Slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder betekent dat de slijmbeurs in het schoudergewricht ontstoken is geraakt. Een slijmbeurs is een klein zakje, gevuld met vocht. Er zitten meerdere slijmbeurzen in het schoudergewricht. Ze dienen als stootkussens tegen wrijving bij het bewegen. 

Als het schoudergewricht wordt overbelast kan het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raken. Dit zorgt ervoor dat de schouderslijmbeurs opzwelt en uw schouder pijn doet. Een slijmbeursontsteking in de schouder gaat meestal vanzelf weer over. 

 

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder ?

Een slijmbeursontsteking in de schouder betekent dat de slijmbeurs in het schoudergewricht ontstoken is geraakt. Een slijmbeurs is een klein zakje, gevuld met vocht. Er zitten meerdere slijmbeurzen in het schoudergewricht. Ze dienen als stootkussens tegen wrijving bij het bewegen. 

Als het schoudergewricht wordt overbelast kan het vocht in de slijmbeurs geïrriteerd raken. Dit zorgt ervoor dat de schouderslijmbeurs opzwelt en uw schouder pijn doet. Een slijmbeursontsteking in de schouder gaat meestal vanzelf weer over. 

Symptomen bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Als er sprake is van een slijmbeursontsteking in de schouder, kunt u last hebben van de volgende symptomen: 

  • Hevige pijn in de schouder. 
  • Moeite om de schouder of de arm te bewegen. 
  • Vaak wordt de pijn ’s nachts erger en is het moeilijk om een prettige slaaphouding te vinden. 
  • De pijn kan uitstralen naar de bovenarm. 

Oorzaken van een slijmbeursontsteking in de schouder

In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder bij overbelasting van het schoudergewricht. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij mensen die voor hun beroep hun schouders veel en zwaar belasten. Door de voortdurende druk op de schouder, kan een ontsteking van de slijmbeurs ontstaan. 

Een andere oorzaak van slijmbeursontsteking in de schouder is een harde stoot of val op de schouder. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u op uw schouder valt of tijdens het sporten uw schouder heftig bezeerd. 

Slechts in zeldzame gevallen wordt een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaakt door een bacteriële infectie. 

Behandeling bij een slijmbeursontsteking in de schouder

In veel gevallen geneest een slijmbeursontsteking in de schouder vanzelf. Als u last blijft houden van uw schouder, kunt u de volgende behandelingen overwegen: 

  • Rust houden. Luister naar uw lichaam. Als een beweging pijn doet, is het niet verstandig om door de pijn heen te bijten. Tegelijkertijd is het goed om de schouder, voor zover dat kan, wel enigszins te blijven bewegen om te zorgen dat de spieren niet te zeer verzwakken. 
  • Pijnstillers innemen met een ontstekingsremmende werking, zoals NSAID’s. 
  • Een schouderbrace geeft verlichting van de pijnklachten en geeft ondersteuning aan het schoudergewricht. Via onze webshop Blessurewijzer verkopen wij deze producten. 
  • Een fysiotherapeut kan u adviseren over hoe u uw schouder kunt belasten en kan u andere manieren van bewegen laten zien die minder pijn doen. Zo bouwt u geleidelijk aan de belastbaarheid van uw schouder op tot u steeds meer met het gewricht kunt doen. 
  • Uw arts kan u een injectie geven met een verdoving of ontstekingsremmers. Deze helpen om de irritatie in de slijmbeurs te verminderen. 

Als andere maatregelen niet helpen, kunt u met uw orthopedisch chirurg bespreken of een operatie mogelijk is. Er wordt niet snel overgegaan tot een operatie, omdat men hier doorgaans lange tijd van moet herstellen. Tijdens een kijkoperatie kan wat bot aan de onderkant van het schouderdak worden weggehaald en kan de slijmbeurs in zijn geheel worden verwijderd. Ook kunnen eventuele scheurtjes in de schouderpezen worden gehecht, wanneer dit de reden van de klachten is. 

Oefeningen bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Door onderstaande oefeningen te doen, kunt u de klachten van een slijmbeursontsteking in de schouder verlichten. Een huisarts of fysiotherapeut kan u hier verder over adviseren. 

Armen draaien 

Laat u niet-geblesseerde arm rusten op een oppervlak. Laat de arm van de zere schouder hangen. Eventueel kunt u een flesje water vasthouden met deze hand. Draai nu rondjes met deze arm met de klok mee en daarna tegen de klok in. Houd uw schouder hierbij laag en ontspannen. Zwaai daarna het flesje voorzichtig naar voren en naar achteren. Stop met de oefening zodra uw schouder pijn begint te doen. 

Handen tegen de muur 

Ga met uw gezicht richting een muur of deur staan. Plaats uw handen voor u tegen de muur aan en houd ze op schouderbreedte uit elkaar. Laat uw handen vervolgens allebei omhoog ‘kruipen’. Houd dit een paar seconden vast en breng uw handen daarna op dezelfde manier weer naar beneden. 

Schouders draaien 

Laat uw armen gedurende de hele oefening langs uw lichaam hangen. Maak rondjes met uw schouder naar achteren en daarna naar voren. U kunt dit met beide schouders tegelijk doen of ze afwisselen. Deze oefening kan zowel zittend als staand worden uitgevoerd. Daarom kan u hem gedurende de hele dag tussen uw activiteiten door doen. 

Welke producten kunnen helpen

Een schouderbrace wordt gedragen om pijn of zwelling te verminderen. Maar ook om krachtverlies of bewegingsproblemen op te heffen door overbelasting of slijtage. De zachte braces geven druk bij zwelling en verminderen pijn. 


Een greep aan relevante hulpmiddelen

Een greep aan relevante hulpmiddelen
Schouderbrace kopen
Naar de webshop
Een greep aan relevante hulpmiddelen
Schouderbrace aanmeten
Lees meer
Livit nieuwe logo - Livit ottobock care

Over Livit Ottobock Care

Wij zijn Livit Ottobock Care, marktleider op het gebied van orthopedische hulpmiddelen en advies in Nederland. Met 550 collega’ s zetten wij ons dagelijks in om mensen te ondersteunen bij hun mobiliteit. Iedereen bij Livit zet zich maximaal in om het leven van onze klanten een stukje beter te maken.

Chat met onze klantenservice

Over Blessurewijzer

Onze webshop Blessurewijzer.nl biedt de beste (product)oplossingen. Geselecteerd door zeer ervaren revalidatieartsen, orthopeden, orthopedisch adviseurs en fysiotherapeuten en in de praktijk bewezen door een grote groep dragers.

Naar Blessurewijzer

Vind een Livit locatie bij u in de buurt

Met meer dan 156 locaties vindt u altijd een vestiging bij u in de buurt

Wordt uw behandeling door uw verzekering vergoed?

Selecteer uw verzekeraar om te kijken of u vergoed wordt