De toekomst in de revalidatietechniek
Er zijn visionairs zoals professor Jan Rotmans die stellen dat we niet in een tijdperk van verandering zitten, maar in een verandering van tijdperk. De samenleving zal steeds meer decentraal worden aangestuurd, en hulpbronnen komen steeds meer in handen van gemeenschappen en netwerken. Door het internet is alle kennis ter wereld laagdrempelig beschikbaar en kan vanaf een zolderkamertje de meest innovatieve acties worden gepleegd. Hiervoor zijn logge, dure organisaties onnodig geworden. In de revalidatietechniek zullen de komende jaren ook aardverschuivingen gaan optreden, waarbij digitalisering, het gebruik van 3D printing en Virtual Reality gemeengoed zullen gaan worden.
Digitaal aanmeten
De digitalisering gaat in een rap tempo voort en nieuwe technologieën worden gezien en steeds meer toegepast. Een hiervan die momenteel erg actueel is, is 3D printing.
Wij als Livit orthopedie maken hier actief gebruik van en passen ons toekomstbeleid hier op aan. Wij zijn sinds 2013 bezig met het digitaliseren van onze organisatie, van orderformulier tot communicatie en productie. Een van de uitdagingen om digitaal te kunnen produceren is dat alle input digitaal binnen moet komen om aan te kunnen sluiten op vervolgsystemen. Dit vergt grote veranderingen in de wijze van aanmeten en aanleveren. Onze orthopedisch adviseurs leveren maatvoering digitaal aan in combinatie met een gescande versie van lichaamsdeel dat een hulpmiddel nodig heeft. We zijn afgestapt van een gipsmaatname en doen dit tegenwoordig door middel van een afdruk van cellacast. Deze afdruk wordt vervolgens ingescand en digitaal verwerkt. Wij hebben voor deze manier van werken gekozen om voldoende draagvlak bij de adviseur te houden om richting te toekomst volledig digitaal aan te kunnen gaan meten. Deze manier is ook schoner en minder belastend voor de klant. Van hieruit zijn wij over gegaan op inhouse robot frezen voor orthesen en prothesen waar in eerste instantie niet teveel vrijheidsgraden van beweging voor vereist zijn om te kunnen frezen. De volgende stap waar we mee bezig zijn is om via 3d printing te produceren.
Digitaal produceren
Er wordt nog veel gedacht dat 3D printen een techniek is voor de verre toekomst. In werkelijkheid bestaat de achterliggende techniek (rapid prototyping) al jaren en raken 3D printers langzaam maar zeker meer bekend en geaccepteerd. Een toekomst waarin 3D printers breed worden ingezet komt hiermee steeds dichterbij. Voor 3d printing en kwaliteitseisen houden wij ons aan de ISO certificering en FDA goedkeuring en gebruiken wij alleen materialen die zijn goedgekeurd van klasse 1 (huid contact) t/m 6 (implantaten). Dit omdat 3d printen mogelijkheden biedt, maar ook gevaar voor onze klanten. Dit beperkt ons tot het gebruik van bio-compatible materialen, maar door onze 3d designers en ingenieurs lijdt dit altijd tot een innovatief product. Voor de toekomst zullen onze producten een ander uiterlijk hebben dan ons huidige assortiment. Met 3D printen stellen we ons in staat om objecten van elke denkbare vorm op basis van hun specifieke wensen en op ieder gewenst moment uit te printen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Livit Head Extender halskraag. Eerst wordt er door middel van een scanner een maatname gedaan. Het model wordt dan digitaal verwerkt. Via 3D printen wordt daarna de halskraag geproduceerd. Door het kunnen aanbrengen van materiaal op gewenste dikte en plaats maakt dat we specifieke bewegingsuitslagen kunnen uitsluiten of sturen en verder de bewegingsvrijheid niet teveel beperken. Deze manier van werken zal ook bijdragen aan de vermindering van de hoeveel rest afval. Een ander voordeel van 3D printing is, dat een product ook van binnenuit kan worden opgebouwd en de mogelijkheden heeft om uitsparingen en structuren toe te passen waar nodig. Hierbij kunnen we denken aan sensoren voor plaatsing binnenin het product en minder materiaal door efficiënt toepassen van alleen het benodigde materiaal.
Virtual reality
In de toekomst gaan we ons ook steeds meer focussen op virtual reality. Wij willen het mogelijk maken om analyses op locatie te kunnen doen in een virtuele omgeving doordat krachtberekeningen en flexibiliteit in het programma berekend kunnen worden.
Livit Orthopedie maakt hiervoor gebruik van anatomie motion en VR handschoenen. Dit is een handschoen waarin een feedback systeem is geïntegreerd waardoor er real time vertaling naar Virtueel Reality gemaakt kan worden. Door deze techniek is het mogelijk om het product te zien en al te beleven en indien nodig aan te passen nog voor het geproduceerd wordt. Door dit dan te combineren met een gangbeeld analyse maakt dat we dan sneller en effectiever tot een product kunnen komen om verspilling van materiaal en tijd tot een minimum te kunnen terug dringen.
Tot slot
We staan aan de vooravond van een nieuwe revolutie betreft 3D en de mogelijkheden. Hoe die toekomst eruit ziet is spannend, maar weet niemand. Elke technologische ontwikkeling kan een invloed hebben op het beeld van de toekomst en onze manier van werken. Wat we wel weten voor de toekomst is dat Livit er boven op zit wanneer een nieuwe technologische ontwikkeling het licht ziet. De ambacht zal niet verdwijnen, maar alleen gaan veranderen. Er zullen functies bijkomen of verdwijnen. Het ontwerpen van een hulpmiddel zal steeds meer centraal komen te staan en de wijze van produceren en fabriceren zal gaan veranderen. Om deze projecten in goede banen te lijden en tot een succes te komen hebben wij als Livit Orthopedie het Development Board opgericht. Het doel van het Development is om samen met verwijzers, wetenschappers en adviseurs prototypes te testen en mee te kunnen denken in mogelijke toepassingen en oplossingen. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, dan kunt u contact opnemen met Livit via www.livit.nl.