Artrose Hand

Wat is artrose in de hand?

artrose hand

Als er sprake is van hand artrose, is het laagje kraakbeen tussen de botten in de hand beschadigd. Dit kraakbeen heeft een belangrijke functie, namelijk dat de gewrichten moeiteloos kunnen bewegen. Vooral in de hand is dit van belang, omdat er veel gewrichten in de vingers, duimen en polsen zitten. Bij hand artrose wordt de laag kraakbeen tussen de botten dunner. Daardoor wrijven de botten tijdens het bewegen tegen elkaar aan, wat pijnlijk aanvoelt.

Artrose in de handen is extra vervelend, aangezien de handen nodig zijn voor het uitvoeren van veel dagelijkse taken. Wanneer u lijdt aan hand artrose, wordt het lastiger om dit soort activiteiten uit te voeren.

Wat zijn de symptomen van artrose in de hand?

Het meest aanwezige symptoom van hand artrose is stijfheid en pijn in de pols, vinger(s) of duim. Dit is het ergst als u uw hand een tijdlang niet heeft bewogen en daarna voor het eerst weer beweegt. Bijvoorbeeld als u ’s ochtends wakker wordt. De stijfheid wordt meestal minder na 10 minuten bewegen.

De pijn in uw hand kan toenemen wanneer u deze lange tijd en/of zwaar belast heeft. Wanneer het gewricht in de vinger(s) of pols ontstoken raakt, kan dit tijdelijk dikker en warmer worden. Ook kunnen er bij hand artrose extra stukjes bot gaan groeien op de plek waar de botten tegen elkaar wrijven. Dit komt vooral voor bij de vingers en kan ertoe leiden dat uw vingers er ‘knokig’ uit gaan zien. Als de artrose in de handen langere tijd duurt, kan dit als gevolg hebben dat bepaalde bewegingen helemaal niet meer lukken. Zo kan het zijn dat u uw vinger(s) niet meer volledig kan strekken of buigen. Tot slot kunt u kracht verliezen in uw handen. Hierdoor wordt het moeilijker om uw handen te gebruiken om te knijpen of grijpen.

Wat zijn de oorzaken van artrose in de hand?

Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak is van hand artrose. Wel is bekend dat artrose vaker voorkomt bij mensen op latere leeftijd. Het risico op artrose is hoger vanaf 45 jaar. Ook komt artrose vaker voor bij vrouwen en is het risico groter wanneer er sprake is van overgewicht. Er zijn ook erfelijke factoren die meespelen. Zo komt artrose in bepaalde families vaker voor. Specifiek artrose in de handen kan ook het gevolg zijn van het jarenlang uitoefenen van een beroep waarbij de handen zwaar belast zijn.

Hoe kan de artrose in de hand behandeld worden?

Hand artrose is een chronische aandoening. Het kan dus niet genezen. Wel zijn er stappen die u kunt ondernemen om de pijn in uw handen te verminderen en het dagelijks leven daarmee makkelijker te maken. Zo kunt u een NSAID-gel of ibuprofen gel op het pijnlijke deel van uw hand smeren of paracetamol nemen. Het smeren van gel en het innemen van paracetamol kan ook gecombineerd worden. Het is hierbij wel van belang dat u de aanbevolen dosis niet overschrijdt.

Een handbrace of  handspalk, geeft ondersteuning aan de gewrichten in de hand en vermindert pijnklachten, dit product verkopen wij ook via onze webshop Blessurewijzer.

Als de pijn en stijfheid in de handen blijft aanhouden, kan uw huisarts NSAID-tabletten voorschrijven, zoals diclofenac, ibuprofen of naproxen. Deze medicijnen kunnen bij bepaalde gezondheidsproblemen in de geschiedenis echter wel bijwerkingen geven. Het is daarom goed om dit te bespreken met uw huisarts of apotheek.

Als NSAID’s niet werken of als u ze niet kunt gebruiken, dan kan er ook een prik worden gegeven in uw hand(en). Dit kan helpen tegen de pijn en ontsteking. De prik kan 6 tot 12 weken werkzaam zijn. Het is mogelijk dat de klachten daarna wegblijven, maar deze kunnen ook terugkomen.

Welke producten kunnen helpen bij artrose in de hand?

Een handbrace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten in de hand. Een orthese is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand te ontzien. Hierdoor kunt u uw hand blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast.

Heeft u een extra brace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces bij Livit

Een handorthese kan bij artroseklachten worden ingezet om de gewrichten in de hand te ontzien en te ondersteunen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Livit webshop blessurewijzer

Heeft u een extra brace nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer

Wat zijn goede oefeningen bij artrose in de hand?

U kunt de pijn en stijfheid in uw handen verminderen door oefeningen te doen met uw pols- en handspieren. Door iedere dag 30 minuten te oefenen, maakt u uw spieren sterker. Daarmee voorkomt u dat de klachten op de lange termijn erger worden.

Een oefening die u kunt doen is het keer op keer buigen en strekken van uw polsen, een vuist maken en afwisselend uw vingers strekken en weer spreiden.

Als u net begint met een oefening, kan dit pijnlijk aanvoelen. Vaak verdwijnt deze pijn als u er mee door blijft gaan. Blijft de oefening toch te pijnlijk? Probeer dan de bewegingen te doen terwijl u uw hand(en) in warm water houdt. U kunt dan bijvoorbeeld onder water in een spons of zachte bal knijpen.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw artroseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken