Skiduim

Wat is een skiduim?

artrose duimEen skiduim is een aandoening waarbij de gewrichtsband aan de binnenkant van de duim gescheurd, verrekt of verslapt is. Dit wordt vaak gezien bij skiërs, waarbij de duim achter de skistok blijft haken, vandaar de naam. Een skiduim kan echter ook het gevolg zijn van langdurige overbelasting van de duim of door een ontsteking van het gewricht, wat vaak voorkomt bij reuma. Om de duim te ontzien kan een duimbrace verlichting geven in de dagelijkse routine. De duimbrace is te bestellen via de Blessurewijzer webshop

De gewrichtsband (ligament) die bij een skiduim is aangedaan, bevindt zich aan de binnenkant van het duimgewricht bij de basis van de duim. Dit is een belangrijke band, aangezien het zorgt voor stabiliteit van de duim. Als de duim met grote kracht naar buiten wordt verrekt, kan de gewrichtsband volledig of gedeeltelijk scheuren. Omdat het ligament niet meer (geheel) intact is, kan de duim nu veel verder naar buiten buigen. 

Wat zijn de symptomen van een skiduim?

  • Pijn aan de binnenkant van de duim 
  • Zwelling rondom de duim 
  • Verandering van kleur bij de duim 
  • Minder kracht in de duim, waardoor u hem lastiger kunt bewegen 

Wat zijn de oorzaken van een skiduim?

Een skiduim wordt veroorzaakt als de duim wordt overrekt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de duim ergens achter blijft haken. Dan scheurt de binnenste gewrichtsband, wat leidt tot een skiduim. Dergelijke ongelukken worden vaak gezien bij skiërs, omdat de duim bij een val vaak achter de skistok blijft haken. Ook tijdens andere sporten waarbij er veel druk op de duim staat komt een skiduim veel voor, maar het kan feitelijk iedereen overkomen.  

De oorzaak van een skiduim kan ook liggen bij chronische overbelasting. Dan is de gewrichtsband meestal niet volledig gescheurd, maar wel gedeeltelijk gescheurd of verslapt. Als er sprake is van reuma, kan dit ook leiden tot een skiduim. In veel gevallen ziet men een skiduim over het hoofd, omdat de klachten mild zijn of omdat men denkt dat er sprake is van ‘slechts’ een kneuzing.  

Hoe kan een skiduim behandeld worden?

Een brace, ook wel orthese of spalk genoemd, wordt vaak ingezet bij een skiduim. Een brace is namelijk een laagdrempelige manier om de gewrichten in de hand en duim te ontzien. Hierdoor kunt u uw duim blijven gebruiken, zonder dat de gewrichten worden overbelast. Deze brace verkopen wij voordelig via onze Livit webshop Blessurewijzer.

De behandeling voor een skiduim hoeft niet gepaard te gaan met een operatie. Als de gewrichtsband niet (volledig) gescheurd is, hoeft dit vaak niet. U krijgt dan gips of een brace om uw duim die u 3 tot 4 weken moet dragen. Hierdoor kan het gewricht rusten en kan de gewrichtsband weer herstellen.  

Als de gewrichtsband echter wel volledig is afgescheurd, zal een operatie nodig zijn. Hierbij wordt de gescheurde band weer aan het bot vastgemaakt met een botanker waar hechtingen aan vast zitten. Na afloop van de operatie zal een handtherapeut u oefeningen aanleren waardoor u uw duim en hand weer volledig kunt gebruiken.  

Wat zijn goede oefeningen bij een skiduim?

Als u te maken heeft met een skiduim, is het raadzaam om veel oefeningen te doen. Dit bevordert het herstel van de duim en maakt de spieren sterker, wat de kans op blessures in de toekomst verkleint. Bij een skiduim kunt u de volgende oefeningen uitvoeren.  

Duim uitsteken 

Steek uw aangedane hand voor u uit met de rug van de hand omhoog. Alle vingertoppen wijzen lichtelijk naar boven. Beweeg vervolgens uw duim naar buiten en weer terug. Als u met uw linkerhand oefent, vormt u dus een letter ‘L’ en met uw rechterhand een omgekeerde ‘L’. Maak drie setjes van 10 bewegingen en houd 1 minuut rust tussen de setjes. Doe deze oefening dagelijks.  

Duim naar de pink 

Steek uw aangedane hand voor u uit met de palm van uw hand omhoog. Alle vingertoppen wijzen omhoog. Beweeg het topje van uw duim naar de onderkant van uw pink en weer terug. Maak drie setjes van 10 bewegingen en neem 1 minuut rust tussen de setjes. Doe deze oefening dagelijks.  

Duim draaien 

Steek uw aangedane hand voor u uit met uw handpalm omhoog. Draai rondjes met uw duim terwijl u de andere vingers gestrekt houdt. Draai 10 rondjes met de klok mee en daarna 10 rondjes tegen de klok in. Herhaal dit setje drie keer. Houd een minuut rust tussen de setjes. Doe deze oefening dagelijks.  

Welke producten kunnen helpen bij een skiduim?

Het dragen van een duim- polsbrace is bedoeld om de symptomen te verlichten. Door het dragen van een brace nemen de pijnklachten af. Tevens biedt het ook ondersteuning en rust, waardoor het herstel van de pees in de duim wordt bevordert. Bovendien zult u ook beter slapen omdat u de brace ook ‘s-nachts kunt dragen. Wij verkopen deze braces via onze webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Uw duimbrace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen duimbrace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer.nl

Goede redenen om bij Livit langs te komen

afbeelding

Klanttevredenheid

Wij leren graag van feedback en vragen onze klanten doorlopend of ze tevreden zijn. Onze klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,3. (gebaseerd op 24.000 klant reacties)

afbeelding

Altijd dichtbij

Met meer dan 400 locaties zijn wij altijd bij u in de buurt.

afbeelding

We staan voor u klaar

Onze 155 orthopedisch adviseurs vinden samen met u de beste oplossing.

afbeelding

Persoonlijk en op maat

Hoe wij het hulpmiddel maken dat het beste bij u past? Door uw persoonlijke wensen te combineren met onze kennis en expertise. En u ondersteuning en persoonlijk advies te geven, zodat u weer vrij kunt bewegen.

afbeelding

Innovatie

We werken met de nieuwste materialen en digitale technieken. Zo bieden wij u garantie op kwaliteit en een optimaal comfort.

afbeelding

Goed geregeld

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. En regelen de vergoeding van uw hulpmiddel rechtstreeks met uw zorgverzekeraar.

illustratie

Afspraak maken

Bel (088) 245 20 00 voor een afspraak bij u in de buurt. Of maak online een afspraak.

Afspraak maken
illustratie

Klantenservice

Heeft u een vraag of hulp nodig? Wij helpen u graag verder.

Klantenservice
illustratie

Innovatie

Nieuwe technologieën, nieuwe materialen, nieuwe toepassingen.

Lees meer