Achillespeesruptuur

De aandoening achillespeesruptuur houdt in dat de achillespees gescheurd is. De achillespees is een soort verbinding tussen de kuitspieren en het hielbeen. Vaak komt hier veel kracht op te staan, zoals bij het sprinten. Soms komt er te veel kracht op te staan en scheurt de achillespees.  

Wat is een achillespeesruptuur ?

De aandoening achillespeesruptuur houdt in dat de achillespees gescheurd is. De achillespees is een soort verbinding tussen de kuitspieren en het hielbeen. Vaak komt hier veel kracht op te staan, zoals bij het sprinten. Soms komt er te veel kracht op te staan en scheurt de achillespees.  

Symptomen bij een achillespeesruptuur

Onderstaand ziet u de symptomen die ontstaan bij achillespeesruptuur:  

  • Ernstige pijnklachten op de kuit of enkel.  
  • Moeite met lopen.  
  • Geen kracht om op de tenen te staan.  
  • Warm gevoel rondom achillespees.  
  • Rode verkleuring rondom achillespees.  
  • Zwelling rondom achillespees.  

Oorzaken van een achillespeesruptuur

Als de pees bijvoorbeeld niet stevig genoeg is, kan er achillespeesruptuur optreden. Dit komt meestal voor bij mannen tussen de 30 en 40 jaar die regelmatig intensief sporten. Ook blijkt dat het bij de linkerzijde vaker voorkomt dan aan de rechterzijde. Vaak is een snelle en spontane beweging de oorzaak van een achillespeesruptuur.  

Behandeling bij een achillespeesruptuur

Om een achillespeesruptuur te behandelen, zijn er twee mogelijkheden: een niet-operatieve en operatieve behandeling. Welke behandeling nodig is, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan uw leeftijd, gezondheid en dagelijkse activiteiten.  

Bij een niet-operatieve behandeling wordt de voet van het aangedane lichaamsdeel gestrekt gehouden met een spalk of brace. Doordat de voet in deze stand wordt gehouden, zorgt het ervoor dat de gebroken peesuiteinden weer tegen elkaar komen te liggen.  

Bij een operatieve behandeling worden de peesuiteinden weer tegen elkaar gezet en vervolgens aan elkaar gehecht. Na de operatie zal het aangedane lichaamsdeel in gips moeten, zodat te veel beweging wordt voorkomen. Na de operatie krijgt u vaak een enkelbrace voorgeschreven. Het doel van de brace is om uw achillespees te ontlasten. Zo neemt de druk op de achillespees af en hierdoor ook de pijn. Daarnaast bevorderen gelkussentjes de doorbloeding. Als u loopt, wordt uw pees als het ware vanzelf gemasseerd. Ook nemen zwellingen en bloeduitstortingen af.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Walker beenspalk
Walker
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Enkelbrace
Enkelbrace

Oefeningen bij een achillespeesruptuur

Voet op en neer bewegen tijdens het zitten  

Ga zitten en zorg dat de voet ontspannen hangt. Beweeg vervolgens uw voet voorzichtig omhoog, in een hoek van 90 graden. Ontspan uw voet daarna weer. Zorg dat u deze oefening regelmatig uitvoert.  

Voet op en neer bewegen tijdens het liggen  

Ga liggen op uw rug en ontspan uw voet. Houd vervolgens de tenen gestrekt, door deze van uw lichaam af te duwen. Buig daarna uw tenen naar uw lichaam toe, waardoor uw voet in een hoek van 90 graden komt. Zorg dat u deze oefening regelmatig uitvoert.  

Spanning op achillespees zetten  

Sta recht voor een muur en zet uw handen op schouderhoogte tegen de muur. Het been dat lijdt aan achillespeesruptuur is in een gestrekte stand en hiermee zet u een stapje naar achteren. Zet met uw andere been een stapje naar voren. Laat uw gewicht op het achterste been rusten. Zodra u de juiste houding heeft aangenomen, beweegt u uw lichaam naar voren. De hiel van uw achterste been blijft op de grond staan. Hierdoor voelt u een spanning op de achillespees. Houd de houding ongeveer 15 tot 20 seconden vast. Herhaal de oefening drie keer per dag.  

Spieren versterken  

Wanneer uw achillespees herstelt, worden de spieren zwakker. Dit komt omdat ze niet gebruikt worden zolang het gips eromheen zit. De kans op een nieuwe blessure wordt kleiner als deze spieren regelmatig worden getraind. Ga bijvoorbeeld op uw tenen staan en maak op die manier een wandelingetje. Doe dit ongeveer 15 tot 20 seconden en herhaal de oefening 20 keer per dag.  

Welke producten kunnen helpen

Een walker, of beenspalk houdt de voet gestrekt bij een achillespeesruptuur. Doordat de voet in deze stand wordt gehouden, zorgt het ervoor dat de gebroken peesuiteinden weer tegen elkaar komen te liggen en kunnen herstellen.  

Een enkelbrace krijgt u vaak na een operatie van de achillespees voorgeschreven. Het doel van de brace is om de achillespees te ontlasten. Zo neemt de druk op de achillespees af en hierdoor ook de pijn. Daarnaast bevorderen gelkussentjes de doorbloeding. Als u loopt, wordt uw pees als het ware vanzelf gemasseerd. Ook nemen zwellingen en bloeduitstortingen af.  


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Walker
Walker
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Enkelbrace
Enkelbrace

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Chat met onze kllantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer
Gerelateerde aandoeningen:

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 153 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt