Artrose duim

Wat is artrose in de duim?

artrose duimArtrose in de duim is een vorm van artrose. Hierbij is het kraakbeen in de gewrichten beschadigd. Het kan onder andere voorkomen in de rug, handen, knieën en de duim. Bij artrose in de duim ervaart u pijn op het moment dat u dingen probeert op te pakken met uw duim en vingers. Hoe langer de artrose in uw duim voortduurt, hoe meer de pijn zal toenemen.

Tussen uw duimbeentje en uw handwortelbeentje zit normaal gesproken een laagje kraakbeen. Hierdoor kunnen de botten makkelijk over elkaar heen bewegen. Het kraakbeen fungeert dus eigenlijk als een soort ‘stootkussentje’. Hierdoor kunt u uw duim probleemloos bewegen. Als er sprake is van artrose in de duim is dit laagje kraakbeen aan het slijten. Daardoor schuiven de botten tegen elkaar aan, wat pijn doet. Artrose in de duim is zeer vervelend, omdat u de hele dag door uw duim gebruikt bij allerlei dagelijkse activiteiten.

Wat zijn de symptomen van artrose in de duim?

  • Pijn in de duim als u probeert spullen op te pakken, potjes open te draaien, sleutels in het slot te doen, etc.
  • Toename van pijn bij veel belasting van de duim.
  • Toename van pijn als het weer plotseling omslaat.
  • Zelfs kleine bewegingen met de duim gaan pijn doen als de artrose verder gevorderd is.
  • Minder kracht in de duim.
  • Duim kan opgezet raken als u hem gebruikt.
  • De beweging van de duim wordt beperkt.

Wat zijn de oorzaken van artrose in de duim?

Wat de oorzaak is van artrose in de duim is nog niet duidelijk. Wel weten we dat bepaalde mensen een hoger risico hebben om artrose in de duim te ontwikkelen. Zo komt het vaker voor bij mensen van veertig jaar en ouder. Ook lopen vrouwen een hoger risico om artrose in de duim te ontwikkelen. Als u in het verleden letsel aan de duim heeft opgelopen zoals een breuk of een verstuiking, dan is de kans op artrose in de duim ook vergroot

Hoe kan artrose in de duim behandeld worden?

Een brace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij artroseklachten. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand en duim te ontzien. Hierdoor kunt u uw duim blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Heeft u een extra brace nodig, als reserve voor bijvoorbeeld tijdens het reizen? Deze verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

Artrose in de duim is een chronische aandoening en zal dus niet genezen. Wel zijn er behandelingen mogelijk die de pijn in uw duim kunnen verlichten. Daardoor is het mogelijk om dagelijkse handelingen uit te voeren met uw duim zonder al te veel pijnklachten. Het smeren van een NSAID-gel of het gebruiken van paracetamol of een combinatie van beide kan de pijn verzachten. Houd u zich hierbij wel aan de aanbevolen dosering.

Als u in een vroeg stadium van de artrose in de duim naar de huisarts gaat, hoeft een operatie niet nodig te zijn. De behandeling zal dan bestaan uit het beperken van de beweging, het aanbrengen van een spalkje of het bestrijden van de zwelling door middel van geneesmiddelen.

Als de artrose in de duim ernstig is, zal er echter wel een operatie nodig zijn. Bij een operatie wordt ofwel het gewricht vervangen door een klein kunstgewricht ofwel het handwortelbeentje wordt verwijderd. Beide operaties hebben tot gevolg dat de botten in uw hand niet meer over elkaar heen schuiven, wat de pijn zal verminderen. Uw chirurg informeert u over de verschillende operaties en welke het meest geschikt is voor u. U draagt na de operatie 1 tot 4 weken lang gips om uw duim. Als dit eraf gaat, leert u specifieke oefeningen van een handtherapeut zodat u de duim weer optimaal kunt gebruiken.

Wat zijn goede oefeningen bij artrose in de duim?

Onderstaande oefeningen kunt u uitvoeren om de pijn en stijfheid in uw duim te verminderen bij artrose in de duim. Voer deze oefeningen dagelijks uit.

Duim stretch

Houd uw hand in een neutrale, ontspannen positie met rechte vingers en duim. Buig vervolgens uw duim over uw handpalm heen zodat het topje van uw duimnagel de onderkant van uw pink aanraakt. Als het u niet lukt om dit aan te raken met uw duim, strek uw duim dan gewoon zo ver als u kunt. Breng uw duim weer in de startpositie. Herhaal deze beweging 10 keer. Doe dit ook voor uw andere hand.

Een vuist maken

Houd uw hand met uw vingers gestrekt en tegen elkaar aan. Alsof u iemand een hand wilt geven. Laat uw onderarm, pols en hand rusten op een tafel of ander oppervlak. Maak van uw hand langzaam een vuist en buig uw duim om de vuist heen. Knijp niet. Breng uw hand in een langzame, soepele beweging weer terug in de startpositie. Herhaal deze beweging 10 keer. Doe dit ook voor uw andere hand.

Welke producten kunnen helpen bij artrose in de duim?

Het dragen van een duim- polsbrace is bedoeld om de symptomen te verlichten. Door het dragen van een brace nemen de pijnklachten af. Tevens biedt het ook ondersteuning en rust, waardoor het herstel van de pees in de duim wordt bevordert. Bovendien zult u ook beter slapen omdat u de brace ook ‘s-nachts kunt dragen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Uw orthese of brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of brace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer.nl

Deskundig advies bij Livit

Een orthese kan bij verschillende artroseklachten worden ingezet. Behalve aan de werking besteden wij ook veel aandacht aan het uiterlijk van onze orthesen. Bijvoorbeeld aan kleuren en materialen. Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing te komen.

Maak een afspraak

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer