Jicht in de knie

Wat is jicht in de knie?

jicht

 

Als er sprake is van jicht in de knie, ervaart u een hevige pijn in de knie. Daarnaast is de knie dik, rood en voelt het warm aan. Dit komt omdat het kniegewricht is ontstoken. Urinezuurkristallen hebben zich opgehoopt in het kniegewricht, wat een heftige ontsteking veroorzaakt. De knie bewegen is hierdoor erg pijnlijk.

Jicht kan in meerdere gewrichten voorkomen, waaronder in de knie. Na één jichtaanval ontwikkelt twee derde van de mensen chronische jicht. Daarbij komen de jichtaanvallen steeds terug, vaak in verschillende gewrichten. Vooral mannen van 40 jaar of ouder krijgen te maken met jicht.

Wat zijn de symptomen van jicht in de knie?

Bij jicht in de knie voelt u een intense pijn in het kniegewricht. Bovendien is de knie dik, rood en warm. Een jichtaanval duurt gemiddeld 1 tot 3 weken. Bij jicht in de knie kunnen ook de volgende symptomen optreden:

  • Extreme gevoeligheid van de knie. De lichtste aanraking van de knie doet al hevig pijn.
  • Er kunnen knobbels met kleine witte plekjes zichtbaar zijn. Dit zijn kleine ophopingen van urinezuurkristallen, maar deze zijn verder onschuldig. Ze zijn vaak te zien bij de vingers en op de oorschelpen.
  • Moeite om de knie te bewegen.
  • De huid rondom de knie staat strak en kan gaan jeuken en schilferen.
  • De pijn in de knie wordt ’s nachts vaak erger.

Wat zijn de oorzaken van jicht in de knie?

Jicht in de knie wordt veroorzaakt doordat urinezuur zich kristalliseert in het kniegewricht. Urinezuur is op zich geen gevaarlijke stof. Het is van nature aanwezig in het bloed en een normaal product van de stofwisseling. Als er echter problemen spelen met de stofwisseling, kan het zijn dat het urinezuur niet genoeg wordt afgebroken. Waarom wordt er bij de ene persoon urinezuur minder goed afgebroken dan bij de andere persoon? Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Aangeboren kwetsbaarheid. In sommige families komt jicht vaker voor.
  • Als de nieren niet optimaal functioneren, wordt urinezuur minder goed afgebroken, waardoor eerder een jichtaanval kan ontstaan.
  • Bij bepaalde ziektebeelden is de kans op een jichtaanval vergroot: scoliose, hart-of vaatziekten of een hoge bloeddruk.

Hoe kan jicht in de knie behandeld worden?

Een jichtaanval in de knie duurt gemiddeld 1 tot 3 weken en gaat daarna vanzelf over. Vanwege de heftige pijn in uw knie zal het de eerste dagen moeilijk zijn om te lopen en andere bewegingen uit te voeren. Liggen of zitten met uw been omhoog kan verlichting bieden. Omdat de knie warm aanvoelt, kan het prettig zijn om het gewricht te koelen met wat ijs, gewikkeld in een theedoek. Doe dit niet langer dan 10 minuten, om uw huid te beschermen. Zodra de ergste pijn is weggetrokken, is het goed om weer te gaan bewegen. Door te weinig beweging kan het kniegewricht namelijk stijf worden, wat de klachten verergert en zorgt dat het langer duurt voordat u herstelt.

Ook is het verstandig om met jicht in de knie naar uw huisarts te gaan. Deze kan pijnstillers voorschrijven, zoals prednisolon, NSAID’s of colchicine. Bij chronische jicht kan het medicijn allopurinol helpen om jichtaanvallen te voorkomen.

Welke producten kunnen helpen bij jicht in de knie?

Het is verstandig om een afspraak te maken met uw huisarts. De huisarts kan u doorverwijzen naar een reumatoloog. Bij chronische jicht kan een brace, ook wel orthese genoemd, helpen bij knieklachten. Een orthese is namelijk een laagdrempelige manier om het kniegewricht te ondersteunen. Hierdoor kunt u het kniegewricht blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Uw Livit-adviseur kan beoordelen welke kniebrace in uw situatie het meest geschikt is.

Verder kunnen goede schoenen met voldoende schokdemping kunnen u helpen om beter te bewegen en de belasting op uw knie te verminderen. Ook kunt u denken aan steunzolen. Een goede ondersteuning voor de voeten werkt  immers door naar de knieën en rug.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken