Atrose in de nek

Wat is artrose in de nek?

artrose in de nek

Artrose is een vorm van reuma waarbij het laagje kraakbeen dat aan het uiteinde van botten zit, beschadigd is. Dit kraakbeen beschermt de gewrichten en zorg ervoor dat de gewrichten soepel en pijnloos kunnen bewegen. Bij artrose wordt dit laagje zachter en dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor wrijven de botten tijdens het bewegen tegen elkaar. De meeste mensen hebben last van pijn bij het bewegen en belasten van het gewricht. De pijn treedt vaak op als er na een periode van rust weer bewogen wordt.

De nekwervels beslaan het bovenste gedeelte van de wervelkolom. Tussen twee wervels zit een tussenwervelschijf die uit kraakbeen met een gelei-achtige kern bestaat. Deze schijf dient als een soort schokdemper die krachten en schokken opvangt en er daarnaast voor zorgt dat de nek (en gehele wervelkolom) beweeglijk is. Nekwervels zijn erg flexibel en maken het mogelijk om het hoofd alle kanten op te bewegen. Banden en spieren houden de nek vervolgens stabiel tijdens het bewegen.

Wat zijn de symptomen van artrose in de nek?

Bij artrose in de nek (cervicale artrose) gaan de tussenwervelschijven slijten, ze worden dunner. Er kunnen kleine uitsteeksels op het bot ontstaan die tegen de zenuwbaan kunnen drukken. Vaak zijn stijfheid, hoofdpijn, pijn in schouders en armen en/of het niet goed kunnen buigen en draaien van de nek de eerste symptomen die kunnen duiden op artrose van de nek. Als de uitsteeksel op het bot (de osteofyten) gaan drukken op het ruggenmerg en de zenuwen richting de armen is de artrose ver gevorderd. Uitstraling, tintelingen, een doof gevoel en verminderde kracht in de armen en benen kan dan optreden.  Daarnaast is een plotselinge pijnsteek in een of beide schouders en armen een veelvoorkomende klacht.

De klachten van cervicale artrose kunnen lijken op een nekhernia. Ook kunnen soortgelijke klachten ontstaan na een auto-ongeluk of flinke val. Het grote verschil is dat er in deze gevallen geen slijtage van het kraakbeen aanwezig is, waar dat bij artrose wel het geval is.

Wat zijn de oorzaken van artrose in de nek?

Het slijten van kraakbeenweefsel in gewrichten is iets dat gebeurt bij ieder mens naarmate we ouder worden. Door de houding van de mens hebben de nekwervels veel te verduren. Bij het ouder worden gaat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en breken cellen af. De tussenwervelschijven worden dunner en kunnen gaan uitpuilen waardoor deze tegen de zenuwbanen gaan drukken. Ook kunnen de kleine gewrichtjes tussen de wervels (de facetgewrichten) van vorm veranderen als gevolg van artrose. Dit alles gebeurt echter niet bij iedereen in dezelfde mate en daarom ontwikkelen niet alle mensen op latere leeftijd artrose.

Net zoals bij andere vormen van artrose zijn overgewicht, geslacht (artrose komt 2-3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen) en erfelijkheid factoren die invloed hebben op het ontstaan van artrose.

Hoe kan de artrose in de nek behandeld worden?

De pijnklachten die ontstaan, verergeren vaak als de nek langdurig in een gebogen of gestrekte stand wordt gehouden. Ook kan onderuitgezakt zitten of zwaar tillen zorgen voor een toename aan klachten. Het kan verlichting geven om even te gaan liggen (hierdoor staat er minder druk op de wervels) of om iets warms om de nek te leggen zoals een kersenpit. Voldoende rust geven aan de nek is het belangrijkste advies bij cervicale artrose. Ook kan een arts ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven. Daarnaast worden veel patiënten doorverwezen naar een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan kijken naar houding en beweging en oefeningen geven om de houding te verbeteren om hiermee een betere belasting over de gehele wervelkolom te krijgen.

Daarnaast kan een nekbrace helpen om de nek te ondersteunen en rust te geven. In overleg met uw arts wordt besloten of u de brace overdag of alleen ’s nachts hoeft te dragen. Wij verkopen dit product ook via onze webshop Blessurewijzer.nl.

Welke producten kunnen helpen bij artrose in de nek?

Producten die u kunnen helpen bij nek artrose zijn nekbraces (ook wel halskraag genoemd). Deze zijn er in verschillende materialen en groottes. In overleg met uw arts wordt gekozen voor een meer soepele of stugge halsbrace. Het is belangrijk dat de halskraag uw nek goed ondersteund en uw hoofd in een rechte positie komt te staan om de gewrichten in de nek in de meest natuurlijke stand te houden. Het is van belang om de nek wel te blijven bewegen en deze soepel te houden.

Heeft u een extra nekbrace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

Met een nekbrace mag u geen voertuig besturen. U wordt namelijk belemmerd in de functioneren van uw nek. U kan hierdoor moeilijker uw nek draaien en dit kan tot gevaarlijke situaties lijden. Laat iemand anders u wegbrengen als u niet zonder nekbrace kan, en in alle andere gevallen dient u de nekbrace uit te doen voordat u aan het verkeer deel gaat nemen.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces aanmeten bij Livit

Een halskraag kan bij artroseklachten worden ingezet om de nekwervels te ontzien en te ondersteunen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Afspraak maken

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra nekbrace nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer

Wat zijn goede oefeningen bij artrose in de nek?

Het is belangrijk om de nek te blijven bewegen en deze soepel te houden. Door regelmatig oefeningen te doen kunt u hier zelf aan bijdragen. Spierversterkende oefeningen zijn vooral gericht op het stabiel houden van de nekspieren, waardoor ze de ondersteunde taken beter kunnen uitvoeren. De volgende oefeningen kunt u zelf thuis uitvoeren. Voor specifiek advies in uw situatie raden wij u aan een afspraak te maken bij een fysiotherapeut.

Spierversterkende oefening 

Ga op de grond liggen met de armen naast uw lichaam. Trek uw kin in en duw uw nek daarbij in de grond. Houdt dit 5 tellen vast en ontspan. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 1

U staat of zit rechtop. Trek uw kin iets in. U draait uw hoofd ontspannen zo ver mogelijk naar rechts, dan weer naar voren en vervolgens zo ver mogelijk naar links. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Mobiliserende oefening 2

U zit of staat rechtop. Buig uw hoofd naar links, uw oor naar uw linkerschouder. Ga door tot u de spanning in uw spieren voelt. Houdt dit 3 tellen vast. Doe vervolgens dezelfde oefening naar rechts. Doe deze oefening in 3 reeksen van 10. Pauzeer 30 seconden na elke reeks.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw artroseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken