Gonartrose

Wat is gonartrose?

artrose in de knie, gonartrose

Gonartrose is artrose van het kniegewricht. Artrose is een aandoening waarbij het laagje kraakbeen dat op de uiteinden van de botten zitten beschadigd is.

Tussen de botten van het kniegewricht zit normaal gesproken een laag kraakbeen. Deze laag fungeert als een soort ‘stootkussen’. Wanneer er sprake is van gonartrose, wordt deze laag dunner en onregelmatiger. In sommige gevallen verdwijnt de laag kraakbeen zelfs helemaal. De botten schuiven daardoor dus direct tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat bewegingen steeds stroever verlopen en pijn gaan doen.

Wat zijn de symptomen van gonartrose?

In de knie kan de gonartrose zich uiten in zowel de gehele knie als aan de binnenkant (mediale zijde) of buitenkant (laterale zijde) van de knie. De pijn kan hierdoor ook in de gehele knie aanwezig zijn of aan één zijde van het gewricht. Deze pijn wordt erger na (zware) belasting van de knie zoals lopen, traplopen of lang staan. Fietsen geeft vaak minder klachten. Daarnaast voelt de knie vaak stijf wanneer u een tijd lang in dezelfde houding heeft gezeten. Ook kan de knie extra pijn doen na een tijd van geen beweging, dit wordt startpijn genoemd. Naarmate de gonartrose toeneemt, kan er een bewegingsbeperking ontstaan. De knie kan minder goed gebruikt worden en de spieren verzwakken waardoor er krachtsverlies kan optreden. Hierdoor komt er meer druk op het gewricht te staan, waardoor het aangedane kraakbeen nog meer belast wordt en de pijn kan toenemen. Door een ongelijke belasting van het kniegewricht kan er een X-stand (artrose aan de buitenzijde van de knie) of O-stand (artrose aan binnenzijde van de knie) ontstaan. Hierdoor kan uw knie minder stabiel aanvoelen.

Om vast te stellen of er sprake is van gonartrose, vindt er een lichamelijk onderzoek plaats en worden er röntgenfoto’s gemaakt. Wanneer er sprake is van gonartrose, is op de röntgenfoto’s afname van kraakbeen zichtbaar.

Het beloop van gonartrose is vrij wisselend. In het begin wisselen periodes van weinig en veel klachten elkaar af waarbij de periodes met veel klachten vaak niet langer dan een aantal weken duren. Naarmate de gonartrose zich verder ontwikkeld ontstaan er meer pijnklachten en bewegingsbeperkingen. Het is echter niet altijd het geval. Er zijn ook patiënten die pijnvrij en zonder beperkingen kunnen functioneren.

Wat zijn de oorzaken van gonartrose?

Het slijten van kraakbeenweefsel in gewrichten is iets dat bij ieder mens gebeurt naarmate we ouder worden. Dit gebeurt echter niet bij iedereen in dezelfde mate en daarom ontwikkelen niet alle mensen op latere leeftijd (gon)artrose. De precieze oorzaak van artrose is nog niet duidelijk. Er zijn wel een aantal risicofactoren bekend die invloed hebben op de ontwikkeling ervan:

 • Geslacht: vrouwen ontwikkelen tot 3 keer vaker artrose dan mannen.
 • Erfelijke aanleg
 • Hoge leeftijd
 • Overgewicht
 • Zwaar lichamelijk werk
 • Blessures
 • Te zwaar sporten
 • Ontstekingsreuma zoals reumatoïde artritis (RA)
 • Aangeboren gewrichtsafwijking zoals heupdysplasie

Hoe kan gonartrose behandeld worden?

De opgelopen slijtage aan het kraakbeen herstelt zich nooit meer volledig, waardoor gonartrose een chronische ziekte is. Behandeling richt zich daarom niet op het wegnemen van  de gonartrose, maar op het verminderen van de symptomen, het vertragen van het proces en het zoveel mogelijk voorkomen van beperkingen.

Er zijn meerdere behandelopties waarbij een verdeling gemaakt kan worden tussen een operatief traject en een conservatief behandeltraject. Bij een conservatief behandeltraject wordt geprobeerd de klachten zoveel mogelijk te onderdrukken door middel van hulpmiddelen, oefeningen, injecties en medicatie.

Uw arts kan u medicijnen voorschrijven om de pijn te verlichten zoals paracetamol of NSAID’s. Ook kan er bij een ernstiger verloop door uw arts een intra-articulaire injectie worden gegeven met glucocorticoiden, hyaluronzuur of ACP (eigen bloedplasma).

Niet medicamenteuze behandelopties zijn:

 • Braces geven ondersteuning aan de knie en verminderen pijnklachten, deze verkopen wij ook via onze webshop Blessurewijzer.
 • Leefregels: afwisselen van activiteiten en voldoende bewegen, ‘rust roest’. Hardlopen en springen zijn niet goed, fietsen wel.
 • Gewicht verliezen, zodat er minder druk op de gewrichten komt te staan
 • Bewegingstherapie voor het versterken van spieren en pezen
 • Goede, ondersteunende schoenen

De enige definitieve behandeling van gonartrose is om het gewricht te vervangen door een prothese. De afweging voor een prothese is voor ieder persoon met artrose uniek en hangt af van meerdere factoren, zoals het soort gewricht, het infectierisico en de leeftijd. Ook kan er een standcorrectie worden uitgevoerd.

Welke producten kunnen helpen bij gonartrose?

Een brace, ook wel orthese genoemd, wordt vaak ingezet bij gonartroseklachten. Een orthese is namelijk een laagdrempelige manier om het gewricht te ontzien. Hierdoor kan u het gewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het gewricht wordt overbelast. Uw Livit-adviseur kan beoordelen welke brace in uw situatie het meest geschikt is. Bij milde gonartrose is een ondersteunende brace vaak voldoende. Indien de gonartrose geconcentreerd is aan de binnen/buitenzijde van de knie is een corrigerende kniebrace vaak meer geschikt. Deze zorgt voor een lichte standverandering waardoor uw knie gelijkmatiger belast wordt.

Via onze webshop Blessurewijzer verkopen wij verschillende kniebraces die helpen bij uw gonartrose.

Goede schoenen met voldoende schokdemping kunnen u helpen om beter te bewegen en de belasting op uw knie te verminderen. Ook kunt u denken aan steunzolen. Een goede ondersteuning voor de voeten werkt door naar de knieën en rug. Comfortschoenen kunnen hierbij een oplossing zijn. Comfort schoenen zijn beschikbaar met extra schoenwijdte, waardoor er gemakkelijk een steunzool in gedragen kan worden.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Orthesen en Braces bij Livit

Met een kniebrace kan u het kniegewricht wel blijven gebruiken, zonder dat het wordt overbelast. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Livit webshop Blessurewijzer

Heeft u een extra brace of orthese nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer webshop

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw artroseklachten.

 

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken