepaard gaat met pijn, beperkte beweging of andere symptomen. Dit kan wijzen op torticollis, waarbij de nekspieren abnormaal samentrekken en het hoofd scheef of gedraaid staat.

Symptomen bij Torticollis

Symptomen van torticollis kunnen zijn:

 • Het hoofd staat scheef of gedraaid.
 • De nekspieren voelen gespannen en pijnlijk aan.
 • Het kan moeilijk zijn om de nek in alle richtingen te bewegen.
 • Hoofdpijn, vooral aan de kant van de scheefheid, kan voorkomen.
 • Mensen met torticollis kunnen vermoeidheid ervaren door het constant moeten compenseren voor de afwijkende positie van het hoofd.
 • Het kan ook een sociale en emotionele impact hebben, vooral als de aandoening ernstig is en de manier waarop iemand eruitziet beïnvloedt.

Als iemand deze symptomen heeft, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Oorzaken van Torticollis

Torticollis kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

 • Spierkrampen in de nek, wat kan leiden tot abnormale samentrekkingen van de nekspieren.
 • Letsel aan de nek, zoals een blessure of trauma.
 • Aangeboren afwijkingen, zoals abnormale botstructuur of spierontwikkeling in de nek.
 • Neurologische aandoeningen, zoals hersenletsel, beroerte of aandoeningen van het zenuwstelsel.
 • Soms is de oorzaak onbekend, dit wordt idiopathische torticollis genoemd.

 

Behandeling bij Torticollis

De behandeling van torticollis kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak. Enkele veelvoorkomende behandelingen omvatten:

 1. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan worden voorgeschreven om de spieren te strekken en te versterken, de mobiliteit van de nek te verbeteren en te helpen bij het corrigeren van de abnormale positie van het hoofd.
 2. Medicatie: Ontstekingsremmende medicijnen of spierontspanners kunnen worden voorgeschreven om pijn en spierspanning te verminderen.
 3. Injecties met botulinumtoxine (Botox): Deze kunnen worden gebruikt om de spierspanning te verminderen door de zenuwsignalen naar de spieren te blokkeren.
 4. Chirurgie: In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de onderliggende oorzaak van torticollis aan te pakken, zoals het verlengen of verplaatsen van spieren of pezen.
 5. Een nekbrace kan in sommige gevallen worden gebruikt als onderdeel van de behandeling van torticollis. Een nekbrace biedt ondersteuning aan de nek en kan helpen om de nek in een meer neutrale positie te houden, wat kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een betere houding. Het kan ook worden gebruikt om de nek te immobiliseren en rust te geven, vooral na een blessure.

Daarnaast kunnen aanvullende behandelingen zoals warmtetherapie en massage worden overwogen, afhankelijk van de individuele behoeften.

Oefeningen bij Torticollis

Bij torticollis kunnen verschillende oefeningen en rekoefeningen worden aanbevolen om de spieren te strekken en de mobiliteit van de nek te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden van oefeningen die nuttig kunnen zijn:

 1. Nekstrekking:
  • Zittend of staand, laat je hoofd langzaam naar één kant zakken, zodat je oor richting je schouder gaat. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de startpositie. Herhaal aan de andere kant.
  • Draai je hoofd langzaam naar één kant, alsof je probeert over je schouder te kijken. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar het midden. Herhaal aan de andere kant.
 2. Schouderrol:
  • Rol je schouders langzaam naar achteren in cirkelvormige bewegingen. Probeer de beweging zo groot mogelijk te maken zonder pijn te veroorzaken. Herhaal meerdere keren en rol vervolgens je schouders naar voren.
 3. Kin-tuck:
  • Zit of sta rechtop en trek je kin langzaam naar je borst, alsof je een dubbele kin maakt. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de startpositie. Herhaal meerdere keren.
 4. Schouderstrek:
  • Plaats één hand op je schouderblad aan de achterkant en gebruik je andere hand om je elleboog voorzichtig naar voren te duwen, zodat je je schouderblad voelt strekken. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal aan de andere kant.

Het is belangrijk om deze oefeningen langzaam en voorzichtig uit te voeren, zonder kracht te zetten of pijn te veroorzaken. Raadpleeg altijd een fysiotherapeut of andere medische professional voordat je met een oefenprogramma begint, vooral bij torticollis, om ervoor te zorgen dat de oefeningen veilig en geschikt zijn voor jouw specifieke situatie.

Welke producten kunnen helpen

Een nekbrace kan bij de behandeling van torticollis helpen op verschillende manieren:

 1. Ondersteuning bieden: Een nekbrace biedt externe ondersteuning aan de nekspieren en de wervelkolom, wat kan helpen om de nek in een meer neutrale positie te houden. Hierdoor kan het de abnormale positie van het hoofd corrigeren en spierspanning verminderen.
 2. Immobilisatie: In sommige gevallen kan een nekbrace worden gebruikt om de nek te immobiliseren, waardoor de spieren rust krijgen en de kans op verdere spanning wordt verminderd. Dit kan vooral nuttig zijn in de acute fase van een blessure of tijdens het herstelproces.
 3. Verbetering van de houding: Door de nek in een meer neutrale positie te houden, kan een nekbrace helpen om een ​​betere houding te bevorderen. Dit kan op zijn beurt helpen om de spanning op de nekspieren te verminderen en pijn te verlichten.
 4. Bevordering van genezing: Door de nek te ondersteunen en immobiliseren, kan een nekbrace helpen om het genezingsproces te bevorderen, vooral na een blessure of operatie. Het kan helpen om de belasting op de nekspieren te verminderen en de kans op complicaties te verkleinen.

Een greep aan relevante hulpmiddelen

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Vragen? Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar de webshop

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 154 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt