Shin splint

Wat is een shin splint?

Een shin splint is een overkoepelende term voor pijn aan het scheenbeen. Het scheenbeen is één van de twee botten in het onderbeen, naast het kuitbeen. Aan het scheenbeen zitten spieren vast. Op het moment dat de spieren overmatig gebruikt worden, kan de plek waar de spier aan het bot vast zit overbelast raken. Dit zorgt voor pijn aan het scheenbeen, oftewel shin splint. 

Shin splint klachten worden vooral gezien bij sporters en met name hardlopers. Dat komt omdat bij het rennen de onderbenen worden belast. Maar ook als u normaal gesproken weinig beweegt en ineens fanatiek gaat sporten of hardlopen, kan shin splint ontstaan.

Wat zijn de symptomen van een shin splint?

Bij shin splints kunt u de volgende symtomen ervaren: 

  • Na het sporten voelt u een scherpe pijn in uw scheenbeen (de voorkant van het onderbeen). 
  • De pijn is vooral aanwezig in het midden of de onderkant van het scheenbeen. Soms kan de pijn uitstralen naar de knie of de enkel. 
  • Het doet pijn om de voet neer te zetten en u met de voet af te zetten. 
  • Bij rust verdwijnt de pijn uit uw scheenbeen. 
  • Er kan een kleine zwelling ontstaan op de plek waar uw scheenbeen pijn doet.

Wat zijn de oorzaken van een shin splint?

De oorzaak van shin splint is het overbelasten van het scheenbeen. Meestal gebeurt dit tijdens het sporten, bijvoorbeeld bij het hardlopen. Als uw voet, om wat voor reden dan ook, niet goed neerkomt en naar binnen kantelt, wordt uw scheenbeenspier overmatig gerekt. Wanneer dit te lang en te vaak gebeurt, kan de spier pijn gaan doen. 

De volgende factoren kunnen de kans op shin splints verhogen:

  • Een verschil in beenlengte, wanneer uw voeten van nature naar binnen gekanteld staan, platvoeten of instabiliteit van de enkel. In deze gevallen wordt het gewicht niet gelijkmatig over de voeten verdeeld, wat voor overbelasting van het scheenbeen zorgt.
  • Lopen in een heuvelachtig landschap of op een oppervlak dat niet plat is, maar hol of bol. 
  • Het dragen van verkeerde of versleten sportschoenen die niet genoeg ondersteuning bieden.
  • Sporten beoefenen waarbij u steeds loopt en dan weer opeens stilstaat, zoals tennis of squash. 
  • Te snel te veel sporten, zonder rustig opgebouwde training.

Hoe kan een shin splint behandeld worden?

“Kan ik doorlopen met shin splints?” is een veel gestelde vraag van hardlopers. Als de klachten er al zijn, bent u waarschijnlijk te lang doorgelopen en is het verstandig om in ieder geval een week rust te houden. Daarna kunt u het lopen rustig weer opbouwen. Om in de rustperiode de pijn te verlichten, kunt u een ice pack op de pijnlijke plek leggen. 

Als u, na de rustperiode, het hardlopen weer opbouwt, doe dit dan rustig aan. Zodra u pijn voelt in uw scheenbeen, is dat een teken om te stoppen. Doe vóór het lopen wat milde strekoefeningen en begin in een rustig tempo. Het is beter om de eerste tijd op een zachte ondergrond te gaan hardlopen, bijvoorbeeld in het bos. Vermijd ondergronden zoals asfalt. Ook heuvelachtige paden en intervaltraining kunt u de eerste tijd beter vermijden. Draag goede hardloopschoenen draagt met voldoende demping. Heeft u een voetafwijking? Zorg er dan voor dat u speciale steunzolen draagt, ook in uw dagelijkse schoenen. Hierdoor krijgen uw voeten ondersteuning op de plekken waar het nodig is. De belasting wordt dan evenredig over uw voeten verdeeld, wat de klachten van shin splint zal verminderen. 

Een shin splint behandeling is in de meeste gevallen niet nodig, aangezien de klachten meestal na 4 weken weer verdwijnen. Houden de klachten langer dan 4 weken aan? Ga er dan mee naar uw huisarts.

Welke producten kunnen helpen bij een shin splint?

Een kuitbandage, of orthese, wordt gedragen om pijn of zwelling in de schenen te verminderen. De zachte bandage geeft druk bij zwelling en vermindert pijn, zodat u weer zonder problemen kunt sporten. Wij verkopen dit product via onze webshop Blessurewijzer.

Over Livit en Blessurewijzer

Wij  zijn Livit Orthopedie, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Logo Blessurewijzer vierkantOnze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Uw bandage of brace zelf aanschaffen?

Via onze webshop Blessurewijzer.nl kunt u uw eigen orthese of kuitbrace aanschaffen en bent u verzekerd van Livit kwaliteit tegen een zeer voordelige prijs.

Naar Blessurewijzer.nl

Wat zijn goede oefeningen bij een shin splint?

Bij Shin splint klachten kan oefeningen doen helpen om sneller te herstellen. 

Op de tenen en hakken lopen

Deze oefening kunt u de hele dag door gewoon thuis af en toe uitvoeren. Loop een tijdje op de bal van uw voet en dan weer op uw hakken. Hierdoor traint u de scheenbeenspier, waardoor deze sterker wordt. 

Tenen strekken

Ga op de grond zitten en leun op uw handen, naast uw zij. Strek uw benen voor u uit en breng uw tenen zo ver mogelijk naar u toe. Houd dit een paar seconden vast. Beweeg vervolgens uw tenen zo ver mogelijk bij u vandaan en houd ook dit een paar seconden vast. Doe deze oefening voor één minuut. 

Handdoek rollen

Ga rechtop staan met uw voeten op heupbreedte uit elkaar. Leg onder uw rechtervoet een handdoek. Probeer de handdoek op te rollen door uw tenen afwisselend te krullen en weer te ontspannen. Herhaal deze beweging 10 tot 15 keer en doe vervolgens hetzelfde met uw linkervoet.