Slijmbeursontsteking elleboog

Wat is een slijmbeursontsteking in de elleboog?

slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking in de elleboog

Bij een slijmbeursontsteking in de elleboog is de slijmbeurs, een zakje gevuld met vocht dat op het gewricht zit, ontstoken geraakt. Daardoor zwelt de elleboogslijmbeurs op en voelt de elleboog pijnlijk aan. In de meeste gevallen komt dit door overbelasting van de elleboog. Soms is een bacteriële infectie de oorzaak.

De slijmbeurs bevindt zich op de punt van de elleboog en beschermt het bot tegen stoten. Bovendien zorgt de elleboogslijmbeurs ervoor dat u het gewricht soepel en makkelijk kunt bewegen. Een slijmbeursontsteking in de elleboog wordt ook wel eens een ‘studentenelleboog’ genoemd, omdat studenten vaak op hun elleboog leunen bij het studeren.

Symptomen slijmbeursontsteking in de elleboog

Bij een slijmbeursontsteking in de elleboog zal de punt van uw elleboog dik worden en pijn doen. In het begin is de zwelling klein. Maar naarmate de ontsteking langer voortduurt, kan er een grote bult op de elleboog ontstaan. Ook voelt de elleboog waarschijnlijk warm aan en kleurt de huid eromheen rood. Het doet pijn om kracht te zetten op de elleboog en als u dit toch doet, wordt de zwelling erger. Ook kan het pijn doen om de elleboog volledig te strekken.

Als de slijmbeursontsteking in de elleboog is veroorzaakt door een bacteriële infectie, kunnen daar bovenop nog meer symptomen optreden:

  • Koorts.
  • Rillingen.
  • Een opgezette klier in uw oksel.
  • Misselijkheid.

Hoe weet u of de slijmbeursontsteking in de elleboog is veroorzaakt door een bacteriële infectie? Dit is in een vroeg stadium vaak lastig vast te stellen, aangezien de symptomen op elkaar lijken. Als zich een wondje vormt op uw elleboog en u voelt zich ziek, dan is het aannemelijk dat er sprake is van een bacteriële infectie van de slijmbeurs.

Oorzaak slijmbeursontsteking in de elleboog

Vaak is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de elleboog een te zware belasting van de elleboog. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u te vaak en/of te hard op uw elleboog leunt aan een bureau. Maar de slijmbeurs kan ook acuut ontstoken raken doordat u uw elleboog hard stoot. Dit gebeurt weleens bij sporten zoals turnen of judo. Bij een harde stoot ontstaat er in één keer grote druk op de elleboog, wat kan zorgen voor kleine beschadigingen aan de slijmbeurs, die vervolgens ontstoken raakt. Bij onderliggende aandoeningen zoals jicht is de kans op een slijmbeursontsteking ook groter.

Een andere oorzaak van een slijmbeursontsteking is een bacteriële infectie. Als u bijvoorbeeld een schaafwond heeft op uw elleboog, kunnen via de wond bacteriën door de huid in de slijmbeurs terecht komen, waardoor deze ontstoken raakt.

Behandeling slijmbeursontsteking in de elleboog

Als de slijmbeursontsteking in de elleboog niet is veroorzaakt door een bacteriële infectie, gaat deze na een paar weken vanzelf weer over. Behandeling is dan niet nodig. Wel is het advies om, zolang de pijn aanwezig is, niet op uw elleboog te leunen. U kunt uw arm gewoon blijven gebruiken voor uw dagelijkse bezigheden, maar wees er wel alert op dat uw elleboog niet ergens tegenaan stoot. Een elleboogbrace geeft verlichting van de pijnklachten en ondersteuning aan het ellebooggewricht. Via onze webshop Blessurewijzer verkopen wij dit product. Om de pijn te verlichten kunt u eventueel pijnstillers gebruiken. Fysiotherapie kan helpen om de ontsteking sneller te laten genezen.

Als de slijmbeursontsteking echter wel door een bacteriële infectie is veroorzaakt, is het van belang om hiermee naar de huisarts te gaan. Deze zal u waarschijnlijk antibiotica voorschrijven. In de meeste gevallen is dit voldoende om de slijmbeursontsteking te doen genezen. In sommige gevallen kan een arts de gezwollen slijmbeurs leeghalen met een naald. Dat verlicht de druk op het ellebooggewricht, wat ook de pijn zal verlichten.

Oefeningen bij een slijmbeursontsteking in de elleboog

Bij een slijmbeursontsteking in de elleboog kunt u de volgende oefeningen zelf thuis uitvoeren. Doe dit 2 tot 3 keer per dag. Als de oefening zorgt voor een toename in de pijn, stop er dan mee. Voor advies over hoe u het beste kunt oefenen bij een slijmbeursontsteking in de elleboog, kunt u een fysiotherapeut raadplegen.

Elleboog buigen en strekken

Ga rechtop staan en laat uw armen langs uw lichaam hangen. Buig uw elleboog door uw handen omhoog te brengen. Uw bovenarmen houdt u hierbij recht langs het lichaam. Doe deze beweging langzaam en zoek de grens op tot er een milde druk op de elleboog komt te staan. Herhaal deze beweging 10 keer.

Elleboog draaien

Ga rechtop staan, met uw bovenarmen en elleboog tegen het lichaam aan. Buig uw elleboog in een hoek van 90 graden, zodat uw handen naar voren wijzen. Draai vervolgens uw handpalm afwisselend naar boven en naar beneden. Stop met draaien zodra de beweging pijn begint te doen. Herhaal deze beweging 10 keer.

Welk product(en) kunnen helpen

Een elleboogbrace, of orthese, wordt gedragen om pijn of zwelling te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. De zachte braces geven druk bij zwelling en verminderen pijn. Dit product verkopen wij via onze webshop Blessurewijzer.

Vergoeding zorgverzekering bij een brace of orthese

Een orthese of brace kan in sommige gevallen (gedeeltelijk) vergoed worden via uw zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U bent in het bezit van een recente verwijzing van een medisch specialist (orthopeed, reumatoloog etc.).
  • Het beoogd gebruik is permanent en langdurig / chronisch, dat wil zeggen dat u het product dagelijks gebruikt en ‘levenslang’ nodig heeft. Dit is waarschijnlijk niet het geval bij een slijmbeursontsteking.
  • Het product wordt niet gebruikt voor sport.

Voor een concreet antwoord passend bij uw situatie, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen vervolgens aangeven of u wel of geen recht heeft op een gehele vergoeding of een gedeeltelijke vergoeding. Het product wordt altijd verrekend met uw eigen risico.

Mocht u niet voldoen aan bovenstaande voorwaarden, dan kunnen wij u een kwalitatief en voordelig alternatief bieden uit onze webshop voor braces en orthesen.

Uw elleboogbrace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen elleboogbrace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer