Verzwikking

  Wat is een verzwikking?

Bij een verzwikking is er sprake van verrekte of gescheurde banden om de gewrichten. De functie van de banden is om de gewrichten bij elkaar te houden. Zodra de gewrichten verschuiven, wordt er hard aan de banden getrokken. Hierdoor bestaat de kans dat de banden verrekken of zelfs scheuren.

  Wat zijn de symptomen van een verzwikking?

Onderstaand zijn de symptomen van een verzwikking opgesomd:

  • Pijn.
  • Blauwe verkleuring van de huid.
  • Aangedane lichaamsdeel zwelt.
  • Moeite met strekken of buigen.

  Wat zijn de oorzaken van een verzwikking?

Zodra u een verkeerde beweging maakt, is er een kans dat u een verzwikking oploopt. Dit komt vaak voor tijdens het sporten. Een situatie die u waarschijnlijk wel herkent, is het missen van de onderste trede van de trap. Bij dit soort incidenten kan een verzwikking het gevolg zijn. De gewrichten verschuiven, waardoor de banden oprekken en verrekken of scheuren.

  Hoe kan een verzwikking behandeld worden?

Het verkoelen van het aangedane lichaamsdeel is verstandig om te doen. Doe dit minimaal 10 minuten en maximaal 20 minuten. Koel het ongeveer 40 tot 5 keer per dag. Doe dit alleen in de eerste 24 uur, omdat het alleen dan nuttig is.

Het nemen van rust is van belang. Hierdoor zullen de pijnklachten verminderen.

Draag een stevige brace om het verzwikte lichaamsdeel. Het lichaamsdeel krijgt hierdoor ondersteuning en u kunt rustig proberen om steeds meer met het lichaamsdeel te bewegen.

Een brace kan ook preventief gedragen worden als u (herhaling van) een verzwikking wilt voorkomen. Loopt u voor het eerst een verzwikking op? Dan is de kans groot dat deze blessure zich binnen een jaar herhaalt. Het dragen van een brace verkleint de kans op een nieuwe verzwikking en is daarom aan te raden tijdens een activiteit zoals sport, zeker indien iemand al meerdere keren door zijn enkel is gegaan.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

 

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken