Spasmen van de pols en hand

  Wat zijn spasmen van de pols en hand?

Spasmen van de pols en hand houdt in dat er een hogere spanning is in verlamde of verzwakte spieren van de pols en hand. Het is een gevolg van een hersenletsel.

Op elke spier staat een normale mate van spanning. Dit is van belang voor het dagelijks functioneren, zoals lopen, zitten, schrijven of eten. Bij spasticiteit trekken de spieren zomaar permanent samen. De spieren zijn overprikkeld. Hierdoor verliest het aangedane lichaamsdeel zijn beweeglijkheid en soepelheid, waardoor de spierspanning toeneemt. De spieren voelen strak en stijf aan, maar in werkelijkheid zijn ze erg zwak.

  Wat zijn de symptomen van spasmen van de pols en hand?

Onderstaand ziet u de symptomen van spasmen in de pols en hand:

  • Pijnklachten.
  • Beperking in beweeglijkheid.
  • Moeite met het openen van de hand.
  • Strak en stijf gevoel.

  Wat zijn de oorzaken van spasmen van de pols en hand?

Spasmen in de pols en hand wordt meestal veroorzaakt door schade of letsel aan het centrale zenuwstelsel, dus bijvoorbeeld hersenen of ruggenmerg. Door de schade worden belangrijke signalen tussen het zenuwstelsel en de spieren onderbroken. Er ontstaat onbalans, waardoor overmatige spieractiviteit of spasmes ontstaan.

Ook kan spasmen onstaan als gevolg van een andere aandoening. Onderstaand ziet u een lijstje hiervan:

  Hoe kunnen spasmen van de pols en hand behandeld worden?

Op dit moment kan spasmen in de hand en pols niet genezen worden. Wel zijn er een aantal manieren waarmee de klachten verminderd kunnen worden.

U kunt onder begeleiding van een fysiotherapeut oefeningen doen. Denk hierbij aan het strekken en ontspannen van de spieren. Hierdoor worden de spieren versterkt, de gewrichtsbewegingen vergroot en de bloedsomloop verbeterd.

Een rustspalk, ook wel brace of orthese genoemd, geeft rust en zorgt voor een goede positie van de hand en pols. De spalk zorgt ervoor dat de mobiliteit van de pols en hand wordt behouden en versterkt. Ook helpt een rustspalk tegen contractuurvorming, dit is een spier/peesverkorting die op kan treden wanneer de pols te lang in eenzelfde positie gehouden wordt. Een rustspalk kan in verschillende uitvoeringen, maten en materialen worden geleverd. Uw orthopedisch adviseur kan u vertellen welke spalk het meest geschikt is voor u. 

Bij ernstige spasmen kan een operatie plaatsvinden. Dit zijn neurochirurgische ingrepen waarbij de wortels van de gevoelszenuwen in de rug worden doorgesneden.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

 

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Kom langs bij Livit

Onze orthopedisch adviseurs kunnen u verder voorlichten over de behandelmogelijkheden voor uw klachten.

cta image

Maak een afspraak met een orthopedisch adviseur

Livit bevindt zich op meer dan 400 locaties in het land, dus er is altijd een locatie bij u in de buurt!

Afspraak maken