Lymfoedeem
Wat is lymfoedeem?
Oedeem houdt in dat er een opstapeling van vocht zit op plekken waar dit niet hoort. Het treedt op in meerdere vormen. Een van die vormen is lymfoedeem. Hierbij is er een ophoping van het lymfevocht ontstaan. In de meeste gevallen komt het in de armen of benen voor.
Wat zijn de symptomen van lymfoedeem?
Bij lymfeoedeem kunt u de onderstaande symptomen ervaren:
- Pijnklachten of tintelingen
- Vermoeidheid
- Zwelling van de huid
- Niet soepel kunnen bewegen
- Huidafwijkingen
- Infecties in aangedane lichaamsdeel
Wat zijn de oorzaken van lymfoedeem?
Er zijn twee vormen van lymfoedeem, namelijk primair lymfoedeem of secundair lymfoedeem.
Primair lymfoedeem wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking van het lymfestelsel. De lymfevaten functioneren niet goed of ze zijn niet goed aangelegd. Dit komt weinig voor; slechts minder dan 1 op de 2000 lijdt aan primair lymfoedeem. Iemand kan direct bij de geboorte al symptomen ervaren, maar de symptomen kunnen ook later uitten. Meestal ontwikkelt het dan tussen de puberteit en vijfendertig jaar. Daarnaast lijden vier keer zoveel vrouwen aan primair lymfoedeem dan mannen.
Secundair lymfoedeem betekent dat het lymfestelsel van buitenaf of door onderliggende ziektes is beschadigd. Het treedt vaak op bij mensen waarbij door een ongeluk of ziekte hun spieren niet goed functioneren. Ook bij mensen met overgewicht wordt de aandoening vaak gezien, omdat zij minder bewegen en het vocht hierdoor slecht wordt afgevoerd. Verder kan een wondroos de oorzaak zijn, omdat de lymfevaatjes hierbij beschadigd raken en het vocht daardoor slecht wordt getransporteerd.
Ook na een behandeling van kanker krijgen veel patiënten last van secundair lymfoedeem. Hierbij kunnen de lymfklieren weggehaald worden of beschadigd raken door een operatie. Rond de beschadigde lichaamsdelen ontwikkeld dan het oedeem. Het kan meteen na een behandeling ontstaan, maar het kan ook pas jaren later optreden.
Hoe wordt lymfoedeem behandeld?
Lymfoedeem is chronisch, dus er is (nog) geen genezende behandeling beschikbaar. Wel kan ervoor gezorgd worden dat de hoeveelheid oedeem wordt verminderd, waardoor er geen verdere problemen ontstaan.
Er zijn verschillende soorten behandelingen beschikbaar, zoals compressietherapie, oefeningen, manuele lymfatische drainage en huidzorg. Compressietherapie houdt in dat een bandage of kous tegendruk biedt in het gebied waar het oedeem zit. De vorm compressie hangt af van verschillende factoren, zoals de soort van het oedeem, de staat van de patiënt en de fase van behandeling.
Het uitvoeren van oefeningen kan bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid oedeem. Tijdens het maken van bewegingen worden de spieren aan het werk gezet. Hierdoor wordt de afvoer van het vocht verhoogd. Manuele lymfatische drainage kan bijdragen aan het verminderen van het oedeem. Het is een vorm van een massage waarmee de masseur de afvoer van vocht stimuleert. Een goede verzorging van de huid kan ook helpen. Dit zorgt ervoor dat infecties en een droge huid tegen worden gegaan.
Wat zijn goede oefeningen bij lymfoedeem?
U kunt diverse sporten uitvoeren om het oedeem te verminderen. Denk hierbij aan wandelen, zwemmen, fietsen, fitnessen en nog veel meer. Probeer dagelijks een aantal minuten te sporten.
Welke producten kunnen helpen bij lymfoedeem?
Steunkousen zijn kousen voor je armen of benen die door druk van buitenaf ervoor zorgen dat het bloed door de bloedvaten beter kan stromen en overtollig vocht afgedreven kan worden. Ze zijn er in verschillende kleuren, diktes, maten en drukklassen. Welk type steunkous voor u het meest geschikt is, hangt af van uw medische indicatie, uw leeftijd, uw beroep en uw levensstijl.
Over Livit en Blessurewijzer
Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.
Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.
Kom langs bij Livit
Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.
Maak een afspraak
Onze consulenten kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw spataderen. Maak vandaag nog een afspraak - wij bevinden ons op meer dan 400 locaties in het land.
Afspraak makenSteunkousen online kopen
Heeft u extra steunkousen nodig? Steunkousen.nl is onze Livit webshop voor steunkousen van hoge kwaliteit tegen voordelige prijzen.
Naar webshop Steunkousen.nl