Buikbreuk

  Wat is een buikbreuk?

Wanneer er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen de buikorganen met het buikvlies door de opening in de buikwand worden geperst. Hierdoor wordt er een uitstulping op uw buik zichtbaar. Dit wordt ook wel een hernia genoemd.

De plaats in de buikwand waar de opening zit, heet de breukpoort. Soms zit een gedeelte van de buikinhoud in de breukzak, maar dit is niet altijd het geval. Er komt meer buikinhoud in de breukzak wanneer er druk op de buik komt te staan. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u gaat staan, hoest of perst. De breukpoort wordt dan nog groter.

  Wat zijn de symptomen van een buikbreuk?

Onderstaand ziet u de symptomen van een buikbreuk:

  • Een duidelijke uitstulping op de buik.
  • Branderig gevoel bij de uitstulping.
  • De zwelling neem toe wanneer u niest, hoest of perst.

Meestal zorgt een buikbreuk niet voor ernstige pijnklachten. Ook zou u de zwelling zonder moeite terug kunnen duwen. Als de pijnklachten plotseling toenemen en u de zwelling niet terug kunt duwen, zit de uitstulping vast. U loopt het risico dat het weefsel langzaam afsterft. Daarom moet u in dat geval direct geopereerd worden. Dit komt weinig voor.

  Wat zijn de oorzaken van buikbreuk?

Een buikbreuk kan aangeboren zijn. De meestal klachten gaan vanzelf weg voordat het kindje 3 wordt. Ook houdt het kindje hier geen verdere klachten aan over, omdat de breukpoort even groot blijft terwijl het kind verder groeit. Een aangeboren buikbreuk is dus vrijwel altijd onschuldig.

Een andere oorzaak van een buikbreuk is dat de buikwand op latere leeftijd uitrekt. Dit wordt veroorzaakt door druk dat op de buikwand komt te staan. De druk ontstaat door bijvoorbeeld gewichtstoename, zwangerschap, veel persen of hoesten of lichamelijk zwaar werk.

  Hoe kan een buikbreuk behandeld worden?

Als u als volwassene lijdt aan een buikbreuk, herstelt dit vaak niet vanzelf. Als u geen klachten ervaart van de buikbreuk, is een behandeling niet nodig. Wanneer bijvoorbeeld de darm beklemd raakt in de breukopening, kan een operatie overwogen worden. Ten slotte wordt een operatie ook vaak ondergaan voor cosmetische redenen.

Als de opening in de buikwand wat kleiner is, kan het eenvoudig gehecht worden. Als de opening groter is, wordt er een kunststofmatje geplaatst waardoor de buikwand sterker wordt.

Een buikbreukband dragen kan nuttig zijn bij een buikbreuk. Door het dragen van een buikbreukband komt er uitwendige druk (compressie)op uw buik, zodat u minder pijn ervaart. Tevens zorgt de band voor een betere houding. Een buikbreukband kan in verschillende modellen en materialen worden geleverd. Een orthopedisch adviseur van Livit kan u vertellen welke band het meest geschikt is voor u.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

 

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken