Triggervinger

Wat is een triggervinger?

triggervingerEen triggervinger is een aandoening waarbij u de aangedane vinger niet goed kunt buigen. Dat heeft te maken met een ontsteking in de buigpees van de vinger. De buigpees glijdt normaal gesproken door kleine tunneltjes aan de voorkant van uw hand op het moment dat u uw vinger beweegt. Deze tunneltjes worden ‘pulleys’ genoemd. Ze houden de buigpees op zijn plek.

Als de buigpees ontstoken is, zoals bij een triggervinger, dan is de pees opgezwollen en dik. Hij past daardoor niet meer goed door de pulleys heen. Daardoor kost het veel moeite en is het pijnlijk om uw vinger te strekken of te buigen. Als dat u lukt, gaat het met een schok, omdat de pees in eerste instantie wordt tegengehouden en daarna ineens door de pulley schiet. Daar komt ook de naam ‘triggervinger’ vandaan.

 

Wat zijn de symptomen van een triggervinger?

De volgende symptomen of klachten kunt u ervaren bij een triggervinger:

    • Moeite bij het buigen of strekken van de aangedane vinger. Vaak hebt u uw andere hand nodig om dit voor elkaar te krijgen.
    • Wanneer u de vinger strekt, gebeurt dit met een schok.
    • Pijn net onderaan de voorzijde van uw vinger.
    • Er kan een knobbeltje ontstaan aan de voorzijde van uw hand. Dit knobbeltje schuift heen en weer als u uw vinger beweegt, en kan pijn doen wanneer u erop drukt.

Wat zijn de oorzaken van een triggervinger?

Een triggervinger wordt veroorzaakt door een ontsteking van de buigpees in de vinger. Meestal gebeurt dit in de duim of ringvinger. De ontsteking kan ontstaan door overbelasting van de vinger. Bijvoorbeeld doordat u de vinger te zwaar hebt belast tijdens het sporten of werken. In de meeste gevallen is het echter niet bekend wat de oorzaak is van een triggervinger.

Wel is bekend dat vrouwen tussen de 45 en 65 jaar een groter risico lopen op een triggervinger en kinderen tot 6 jaar ook. Daarnaast zijn ook diabetespatiënten en mensen met reuma een risicogroep.

Hoe kan een triggervinger behandeld worden?

Een triggervinger kan vanzelf over gaan. Gebeurt dat niet, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Met het dragen van een handspalk aan uw vinger kunnen de klachten verminderen. Door de spalk krijgt de buigpees in uw vinger rust, waardoor de ontsteking weg kan gaan. Deze spalk verkopen wij ook via onze webshop Blessurewijzer.

Wanneer enkel het geven van rust aan uw vinger geen invloed heeft gehad, kan een injectie met corticosteroïden worden overwogen. Dit is een sterke onstekingsremmer, die vaak effectief is. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen een paar weken. Mochten de klachten terugkomen of nog niet genoeg hebben geholpen, kunnen er nog 1 tot 2 extra injecties worden gegeven.

Een operatieve behandeling is ook mogelijk bij een triggervinger, dit gebeurt over het algemeen onder lokale verdoving. Tijdens de operatie wordt in de lengte een klein sneetje gemaakt in de onderste pulley. Dit zorgt ervoor dat de buigpees meer ruimte krijgt om zich hier doorheen te bewegen.

Een handspalk aanmeten bij Livit

Onze deskundige en ervaren orthopedisch adviseurs denken graag met u mee om tot de beste oplossing voor uw probleem te komen.

Maak een afspraak

Webshop Blessurewijzer

Heeft u een handspalk nodig? Blessurewijzer is de Livit-webshop voor spalken, braces en orthesen. De kwaliteit van onze producten heeft zich bewezen bij onze klanten en wij garanderen u de beste prijs.

Naar Blessurewijzer